Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Despre cartea ,,Basarabia, Suferință și speranță”, autori, Nicolae Dabija și Teodor David

Cartea a fost lansată la Prefectura Bihor

Despre cartea ,,Basarabia, Suferință și speranță”, autori, Nicolae Dabija și Teodor David

Nicolae Dabija și Teodor David semnează cea de-a doua carte, împreună, intitulată ,,Basarabia, Suferință și speranță".

Prima a fost ,,Drumul Basarabiei", și a fost lansată în chip special la Biserica Ortodoxă din Livada (de Bihor), în 19 noiembrie 2016. Cu o zi înainte, distinsului academician și scriitor Nicolae Dabija din Republica Moldova îi fusese conferit înaltul titlu onorific de Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea.
De ,,Drumul Basarabiei" se face ,,vinovat" profesorul orădean Teodor David, cel puțin așa am înțeles noi la lansarea cărții, profesorul-patriot fiind îndrăgostit iremediabil de Basarabia. ,,Drumul Basarabiei" l-am scris cu gândul de a aduce Basarabia acasă, spunea la lansare domnul profesor Teodor David. Am avut o mare șansă să-l cunosc pe academicianul Nicolae Dabija. L-am întrebat pe fratele Dabija cu ce pot ajuta Republica Moldova. Cu cărți în limba română, nu cu bani. Împreună cu Ioan Chivari, Ioan Laza și alți colegi de la ,,Vatra Românească", am trimis peste patru vagoane de cărți și am înființat biblioteci în Republica Moldova. Tot la îndemnul fratelui meu Nicolae Dabija, am scris peste 40 de articole la săptămânalul ,,Literatura și Arta". Cartea vorbește despre fratele meu Nicolae Dabija, cel mai bun frate al meu din lume. Drumul Basarabiei a început când mari oameni din Basarabia au trecut Prutul. Nu au venit după bani, au venit după cărți. Am scris această carte pentru respectul față de moșii și strămoșii noștri, care au suferit, care au fost arestați, bătuți, deportați și împușcați. Am scris această carte ca cerul Basarabiei să fie cer românesc. Am scris această carte pentru ca doina și cântecele să nu mai fie de jale în casele românilor de dincolo de Prut; cu gândul să scoatem românii din Basarabia din casa robiei, să-i aducem acasă. Da. Putem să-i aducem acasă, dar eu, David și ,,Vatra Românească", doar noi nu putem. Avem nevoie de guvernanți care să-și iubească țara și atunci îi vom aduce. Avem un vis mare de îndeplinit: Moldova nu mai poate fi separată. S-o aducem acasă", a conchis dl profesor Teodor David.
Basarabia. Încotro?
Vă vorbim acum despre cea de-a doua carte care îi are ca autori tot pe Nicolae Dabija și Teodor David, intitulată ,,Basarabia, Suferință și speranță".
În cuvânt înainte. Faptele unui ,,dulce frate" ardelean, academicianul Mihai Cimpoi face vorbire despre nimeni altul decât profesorul Teodor David. ,,Se împlinesc o sută de ani de la înființarea Sfatului Țării, act istoric, act providențial, când, conform afirmației lui Goethe privind reforma lui Luther, Dumnezeu este alături cu binecuvântarea sa supremă... Ardelenii au adus o tipografie, au trimis învățători, au contribuit la deschiderea cursurilor pregătitoare, la revigorarea școlilor secundare naționale, au adunat și au transportat cărți...Acțiuni frățești, generoase, care, așa cum scrie Onisifor Ghibu, el însuși ardelean ,,basarabenizat", au asigurat o apropiere a Moldovenilor de ,,dulcii frați" Ardeleni și Bucovineni. Teodor David, care are și un nume cu rezonanțe biblice, continuă, cu o dăruire și împlinire sufletească exemplară, tradiția acestor acțiuni de apropiere frățească, ,,scurtând" distanța de aproape o mie de kilometri care desparte Oradea de Chișinău. Construiește, fără răgazuri confortabile, fără limitări la modul retoric/ declarativ, un pod de cultură în spiritul tradiției bine rostuite și trainic cimentate. Are în sânge un patriotism ardelenesc fervent, curat, trecut prin încercările istoriei. De aceea e în tot ce face o gravitate etică, o seriozitate, un har al apostolatului pe care Constantin Stere îl constata la poeții și oamenii de cultură ardeleni (de altfel, eliberat din temnițele rusești), Stere a ținut să facă cea dintâi călătorie a sa în ,,înstrăinatul Ardeal"). Ființa lui Teodor David poartă indiscutabil pecetea acestui apostolat de stirpe ardelenească, slujind cu sfințenie, dăruire și devotament Ideea Unirii, axială în activitatea Sfatului Țării. Vibrează sufletește la ceea ce se întâmplă în spațiul mioritic basarabean mereu pus sub semnul terorii istoriei și se gândește (cugetă, cum se spune în Ardeal, unde se păstrează sensul original al cuvântului de a gândi, dar și de a cumpăni și a judeca) nu numai asupra veștilor - bune sau rele - care vin, ci și asupra a ceea ce face ca totul să se îndrumeze pe o albie dreaptă a firescului, a unor noi modalități de apropiere cu ,,dulcii frați".
Împreună cu un grup de confrați care îl ajută, organizează manifestări de suflet, întâlniri cu oameni de cultură basarabeni, adună cărți pentru donații și pentru o eventuală bibliotecă ,,Oradea" la Chișinău, scrie articole publicistice, editează volume, pune la cale reprezentații artistice, călătorește și face fapte de apostolat.
Grație acestei activități neobosite, dezinteresate, podul de cultură Oradea - Chișinău e în funcțiune non-stop", scrie domnul academician Mihai Cimpoi (în 14. XI. 2017) în ,,Cuvânt înainte. Faptele unui ,,dulce frate" ardelean".
Până să intrăm din plin în substanța celor șapte capitole, mai parcurgem două însemnări antologice: ,,Nicolae Dabija, cea mai complexă personalitate culturală din Basarabia", autor, regretatul scriitor Grigore Vieru, iar cea de-a doua, ,,Din Basarabia. File de poveste", aparține scriitorului Nina Josu. Cele șapte capitole ale cărții ,,Basarabia, Suferință și speranță" vorbesc de la sine, cât se poate de sugestiv, despre mesajul, respectiv mesajele pe care le poartă. 1.Basarabia este România 2.Furtul Basarabiei 3.Trădarea și sărăcirea Basarabiei 4.Suferința românilor de dincolo de Prut 5.Tradiții, amintiri, realități 6.Lupta pentru reîntregirea națională 7.Momente istorice strălucite din istoria României. Dezvoltarea conștiinței naționale.
Și numai parcurgând aceste titluri, suntem îndreptățiți să credem că avem în față o carte de istorie, un manual frățesc de suflet, un îndreptar pentru a cunoaște mai bine Basarabia noastră dragă, pământ și suflet românesc, nedrept înstrăinată, furată (fără acte) și fără încuviințarea lui Dumnezeu.
Cartea a fost lansată la Prefectura Bihor
Cartea ,,Basarabia, Suferință și speranță" a fost lansată luna trecută, la Prefectura Bihor, în prezența domnului prefect Ioan Mihaiu și cu participarea distinsului academician Nicolae Dabija.
De la domnul profesor Teodor David aveam să aflăm că Uniunea Culturală ,,Vatra Românească", cu sprijinul Prefecturii Bihor și al Consiliului Județean Bihor, a invitat la Oradea, în perioada 8-10 iunie 2018, pe liderul Mișcării Unioniste ,,Sfatul Țării 2", așa încât, vineri, 8 iunie, ora 11, la sala mare a Prefecturii Bihor, a fost lansată cartea ,,Basarabia, Suferință și speranță". Cartea a apărut în întregime în săptămânalul scriitorilor din Republica Moldova, în 15.000 de exemplare, spune dl prof. Teodor David. La lansare a participat cu un cuvânt de salut însuși prefectul, domnul Ioan Mihaiu, care a elogiat activitatea celor doi autori. Evenimentul a fost moderat de președintele ,,Vetrei Românești", Filiala Bihor, dl prof. Ioan Laza. A vorbit frumos, în cunoștință de cauză, despre carte vrednicul istoric prof. univ. dr. Mihai Drecin.
Domnul profesor Teodor David a mulțumit celor care l-au sprijinit, în special Școlii Gimnaziale ,,Oltea Doamna", director, prof. Musca Florina și doamnei prof. Laura Ienei-David, Școlii Gimnaziale ,,Avram Iancu", director, prof. dr. Bârlădeanu Gheorghina, Școlii Gimnaziale Internaționale Agora PHD Alina Manolescu pentru numărul impresionant de cărți donate pentru Basarabia.
,,Cartea face apel la români, la forțele unioniste, de a aduce Basarabia acasă", susține domnul profesor Teodor David, vicepreședinte al ,,Vetrei Românești", senator ales al Mișcării Unioniste ,,Sfatul Țării 2" din Republica Moldova.
Moise-Ovidiu Dan
 
P.S. Pozele de la lansarea cărții le-am primit de la prietena noastră ,,basarabeancă" incorigibilă, doamna profesor Laura Ienei-David.
Mulțumim, Laura!
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Despre cartea ,,Basarabia, Suferință și speranță”, autori, Nicolae Dabija și Teodor David.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:53:52 Ora de vară a Europei de Est