Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

O duminică de poveste cu folkiști în Cetatea Oradea

Festivalul naţional de folk Pro Lirica Oradea

O duminică de poveste cu folkiști în Cetatea Oradea

S-a schimbat locul desfășurării festivalului de folk, din amfiteatru în fața Muzeului Pâinii, dar degeaba..., de bruiajul sonor al petrecăreților tot n-am scăpat!

Duminică (1 iulie 2018), în cea de-a doua seară a Festivalului național de folk Pro Lirica, ne-am înființat și noi în Cetate spre a lua pulsul evenimentului.
În prima seară, după tripla lansare de carte și CD, am plecat, să onorăm un alt festival, la Gala Concursului național de interpretare vocală ,,Kharisma", ediția a III-a care s-a desfășurat la Filarmonica de Stat.
Monica Cojocaru din Arad și Ghilbert Nicolescu (la nai), ,,cu sonorități a la Barbu Lăutaru, ne-au amintit de muzica arhaică", după cum remarca actorul și folkistul Mircea Bodolan, prezentatorul festivalului.
Orădeanca noastră Adina Hodișan a pus paie și a reușit să aprindă relativ repede focul și să încălzească atmosfera, îndemnându-i pe orădeni să cânte și să nu uite ca ,,Niciodată (...), Să nu uităm de cei mai triști ca noi" (vorba cântecului). ,,Sper să fim mai umani, să fim mai buni, mai patrioți, să nu ne uităm rădăcinile, valorile...". După ,,Clopotul reîntregirii", a cântat: ,,Săracă soră basarabă/ Tu cea mai sfântă dintre toate/ Zadarnic mama te întreabă/ Dacă trăiești în libertate", împreună cu Călin Repciuc (la caval).
Cu mult respect, Mircea Bodolan a vorbit despre familia (frații) Chelu ca fiind un etalon de profesionalism, iar Florian și Alexandrina Chelu nu au coborât ștacheta nici duminică seara, oferindu-ne muzică (la graniță cu folkul) și poezie aleasă, pe sprânceană: ,,Programa mea", de Iosif Vulcan (Jos șarlatania, jos ciocoismul), ,,Poeții", de Lucian Blaga, ,,Un salon" (unul din cele două albume ale lui Mihai Eminescu), ,,Prometeu", de Aurel Baranga, un sonet din cartea ,,Frontul roșu", a lui Nicolae Steinhardt (care conține nu mai puțin de 139 de sonete, vorba domnului Florian Chelu), ,,Arta", de poeta Carmen Silva (adică Regina Maria - ,,cea mai cultă regină din toate timpurile", vorba dlui Chelu, care a citat un autor de pe Google), ,,Ai noștri tineri...", de Mihai Eminescu, ,,Cântec pentru mama" (compozitor, Mișu Iancu, textier, Alexandru Mandi), încheind tot cu Iosif Vulcan, cu ,,Poetul în astă lume" (care ,,nu este pentru sine, el este dat națiunii; refren: ,,Națiunea te-așteaptă, deci, cântă, nu înceta!").
Liliana Ioniță Budău, Mircea și Fala Band ne-au încântat din nou, Liliana fiind născută (nu făcută) pentru a transmite asemenea mesaje cu vocea și chitara (,,această muzică este viața mea", recunoaște chiar Liliana). Ea a venit și de această dată ,,cu un șir de comemorări", iar la final avea să recunoască cum că: ,,Această atmosferă pe care am creat-o (împreună cu spectatorii - n.n.) face mai mult decât un parastas, credeți-mă!" S-au cântat, în chip magistral: ,,Rugă pentru părinți și copii", versuri Adrian Păunescu (Rugă cântată pentru a doua oară în public, după cum subliniază Liliana), Tatiana Stepa - ,,Copaci fără pădure", Alexandru Zărnescu (Gimi, pentru prieteni, părintele chitării la Cenaclul ,,Flacăra", vorba Lilianei), ..Castelul", de Adrian Păunescu, și încă trei piese, împreună cu 80 la sută din Fala Band: ,,În arhivă" (piesă manifest, aparținând lui Bănică Macavei, plecat și el) Gil Ioniță - ,,Jurământ la Putna", de Adrian Păunescu; ,,Trăiască, trăiască/ Trăiască, să trăiască/ Moldova, Ardealul/ Și Țara Românească". Liliana și trupa au încheiat antologic cu faimosul Haiduc al lui Phoenix.
Scena a fost apoi onorată de alți doi grei și îndrăgiți chitariști și interpreți, virtuoși în compozițiile pe care le pregătesc: Raul Silaghi și Călin Pop. Raul a deschis, de unul singur, cu o compoziție pe versurile poetei Mihaela Dindelegan, poezia ,,Fericirea, ca un refren", urmată de o piesă lirică despre orașul Ștei (orașul natal al lui Raul, orașul plopilor de pe vremuri). Apoi cei doi ne-au oferit Scrisori și folk străvechi, Haihui (,,prin gândurile lumii"), Ghidușii, Unde ești tu oare, Un cântec trist (în timp ce ,,ploaia ne spală păcatele-n doi"), iar la final, copila lui Călin ni s-a arătat, ca și la ediția de anul trecut, cu ,,Dulcea mea copilărie".
Ultimii doi interpreți au fost clujenii Cătălin Condurache și Emeric Imre (,,într-un final triumfal", vorba lui Mircea), cu nimic mai puțin titrați și îndrăgiți de orădeni. Cătălin, cu muzicuța sa, ne-a reamintit de muzica country și de Bob Dylan. El ne-a (în)cântat cu piese de pe albumul ,,Generația ta", devenit ,,Albumul anului", în 1997, la Radio ,,Sonvest" - radioul de suflet al orădenilor), dar și de pe albumul ,,Golden Folks". Emeric Imre (acest ,,bonom desăvârșit" pe care Mircea Bodolan nu l-a văzut niciodată supărat) ni l-a redat pe mare și inegalabilul mentor al folkiștilor la Cenaclul ,,Flacăra", poetul Adrian Păunescu, cu ,,Rană și cuțit", ,,Jurământ", ,,Noapte de unul singur"...
Și-ncălecai pe-o șa și ... toate cele bune, până la anul (cu folkul)!
Mulțumim, Mihaela și echipa!
Moise-Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: O duminică de poveste cu folkiști în Cetatea Oradea.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 15:49:39 Ora standard a Europei de Est