Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Activităţi de educaţie sanitară la Tăut, în colaborare cu Primăria Batăr

Împreună pentru sănătate şi alinarea singurătăţii

Activităţi de educaţie sanitară la Tăut, în colaborare cu Primăria Batăr

Ca urmare a colaborării şi înfrăţirii din anul 1992 cu belgienii din Leefdaal - Bertem, la propunerea acestora am devenit, din 2012, membri ai Fundaţiei Româno-Belgiene - TON - (The Open Network for Community Development cu sediul în Iaşi), care are drept scop dezvoltarea comunităţilor rurale, punând accent pe asistenţa socio-medicală a populaţiei rurale.

Pentru început s-a format CLS - Tăut (Consiliul Local pentru Sănătate), în cadrul căruia am organizat şi desfăşurat activităţi de educaţie sanitară pentru săteni, în colaborare cu Primăria Batăr, având ca invitaţi medici specialişti apreciaţi: domnul doctor Maghiar Florin, cardiolog, fiu al satului Tăut şi domnul doctor Slusar Florin, specialist în acupunctură şi tratamente naturiste, fost angajat al Dispensarului Tăut.
Am avut de asemenea un proiect TON - SAMDAM, ocazie cu care am dezbătut temele: ,,Fumatul şi consecinţele sale, Plantele verzi, doctori în halate verzi", responsabilul de proiect fiind subsemnata, având ca şi colaboratori voluntari pe profesorii: Buibaş Teodor, Bota Vasile, Bors Ileana şi asistenta medicală Todinca Savetuţa.
În urmă cu doi ani am devenit ONG - Asociaţia pentru Dezvoltare Comunitară Tăut (APDC - Tăut), organizând şi desfăşurând activităţi de voluntariat - VISIDOM - , vizite la domiciliul persoanelor vârstnice bolnave, singure sau cu dizabilităţi. La aceste activităţi au participat 20 de voluntari, marea majoritate fiind cadre didactice, două asistente medicale, doi kinetoterapeuţi, pensionari dornici să se implice, toţi tăutani.
În prezent este în derulare proiectul Asigurarea asistenţei socio-medicale a persoanelor vârstnice bolnave, singure sau cu dizabilităţi, proiect româno-belgian-elveţian. În cadrul acestui proiect participă cinci localităţi din mediul rural din România, una din aceste localităţi fiind satul Tăut, comuna Batăr.
Pe parcursul derulării acestui proiect, am organizat cu ajutorul şi implicarea directă cu mult simţ de răbdare a doamnei inginer Săteanu Mioriţa, preşedinte onorific al Uniunii Femeilor, Cetăţean de Onoare al Municipiului Oradea, membru al Parlamentului Seniorilor din România, a cursului ,,Dăruim îngrijire pentru un zâmbet de mulţumire", curs la care au participat 30 de persoane din cele patru sate ale comunei Batăr.
Cursul s-a desfăşurat în fiecare sâmbătă în perioada 14 aprilie - 23 iunie.
Responsabili cu organizarea şi desfăşurarea cursului au fost: coordonatorul general al proiectului cursului, doamna inginer Săteanu Mioriţa, directorul cursului, domnul psiholog dr. Creţu Alin, vicepreşedintele Asociaţiei TopFormalis Oradea, coordonatorul local al cursului profesor Negruţiu Mărioara, în colaborare cu domnul profesor director Todoran Flavius, preşedinte al APDC Tăut şi a doamnei profesor coordonator al Şcolii Gimnaziale Nr.3 Tăut, Todoran Nicoleta.
La buna desfăşurare a cursurilor şi-au adus contribuția lectori şi moderatori ai cursului: domnul doctor Sonea Călin, doamna doctor Racz Daniela, doamna profesoară Dinescu Carmen, din partea Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Bihor, doamna doctor Chirilă Mihaela şi doamna asistentă şefă Serenciuc Nicoleta din cadrul Spitalului Clinic Municipal ,,Gavril Curteanu", domnul psiholog dr. Creţu Alin, precum şi rezidenţi ai Facultăţii de Medicină şi Farmacie Oradea.
Am beneficiat de asemenea şi de colaborarea cu Primăria Batăr, prin implicarea domnului primar Mughiuruş Ioan. Sperăm ca această colaborare să se menţină şi pe viitor şi să devină cât mai fructuoasă.
Toată recunoştinţa şi sincere mulţumiri pentru toţi cei menţionaţi în acest acord, precum şi pentru trainerii naţionali TON, colaboratori permanenţi din 2012: doamna director executiv TON, Cherţ Cristina, Iaşi, doamna doctor Vladu Cristina, expert sănătate, Bucureşti, domnul asistent medical Ioan Suru, Slatina Timiş şi doamnei profesoare Bors Ileana, facilitatorul proiectului nostru, dar nu în ultimul rând, domnului Jozef Goebels, preşedinte TON & ADR FLANDEREN.
Toţi cei menţionaţi în acest articol dorim să dovedim că ne pasă de semenii noştri, de locuitorii vârstnici din satele comunei noastre, din care face parte şi subsemnata.
Prof. Mărioara Negruţiu

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:01:23 Ora standard a Europei de Est