Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Comuna bihoreană Pomezeu inaugurează o hartă neoficială a comunelor din România pregătite pentru turismul durabil!

Premieră!

Comuna bihoreană Pomezeu inaugurează o hartă neoficială a comunelor din România pregătite pentru turismul durabil!

Comuna bihoreană Pomezeu este prima comună din România în care s-au inventariat şi catalogat toate obiectivele şi posibilele obiective turistice; mai concret, este prima comună din România în care s-a realizat un recensământ turistic!

Baza de date rezultată - în fapt, un centru virtual de informare turistică - a fost postată pe internet şi oferă informaţii complete despre fiecare obiectiv turistic, din fiecare localitate în parte. Administraţia publică şi localnicii cred în alternativa turistică pentru dezvoltarea durabilă a zonei şi vor furniza servicii de cazare şi masă tuturor turiştilor interesaţi să descopere această minunată aşezare!
Poftiţi la Pomezeu!
În comuna bihoreană Pomezeu poţi să petreci un sfârşit de săptămână „de vis"! Te cazezi într-una din casele localnicilor sau la una dintre pensiuni; bei una dintre cele mai celebre pălinci din România; mănânci mâncare tradiţională românească, inclusiv la fel de celebrele plăcinte „pe sferie". Vizitezi ruinele cetăţii medievale, bisericile din lemn, casele tradiţionale, conacul şi mormântul „Dobsa Lajos", peştera, moara de apă sau izvorul mezotermal şi te plimbi pe cheile Valea Videi-Dobreşti-Răcaş sau prin pădurea de castan comestibil. Pentru „delicatese", în funcţie de anotimp, dai iama prin pitoancele, gălbiorii şi iuţarii de care sunt pline pădurile din zonă sau vizitezi una dintre multele stâne, stupine sau pălincării. Amatorii de vânătoare şi pescuit au la dispoziţie unul dintre cele mai bine populate fonduri, respectiv râul Vida. Comuna are şi centru medical de permanenţă...
„Fiecare dintre cele opt sate componente ale comunei are minimum trei posibile atracţii turistice. Dar, nu este suficient să ai un obiectiv turistic pentru a-l transforma într-un motor de dezvoltare a unei localităţi, ci e obligatoriu să îl şi promovezi, să ştie şi alţii că există şi cât de mult s-a schimbat. Un prim pas a fost făcut: Recensământul turistic, respectiv Centrul virtual de informare şi promovare turistică", a declarat primarul Ioan Şora, susţinătorul proiectului.
Primăria şi Consiliul Local Pomezeu, dar şi localnicii cred în alternativa turistică pentru dezvoltarea durabilă a zonei şi vor furniza servicii de cazare şi hrană tuturor turiştilor interesaţi să descopere comuna!
„Veniţi pentru un sfârşit de săptămână la noi şi, suntem siguri, veţi reveni ori de câte ori vă lasă bateriile. Intraţi pe pomezeu.probihor.ro şi aflaţi mai multe. Vii, reînvii, revii! Poftiţi la Pomezeu!", mai spune primarul.
Proiectul „Poftiţi la Pomezeu!" este derulat de Asociaţia Culturală D'ART Oradea, cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Bihor (Direcţia de Dezvoltare şi Implementare Proiecte) şi al Primăriei şi Consiliului Local Pomezeu. După proiectul-pilot realizat cu succes la Pomezeu, Asociaţia Comunelor din România - Filiala Bihor (condusă tot de Ioan Şora) şi Asociaţia Firmelor Bihorene susţin implementarea proiectului „Recensământul turistic bihorean"!...
„Având în vedere că Promovarea Turismului este o componentă importantă în cadrul Strategiei de dezvoltare durabilă a Judeţului Bihor 2014-2020, considerăm imperios necesară o campanie de identificare, catalogare şi promovare a tuturor potenţialelor obiective turistice bihorene. Obiectivul principal al proiectului este valorificarea potenţialului turistic al judeţului Bihor - prin promovarea obiectivelor turistice şi a produselor tradiţionale specifice zonelor, evidenţierea acestuia ca destinaţie cultural-turistică autentică şi creşterea numărului de turişti", a declarat Nicolae Pop, coordonatorul proiectului.
„Proiectul are ca scopuri principale evidenţierea Bihorului ca destinaţie turistică autentică şi creşterea numărului de turişti. Beneficiarii acestuia vor fi toţi locuitorii judeţului, administraţiile publice locale şi judeţeană, dar şi societăţile comerciale, cu activitate în promovarea turistică a judeţului Bihor", spune şi Radu Silaghi, directorul Asociaţiei Firmelor Bihorene.
În perioada imediat următoare, va fi elaborat un plan de marketing pentru promovarea comunei prin Centrul virtual de informare şi promovare turistică „Poftiţi la Pomezeu!". Se au în vedere: crearea unei identităţi turistice; crearea unei sigle turistice; promovarea prin suporturi audio-vizuale; promovarea în lumea virtuală; promovarea prin suporturi grafice; merchandising; generarea de apariţii în presă; promovarea către intermediarii pieţei turistice; organizarea de evenimente şi manifestări socio-culturale (festivaluri); amplasarea de panouri publicitare; elaborarea şi distribuirea de broşuri şi pliante; elaborarea şi distribuirea de alte materiale publicitare (tricori, magneţi personalizaţi, brichete, pixuri etc.); publicitate prin agenţiile de turism; realizarea de filme documentare; acţiuni în cooperare cu alte localităţi din ţară şi străinătate; acţiuni în şcoli.
Totodată, se lucrează la proiectul „Vacanță caritabilă la Pomezeu". Aceasta va consta în vânzarea către potenţialii turişti a unor pachete de vacanţă de trei zile (două nopţi) în comună; 50% din venituri vor merge către localnicii care cred în alternativa turistică pentru dezvoltarea durabilă a zonei şi care vor furniza servicii de cazare şi hrană, iar 50% către şcoli. Totul pentru comuna Pomezeu! (C.M.)
Accesați http://pomezeu.probihor.ro/
(Ovi Dan)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 21:39:16 Ora de vară a Europei de Est