Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Comuna bihoreană Pomezeu inaugurează o hartă neoficială a comunelor din România pregătite pentru turismul durabil!

Premieră!

Comuna bihoreană Pomezeu inaugurează o hartă neoficială a comunelor din România pregătite pentru turismul durabil!

Comuna bihoreană Pomezeu este prima comună din România în care s-au inventariat şi catalogat toate obiectivele şi posibilele obiective turistice; mai concret, este prima comună din România în care s-a realizat un recensământ turistic!

Baza de date rezultată - în fapt, un centru virtual de informare turistică - a fost postată pe internet şi oferă informaţii complete despre fiecare obiectiv turistic, din fiecare localitate în parte. Administraţia publică şi localnicii cred în alternativa turistică pentru dezvoltarea durabilă a zonei şi vor furniza servicii de cazare şi masă tuturor turiştilor interesaţi să descopere această minunată aşezare!
Poftiţi la Pomezeu!
În comuna bihoreană Pomezeu poţi să petreci un sfârşit de săptămână „de vis"! Te cazezi într-una din casele localnicilor sau la una dintre pensiuni; bei una dintre cele mai celebre pălinci din România; mănânci mâncare tradiţională românească, inclusiv la fel de celebrele plăcinte „pe sferie". Vizitezi ruinele cetăţii medievale, bisericile din lemn, casele tradiţionale, conacul şi mormântul „Dobsa Lajos", peştera, moara de apă sau izvorul mezotermal şi te plimbi pe cheile Valea Videi-Dobreşti-Răcaş sau prin pădurea de castan comestibil. Pentru „delicatese", în funcţie de anotimp, dai iama prin pitoancele, gălbiorii şi iuţarii de care sunt pline pădurile din zonă sau vizitezi una dintre multele stâne, stupine sau pălincării. Amatorii de vânătoare şi pescuit au la dispoziţie unul dintre cele mai bine populate fonduri, respectiv râul Vida. Comuna are şi centru medical de permanenţă...
„Fiecare dintre cele opt sate componente ale comunei are minimum trei posibile atracţii turistice. Dar, nu este suficient să ai un obiectiv turistic pentru a-l transforma într-un motor de dezvoltare a unei localităţi, ci e obligatoriu să îl şi promovezi, să ştie şi alţii că există şi cât de mult s-a schimbat. Un prim pas a fost făcut: Recensământul turistic, respectiv Centrul virtual de informare şi promovare turistică", a declarat primarul Ioan Şora, susţinătorul proiectului.
Primăria şi Consiliul Local Pomezeu, dar şi localnicii cred în alternativa turistică pentru dezvoltarea durabilă a zonei şi vor furniza servicii de cazare şi hrană tuturor turiştilor interesaţi să descopere comuna!
„Veniţi pentru un sfârşit de săptămână la noi şi, suntem siguri, veţi reveni ori de câte ori vă lasă bateriile. Intraţi pe pomezeu.probihor.ro şi aflaţi mai multe. Vii, reînvii, revii! Poftiţi la Pomezeu!", mai spune primarul.
Proiectul „Poftiţi la Pomezeu!" este derulat de Asociaţia Culturală D'ART Oradea, cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Bihor (Direcţia de Dezvoltare şi Implementare Proiecte) şi al Primăriei şi Consiliului Local Pomezeu. După proiectul-pilot realizat cu succes la Pomezeu, Asociaţia Comunelor din România - Filiala Bihor (condusă tot de Ioan Şora) şi Asociaţia Firmelor Bihorene susţin implementarea proiectului „Recensământul turistic bihorean"!...
„Având în vedere că Promovarea Turismului este o componentă importantă în cadrul Strategiei de dezvoltare durabilă a Judeţului Bihor 2014-2020, considerăm imperios necesară o campanie de identificare, catalogare şi promovare a tuturor potenţialelor obiective turistice bihorene. Obiectivul principal al proiectului este valorificarea potenţialului turistic al judeţului Bihor - prin promovarea obiectivelor turistice şi a produselor tradiţionale specifice zonelor, evidenţierea acestuia ca destinaţie cultural-turistică autentică şi creşterea numărului de turişti", a declarat Nicolae Pop, coordonatorul proiectului.
„Proiectul are ca scopuri principale evidenţierea Bihorului ca destinaţie turistică autentică şi creşterea numărului de turişti. Beneficiarii acestuia vor fi toţi locuitorii judeţului, administraţiile publice locale şi judeţeană, dar şi societăţile comerciale, cu activitate în promovarea turistică a judeţului Bihor", spune şi Radu Silaghi, directorul Asociaţiei Firmelor Bihorene.
În perioada imediat următoare, va fi elaborat un plan de marketing pentru promovarea comunei prin Centrul virtual de informare şi promovare turistică „Poftiţi la Pomezeu!". Se au în vedere: crearea unei identităţi turistice; crearea unei sigle turistice; promovarea prin suporturi audio-vizuale; promovarea în lumea virtuală; promovarea prin suporturi grafice; merchandising; generarea de apariţii în presă; promovarea către intermediarii pieţei turistice; organizarea de evenimente şi manifestări socio-culturale (festivaluri); amplasarea de panouri publicitare; elaborarea şi distribuirea de broşuri şi pliante; elaborarea şi distribuirea de alte materiale publicitare (tricori, magneţi personalizaţi, brichete, pixuri etc.); publicitate prin agenţiile de turism; realizarea de filme documentare; acţiuni în cooperare cu alte localităţi din ţară şi străinătate; acţiuni în şcoli.
Totodată, se lucrează la proiectul „Vacanță caritabilă la Pomezeu". Aceasta va consta în vânzarea către potenţialii turişti a unor pachete de vacanţă de trei zile (două nopţi) în comună; 50% din venituri vor merge către localnicii care cred în alternativa turistică pentru dezvoltarea durabilă a zonei şi care vor furniza servicii de cazare şi hrană, iar 50% către şcoli. Totul pentru comuna Pomezeu! (C.M.)
Accesați http://pomezeu.probihor.ro/
(Ovi Dan)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:23:02 Ora standard a Europei de Est