Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Două pasaje subterane cu patru benzi vor asigura fluidizarea traficului rutier în zona Centrului Civic

Încă două proiecte de investiții viitoare pe fonduri europene

Două pasaje subterane cu patru benzi vor asigura fluidizarea traficului rutier în zona Centrului Civic

Primarul Ilie Bolojan a susținut vineri, 13 iulie 2018, o conferință de presă cu privire la două proiecte de investiții viitoare pe fonduri europene, pe care municipiul le are în vedere.

La conferință a fost prezent și europarlamentarul Daniel Buda.
Domnul Daniel Buda i-a înmânat primarului Ilie Bolojan o diplomă din partea Grupului Partidului Popular din Parlamentul European, în semn de apreciere pentru activitatea depusă în ceea ce privește atragerea de fonduri europene, acesta fiind primul eveniment de acest fel.
„Din păcate, avem dificultăți destul de mari în ceea ce privește absorbția de fonduri europene, iar municipiul Oradea este dat ca exemplu de bune practici în ceea ce înseamnă absorbția acestor fonduri la nivel național", a spus europarlamentarul Daniel Buda în deschiderea conferinței de presă.
Primarul Ilie Bolojan a prezentat cele patru domenii importante în care orașele din România și, implicit, Oradea, vor putea accesa finanțări după anul 2020, acestea fiind următoarele: mobilitate urbană (proiecte vizând spații și piețe pietonale, achiziția de mijloace de transport electrice, piste pentru bicicliști, coridoare verzi), eficiența energetică (finanțări pe partea de termoficare, punerea în valoare a energiei geotermale), cercetare-inovare (în colaborare cu Universitatea din Oradea și companii mari din Oradea care generează astfel de proiecte) și eficiența energetică care ține de reabilitări de blocuri.
„Obiectivul oricărei primării și a noastră este să avem un oraș prosper. Pentru asta este nevoie de un sector privat puternic pentru că fără un sector privat puternic nu putem vorbi de o sustenabilitate financiară și socială pe termen lung. Așa cum știți, noi credem că nu o primărie schimbă fața unui oraș, ci privații. Oamenii din acel oraș schimbă fața orașului, dar o primărie creează condiții pentru ca oamenii și firmele să schimbe orașul", a spus primarul Oradiei.
O prioritate a primăriei este dezvoltarea unei infrastructuri de calitate, aceasta fiind baza dezvoltării orașului. Atunci când un oraș se dezvoltă, apar două costuri ale dezvoltării. Unul dintre ele este congestia în trafic și cel de-al doilea este creșterea prețurilor la locuințe și la chirii. Prin cele două proiecte prezentate primăria dorește să ia măsuri împotriva congestiei în trafic. Astfel infrastructura urbană este planificată în paralel și în coordonare cu dezvoltarea sistemului de transport. În acest sens se vor extinde liniile de tramvai, se vor cumpăra tramvaie și autobuze noi, vor fi de asemenea executate lucrări de construire de parcaje supraterane sau subterane noi, pasaje rutiere și poduri, care rezolvă problema parcării și generează eliminarea unor blocaje de circulație, a spus primarul Ilie Bolojan, cea mai mare parte a acestor lucrări fiind finanțate din bani europeni.
„Odată ce aceste investiții vor fi realizate, estimez o reducere a congestiei în trafic în anumite zone, în special pe axa de circulație Nufărul-Gară și de asemenea creșterea numărului de cetățeni care folosesc transportul în comun", a precizat primarul.
Un obiectiv important este creșterea vitezei tramvaielor, care în prezent este în medie de 15 km/h (incluzând opririle în stații), scopul fiind atingerea vitezei minime de cel puțin 20 km/h, ceea ce ar permite și creșterea numărului de curse cu aproximativ 30%, oferind o deservire mult mai bună cu tramvaiele. Creșterea vitezei poate fi realizată prin eliminarea punctelor de blocaj, rolul principal al proiectelor prezentate fiind acela de a genera o fluență a traficului în sistemul de transport în public.
Coridorul de mobilitate urbană în Piața Emanuil Gojdu
Cele două proiecte prezentate în conferința de presă se referă la coridorul de mobilitate pe direcția Nufărul-Gară.
Primul proiect este cel intitulat ,,Coridor de mobilitate urbană durabilă în Piața Emanuil Gojdu din Oradea - Etapa I", care vizează reorganizarea traficului în zona Pieței Emanuil Gojdu și Parcului 1 Decembrie, prin realizarea unui pasaj subteran de patru benzi.
Amenajarea începe de la coborârea de pe Podul Dacia înspre B-dul Dimitrie Cantemir și are ca obiectiv crearea unui coridor de mobilitate urbană prin traversarea Căii A. Averescu pe sub bulevardul din piața E. Gojdu și liniile de tramvai, printr-un pasaj subteran și coborârea traficului auto de pe B-dul din piața E. Gojdu prin pasaje subterane pe o lungime de aproximativ 240 m. Prin coborârea traficului în pasajul subteran se va putea asigura continuitatea spațiului pietonal în prelungirea Parcului 1 Decembrie, astfel încât să permită o amenajare peisagistică unitară dinspre Parcul 1 Decembrie înspre Cetatea Oradea, înglobând Catedrala Ortodoxă.
Valoarea acestei investiții este de aproximativ 18 milioane de euro.
Al doilea proiect prezentat poartă titlul „Coridor de mobilitate urbană durabilă în Piața Emanuil Gojdu din Oradea - Etapa II" și vizează reorganizarea traficului în zona girației de la Piața Agroalimentară Cetate.
 Amenajarea începe de la str. Griviței până la str. Gheorghe Costaforu și are ca obiectiv crearea unui coridor de mobilitate urbană prin reorganizarea traficului în zona intersecției B-dului Dimitrie Cantemir cu str. Sucevei prin amenajarea unui pasaj subteran de cca 72 m care să asigure traversarea subterană a intersecției de către B-dul D. Cantemir.
Valoarea acestei investiții este de aproximativ 6 milioane de euro.
Studiul de fezabilitate este realizat de compania EGIS. Valoarea estimată a celor două proiecte este de 24 de milioane de euro. La sfârșitul lunii august va fi aprobat studiul de fezabilitate și va fi depusă cererea de finanțare prin fonduri europene (axa de finanțare pe mobilitate urbană). Dacă proiectul va fi câștigat, urmează să fie semnat contractul de finanțare în această toamnă, spre finalul anului. În paralel cu semnarea contractului se va derula procedura de licitație privind proiectarea și execuția, iar la primăvară vor putea fi începute lucrările, care vor dura aproximativ doi ani și jumătate. (B.P.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:43:11 Ora de vară a Europei de Est