Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,O viaţă cât un centenar”

Șase bihoreni, născuți odată cu România

,,O viaţă cât un centenar”

Șase bihoreni, născuți odată cu România, au fost onorați de reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne în teritoriu.

În anul Centenarului Marii Uniri, Ministerul Afacerilor Interne a lansat proiectul ,,O viaţă cât un centenar", menit a-i sărbători pe românii care au împlinit sau urmează să împlinească în cursul acestui an venerabila vârstă de 100 de ani.
Campania Ministerului Afacerilor Interne a fost marcată în judeţul Bihor în perioada 14 - 28 iunie a.c.. Șase bihoreni de-o vârstă cu România au fost vizitați de prefectul judeţului Bihor, dl. Ioan Mihaiu, însoţit de reprezentanții și purtătorii de cuvânt ai structurilor M.A.I. din județ: Inspectoratul de Poliție Județean Bihor, Inspectoratul Județean de Jandarmi Bihor, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Crișana" al Județului Bihor și Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea.
Cei șase centenari bihoreni, din municipiul Oradea și din localitățile Tășad, Mișca, Săcueni, Vășad și Valea lui Mihai au primit cu emoție vizita autorităților, care le-au înmânat fiecăruia o scrisoare personalizată din partea ministrului afacerilor interne, doamna Carmen Dan, simboluri naționale, printre care un steag tricolor, cu invitația de a-l purta aproape de inimă, așa cum au purtat și România, precum și alte mici cadouri simbolice.
Au fost momente solemne, încărcate de emoție, în care cei șase venerabili care au însoțit destinul țării noastre vreme de un secol, ne-au oferit, la rândul lor, un minunat dar: o parte din amintirile purtate cu grijă în suflet și valoroase învățături clădite pe experiența unui centenar trăit în România.
„Secretul" celor 100 de ani și poveștile fascinante ale centenarilor
Doamna Margareta Mezei, din municipiul Oradea, ne-a întâmpinat cu o privire ageră, profundă, oglindă a clipelor frumoase și a vremurilor tumultuoase trăite de-a lungul unui veac. Primirea drapelului României a adus emoție pură pe chipul femeii. Doamna Margareta a muncit o viață întreagă ca gestionar a două centre comerciale. Consideră perioada Revoluției din 1989, pe care a trăit-o la Timișoara, ca fiind unul dintre cele mai grele momente trăite în viață. O cumpănă în viața sa a fost moartea primului soț, dar a avut puterea să depășească toate greutățile pe care i le-a scos în cale viața, s-a recăsătorit, soțul său trăind, de asemenea, până la frumoasa vârstă de 99 de ani. Are o unică fiică și un nepot. Doamna Mezei spune că „bucuriile mari vin din lucruri mărunte, depinde cum vrei să îți petreci viața!" Îi place să râdă, să glumească, cafeaua cu frișcă pe care își amintește că o savura cu plăcere alături de soțul său, pe o terasă din Oradea. Îi displace profund minciuna. Consideră alimentația cumpătată ca foarte importantă pentru sănătate și este o optimistă convinsă, foarte sociabilă și veselă. Apreciază un pahar de vin bun seara, alături de cei dragi. A trăit mereu cu bucurie fiecare clipă!
Doamna Iluța Ileana, o altă bihoreancă născută odată cu România Mare, locuiește în satul Tășad, comuna Drăgești, județul Bihor, bucurându-se de cei doi nepoți și șase strănepoți pe care i-a dăruit unicul său copil. Deși soarta nu i-a fost favorabilă, rămânând văduvă în momentul în care copilul său a împlinit patru ani, doamna Iluța a știut să depășească greutățile vieții prin multă muncă, credință în Dumnezeu și iubire față de oameni, ingrediente pe care le consideră indispensabile longevității.
Doamna Szabo Roza, născută în localitatea Mișca, comuna Chișlaz, este dovada vie a resurselor sufletești inepuizabile, radiind bucurie și energie în jurul său, calități izvorâte din iubirea și empatia față de semeni, așa cum ne mărturisea: „să iubești pe toată lumea, indiferent de culoare și naționalitate!" Rămasă orfană de tată de la 7 ani și confruntată cu numeroase greutăți, doamna Szabo și-a găsit resursele în abordarea dedicată a fiecărui aspect al vieții, afirmând că „orice faci în viață, trebuie să faci cu mare plăcere". Are un copil, un nepot și un strănepot, pe care i-a crescut în spiritul acestor principii.
O altă bihoreancă care a atins frumoasa vârstă de 100 de ani, doamna Szokocs Iren, din localitatea Săcueni, este văduvă și are trei copii, patru nepoți, 10 strănepoți și doi stră-stră-nepoți. Amintirea tristă a celui de-al doilea război mondial, care i-a marcat tinerețea, a fost estompată de-a lungul timpului de clipele fericite petrecute alături de frumoasa și marea sa familie, pe care o consideră un nesecat izvor de tinerețe sufletească.
Domnul Feher Petru, din Valea lui Mihai, a primit delegația autorităților extrem de emoționat. Domnul Feher, veteran de război, consideră perioada petrecută pe frontul de luptă ca fiind cea mai apăsătoare din viața sa. Familia ocupă primul loc și în sistemul de valori al domnului Feher, care are doi băieți, șase nepoți și opt strănepoți. Îi place să pescuiască și urăște nedreptatea, fiind ghidat de-a lungul vieții de credința în Dumnezeu. În opinia dumnealui „viața e grea, dar merită trăită", totul întâmplându-se din și cu voia divină.
Cu privirea senină și blândă a omului care a învățat că viața este mai mult decât suma anilor trăiți, domnul Nica Alexandru, din localitatea Vășad, comuna Curtuișeni, ne-a povestit, cu nostalgie, atât despre momentele dureroase prin care a trecut, printre care decesul soției, un accident suferit de fiica sa și confiscarea terenurilor din perioada regimului comunist, cât și despre clipele încărcate de fericire petrecute alături de cei doi copii, cinci nepoți și opt strănepoți ai săi. Domnul Nica iubește sărbătorile de iarnă, în special Sărbătoarea Crăciunului și obiceiurile românești specifice acesteia. Colindele sunt cele care i-au umplut, an de an, sufletul de bucuria trăirii profunde a obiceiurilor românești. Liniștea sufletească și-a regăsit-o adeseori în marea sa pasiune, creșterea și întreținerea cailor. Ne-a recomandat tuturor, cu înțelepciunea specifică vârstei, o viață cumpătată, fără excese, gândirea pozitivă, mișcarea și armonia în familie, ca rețete pentru un trai îndelungat, un suflet împăcat și un corp sănătos.
Ce au în comun toți cei șase centenari bihoreni? Toți consideră familia ca fiind cel mai de preț dar, toți apreciază micile bucurii ale vieții, de la o prăjitură savuroasă, o cafea cu frișcă, la o seară petrecută alături de prieteni dragi. Toți recomandă munca și mișcarea ca fiind esențiale pentru o bună stare de sănătate și toți au hobby-uri, de la croșetat, pescuit, gătit, la creșterea și îngrijirea animalelor. Minciuna, nedreptatea, cearta și singurătatea au fost identificate de bihorenii născuți odată cu România ca fiind lucrurile care le displac cel mai mult și pe care le-au evitat o viață întreagă. Cei șase centenari bihoreni consideră esențiale dragostea față de Dumnezeu, iubirea față de toți semenii și bunătatea. Toți și-au păstrat simțul umorului, socotit fundamental pentru a depăși momentele mai puțin ușoare din viață.
La mulți ani centenarilor bihoreni!
La mulți ani România! (C.M.)
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: ,,O viaţă cât un centenar”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:24:09 Ora de vară a Europei de Est