Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

18 propuneri ale orădenilor, în noua lege privind funcționarea asociațiilor de proprietari

,,Indiferent ce poziții am avut unii sau alții, este lege și va trebui să o aplicăm

18 propuneri ale orădenilor, în noua lege privind funcționarea asociațiilor de proprietari

Viceprimarul Mircea Mălan a susținut marți, 3 iulie 2018, o conferință de presă în cadrul căreia a vorbit despre cele mai importante modificări propuse de către Comisia mixtă formată la nivelul municipiului Oradea și adoptate în Camera Deputaților referitoare la Proiectul de lege privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condomeniilor.

„Acum suntem la momentul la care putem spune că optsprezece din cele douăzeci de propuneri făcute de această comisie sunt prinse în cuprinsul legii, iar din lecturarea procedurilor de dezbatere, atât pe comisii cât și în plen, rezultă că inclusiv motivația pe care această comisie a propus-o a fost preluată în această manieră, ceea ce ne bucură. Este un exemplu că așa trebuie făcut, că atunci când apar probleme care ne interesează pe toți, trebuie să comunicăm și să colaborăm unii cu alții, că în fond administrația și asociațiile de proprietari sunt într-o permanentă relație și trebuie să rămână într-o permanentă relație", a spus viceprimarul Mircea Mălan în deschiderea conferinței. Viceprimarul a mulțumit tuturor președinților și administratorilor care au participat la dezbateri, membrilor comisiei, parlamentarilor care au susținut propunerile, Asociației Municipiilor din România și primarului Ilie Bolojan, în calitate de președinte executiv, pentru sprijinul acordat.
Viceprimarul Mircea Mălan a precizat că este vorba de un act normativ care urmează să fie promulgat, după care va intra în vigoare în termen de 60 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial. După această dată, în termen de 12 luni, toate asociațiile de proprietari trebuie să fie constituite și să funcționeze pe baza noului act normativ. De asemenea, acestea trebuie să adopte și un regulament al asociației de proprietari. Acolo unde nu există încă o asociație de proprietari dar sunt minimum trei proprietari într-un condominiu, aceștia, în mod obligatoriu, trebuie să înființeze o asociație de proprietari.
Ce modificări au fost cuprinse în noua lege
O propunere importantă este cea care privește adăugarea unei noi condiții  pe care trebuie să o îndeplinească administratorul de bloc, respectiv aceea de a prezenta un document suplimentar, și anume un certificat fiscal. Această cerinţă este necesară întrucât există posibilitatea ca persoanele juridice care se atestă să înregistreze datorii fiscale.
Va exista o perioadă de tranziție în ceea ce privește calitatea administratorilor din punct de vedere al atestărilor. În baza regulamentului privind atestarea administratorilor, adoptat de Consiliul Local, se organizează periodic atestări și reatestări, însă toate aceste atestări noi, precum și cele deja existente își vor pierde valabilitatea pentru că, în maximum un an de la intrarea în vigoare a legii, atestatul pentru administratorul de bloc se va  emite în baza următoarelor documente: certificatul de calificare profesională pentru ocupaţia de administrator de condominii, cazierul judiciar și cazierul fiscal, acesta din urmă înlocuind obligația de a depune polița de asigurare profesională.
O altă modificare propusă de Comisia mixtă formată la nivelul municipiului Oradea este reducerea pragului de 3000 de lei la 2000 de lei în ceea ce privește datoria proprietarului față de asociație. Conform variantei finale, adoptate în Camera Deputaților, administratorul sau președintele asociației de proprietari este obligat să solicite notarea în cartea funciară a debitelor care sunt mai vechi de 3 luni și care depășesc valoarea salariului de bază minim brut pe țară. Notarea datoriei în cartea funciară va asigura întoarcerea banilor la asociația de proprietari, această datorie devenind opozabilă pentru oricine dorește să cumpere sau pentru oricine dorește încheierea unui alt tip de raport juridic cu acel imobil.
„După intrarea în vigoare a acestei legi și în această perioadă ne vom întâlni cu președinții și administratorii asociațiilor de proprietari, vom analiza și vom dezbate împreună conținutul acestei legi, pentru că acum, îndiferent ce poziții am avut unii sau alții, este lege și va trebui să o aplicăm", a spus viceprimarul Mălan. (B.P.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:42:58 Ora de vară a Europei de Est