Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Proiectul ,,Simbolurile vitalității!”

Cultivarea pasiunii elevilor pentru științe și tehnologie

Proiectul ,,Simbolurile vitalității!”

Proiectul ,,Simbolurile vitalității!" derulat la Colegiul Național ,,Iosif Vulcan" Oradea, finanțat de Fundația Comunitară Oradea, din Fondul Științescu, a avut ca obiectiv desfășurarea unor activități care au în vedere promovarea în rândul elevilor a activităților practico-informative destinate conștientizării populației asupra importanței calității aerului și apei asupra calității vieții.

Grupul țintă este reprezentat de 50 de elevi de liceu, clasele IX-XII. Scopul proiectul nostru este acela de a conștientiza elevii și comunitatea locală despre importanța calității aerului și a apei asupra dezvoltării psihice și fizice a elevilor în mediul școlar și locurile frecventate de aceștia în afara programului de școală.
Obiectivul general vizează atât  latura emoțională a elevilor prin dezvoltarea unei atitudini pozitive față de comunitate și mediu cât și cea practică și cognitivă prin identificarea unor măsuri concrete, realizabile, în vederea îmbunătățirii calității aerului și apei vitale vieții.
Aceste deprinderi constituie  o bază în dezvoltarea elevilor, ca viitori cetățeni responsabili față de locul în care trăiesc. Cu ajutorul unor mijloace tehnice moderne (Stații meteorologice wireless, termohigrometre, substanțe chimice), elevii vor obține informații despre temperatură, umiditatea aerului, CO2, calitatea apei, duritatea apei, pH-ul apei, conținutul în nitrați  săruri minerale din spațiul propus spre analiză (din incinta școlii și a altor spații publice).
Proiectul va încuraja pasiunea elevilor pentru științe și tehnologie deoarece vor desfășura activități practice, concrete, măsurabile din care elevii vor obține date și informații diferite de cele întâlnite la orele de curs. Tehnologia modernă propusă de noi le va stârni curiozitatea și interesul dezvoltând în subconștientul lor o atitudine pozitivă și responsabilă față de mediul în care trăiesc.  Proiectul vizează munca în echipă ceea ce duce la coeziune de grup în rândul elevilor, aceștia provenind din clase diferite, ocazie cu care își vor descoperi competențe proprii, de care nu erau conștienți că le au.  
Echipa de proiect este constituită din profesorii: Mihincău Dana, Crișan Ancuța, Crăciun Rodica, Bondor Gabriela, Ferenți Sara, precum și ing. Mihincău Lucian.
(D.M.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:48:36 Ora de vară a Europei de Est