Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

,,Dumneavoastră sunteți dintr-o dată aleșii”, Viorela Filip

Peste 150 de concurenți la cea de-a III-a ediție Kharisma 2018

,,Dumneavoastră sunteți dintr-o dată aleșii”, Viorela Filip

,,Toată lumea e ok", vorba cântecului interpretat de trupa copiilor de la Palatul Copiilor și Elevilor din Oradea, talentații copii ai Danei Oprescu, sufletul Kharismei.

,,Un copil care este încurajat de mic în cunoașterea tainelor muzicii, care este susținut și îndrumat corect pe acest drum, va deveni un adult creativ, sensibil, încrezător, competitiv. Va fi un câștig pentru noi, toți, susține prof. Dana Oprescu.
Am avut două zile frumoase (vineri și sâmbătă, 29 și 30 iunie 2018 - n.n.) la Oradea. Știu că în spatele fiecărui moment există foarte multe ore de muncă, foarte multe emoții, foarte mult stres, dar sunt convinsă că făcând o activitate așa de frumoasă, cum este cântatul, voi veți fi mai bogați spiritual, mai buni, mai frumoși", a spus Dana Oprescu, în deschiderea Galei celei de-a III-a ediții a Concursului național de interpretare vocală ,,Kharisma", competiție desfășurată în perioada 29 iunie - 1 iulie 2018, la Filarmonica de Stat din Oradea.
Concursul a fost organizat de Asociația Culturală Kharisma, în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, Palatul Copiilor și Elevilor Oradea, Direcția de Dezvoltare și Implementare Proiecte Bihor și Holcim România.
Multe premii, multe emoții, daruri de suflet pentru toți participanții, dar mai presus de toate, bucuria întâlnirii cu copii veniți din multe zone ale țării, au făcut ca această ediție să dovedească faptul că Oradea are nevoie de astfel de manifestări. Copiii, tinerii, părinții, publicul spectator, cu toții au apreciat efortul depus de organizatori pentru a asigura condiții deosebite de desfășurare a acestui eveniment, pentru a face în așa fel încât pe chipul fiecăruia dintre cei 168 de concurenți, să apară zâmbetul și bucuria, mulțumirea recunoșterii strădaniei și perseverenței în studiul artei vocale.
Un juriu de prestigiu a evaluat momentele muzicale ale acestui eveniment: Viorela Filip, compozitor, interpret, textier, profesor de canto la Școala Populară de Arte București, conf. univ. dr. Florina Hinsu Maris, profesor de canto la Universitatea Oradea, Lăcrimioara Deac, profesor de canto la Școala Populară de Arte Oradea, Claudiu Bulete, compozitor și textier, Daniel Heredea, reprezentant al Studio Alfa Media Production, prof. Alina Zaha, profesor metodist de educație muzicală al I.S.J. Bihor.
La acestă ediție s-au acordat 17 trofee de categorie și Trofelul Kharisma 2018, câștigat de Alexia Florescu, o minunată fetiță de 10 ani, de la Insieme Music School Baia Mare, pregătită de profesor Mădălina Horincar.
Toți copiii au fost recompensați cu diplome, cupe și cadouri personalizate, iar câștigătorii trofeelor au primit și premii în bani (câte 200 de lei, iar Trofeul Kharisma - 500 de lei).
,,Sufletele mari gândesc la fel"
A spus doamna Viorela Filip în deschiderea Galei. ,,Trebuie să fiți fericiți pentru că aveți copii extraordinar de talentați. Dintre ei, cu siguranță mulți vor fi cântăreții de mâine, copii educați muzical, cu profesori în spate, cu oameni care sunt dăruiți, care au charismă pentru a educa muzical copiii și artistic, care au părinți extraordinari, devotați, care cheltuiesc bani pentru pregătire, pe ținute, iar uneori își fac griji pentru fiecare respirație și fiecare frază; i-am văzut cum participă efectiv la actul artistic al copilului lor. Deci, dumneavoastră sunteți dintr-o dată aleșii, pentru că faceți un lucru extraordinar, iar muzica este într-adevăr o minune. Este a opta minune a lumii - muzica, așa cum spune piesa lui Marius Țeicu".
,,Jumătate din sufletul meu rămâne aici!"
Ca orădeni, am mai aflat ceva de la distinsul membru al juriului, Viorela Filip, și ne-am bucurat. ,,Am semnat și anul acesta în Cartea de onoare a festivalului și am spus ceea ce simt cu adevărat: Vin de fiecare dată cu cea mai mare dragoste  aicea, la Oradea, la Brăila și Constanța (...). Sunt orașele mele de suflet. Și am mai scris că de fiecare dată când plec de-aici, jumătate din sufletul meu rămâne aici, pe undeva, prin sală, pe străzile și prin casele acestea extraordinare, pe care văd că dumneavoastră le îngrijiți. În București sunt multe clădiri superbe care cad. Văd că dumneavoastră aveți grijă de trecutul orașului, care trebuie să facă legătura către încoace, către prezent", a ținut să sublinieze îndrăgitul compozitor Viorela Filip.
Dana Oprescu & Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (84 de poze), accesați Galeria foto: ,,Dumneavoastră sunteți dintr-o dată aleșii”, Viorela Filip.

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 19:23:43 Ora standard a Europei de Est