Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Activităţi de educaţie sanitară la Tăut, în colaborare cu Primăria Batăr

Împreună pentru sănătate şi alinarea singurătăţii

Activităţi de educaţie sanitară la Tăut, în colaborare cu Primăria Batăr

Ca urmare a colaborării şi înfrăţirii din anul 1992 cu belgienii din Leefdaal - Bertem, la propunerea acestora am devenit, din 2012, membri ai Fundaţiei Româno-Belgiene - TON - (The Open Network for Community Development cu sediul în Iaşi), care are drept scop dezvoltarea comunităţilor rurale, punând accent pe asistenţa socio-medicală a populaţiei rurale.

Pentru început s-a format CLS - Tăut (Consiliul Local pentru Sănătate), în cadrul căruia am organizat şi desfăşurat activităţi de educaţie sanitară pentru săteni, în colaborare cu Primăria Batăr, având ca invitaţi medici specialişti apreciaţi: domnul doctor Maghiar Florin, cardiolog, fiu al satului Tăut şi domnul doctor Slusar Florin, specialist în acupunctură şi tratamente naturiste, fost angajat al Dispensarului Tăut.
Am avut de asemenea un proiect TON - SAMDAM, ocazie cu care am dezbătut temele: ,,Fumatul şi consecinţele sale, Plantele verzi, doctori în halate verzi", responsabilul de proiect fiind subsemnata, având ca şi colaboratori voluntari pe profesorii: Buibaş Teodor, Bota Vasile, Bors Ileana şi asistenta medicală Todinca Savetuţa.
În urmă cu doi ani am devenit ONG - Asociaţia pentru Dezvoltare Comunitară Tăut (APDC - Tăut), organizând şi desfăşurând activităţi de voluntariat - VISIDOM - , vizite la domiciliul persoanelor vârstnice bolnave, singure sau cu dizabilităţi. La aceste activităţi au participat 20 de voluntari, marea majoritate fiind cadre didactice, două asistente medicale, doi kinetoterapeuţi, pensionari dornici să se implice, toţi tăutani.
În prezent este în derulare proiectul Asigurarea asistenţei socio-medicale a persoanelor vârstnice bolnave, singure sau cu dizabilităţi, proiect româno-belgian-elveţian. În cadrul acestui proiect participă cinci localităţi din mediul rural din România, una din aceste localităţi fiind satul Tăut, comuna Batăr.
Pe parcursul derulării acestui proiect, am organizat cu ajutorul şi implicarea directă cu mult simţ de răbdare a doamnei inginer Săteanu Mioriţa, preşedinte onorific al Uniunii Femeilor, Cetăţean de Onoare al Municipiului Oradea, membru al Parlamentului Seniorilor din România, a cursului ,,Dăruim îngrijire pentru un zâmbet de mulţumire", curs la care au participat 30 de persoane din cele patru sate ale comunei Batăr.
Cursul s-a desfăşurat în fiecare sâmbătă în perioada 14 aprilie - 23 iunie.
Responsabili cu organizarea şi desfăşurarea cursului au fost: coordonatorul general al proiectului cursului, doamna inginer Săteanu Mioriţa, directorul cursului, domnul psiholog dr. Creţu Alin, vicepreşedintele Asociaţiei TopFormalis Oradea, coordonatorul local al cursului profesor Negruţiu Mărioara, în colaborare cu domnul profesor director Todoran Flavius, preşedinte al APDC Tăut şi a doamnei profesor coordonator al Şcolii Gimnaziale Nr.3 Tăut, Todoran Nicoleta.
La buna desfăşurare a cursurilor şi-au adus contribuția lectori şi moderatori ai cursului: domnul doctor Sonea Călin, doamna doctor Racz Daniela, doamna profesoară Dinescu Carmen, din partea Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Bihor, doamna doctor Chirilă Mihaela şi doamna asistentă şefă Serenciuc Nicoleta din cadrul Spitalului Clinic Municipal ,,Gavril Curteanu", domnul psiholog dr. Creţu Alin, precum şi rezidenţi ai Facultăţii de Medicină şi Farmacie Oradea.
Am beneficiat de asemenea şi de colaborarea cu Primăria Batăr, prin implicarea domnului primar Mughiuruş Ioan. Sperăm ca această colaborare să se menţină şi pe viitor şi să devină cât mai fructuoasă.
Toată recunoştinţa şi sincere mulţumiri pentru toţi cei menţionaţi în acest acord, precum şi pentru trainerii naţionali TON, colaboratori permanenţi din 2012: doamna director executiv TON, Cherţ Cristina, Iaşi, doamna doctor Vladu Cristina, expert sănătate, Bucureşti, domnul asistent medical Ioan Suru, Slatina Timiş şi doamnei profesoare Bors Ileana, facilitatorul proiectului nostru, dar nu în ultimul rând, domnului Jozef Goebels, preşedinte TON & ADR FLANDEREN.
Toţi cei menţionaţi în acest articol dorim să dovedim că ne pasă de semenii noştri, de locuitorii vârstnici din satele comunei noastre, din care face parte şi subsemnata.
Prof. Mărioara Negruţiu

Trimite email
sâmbătă, 5 aprilie 2025, 22:06:00 Ora de vară a Europei de Est