Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

,,Fiecare carte lansată este un prilej de sărbătoare a sufletului”

,,Cartea este un dar, care se deschide iar și iar”

,,Fiecare carte lansată este un prilej de sărbătoare a sufletului”

Pe 9 iunie, am participat la o triplă lansare de carte, iar a doua zi, la sfințirea unei biserici, manifestări menite să ne înalțe sufletește spre ,,bolta cerului de necuprins!" Ieri (joi, 28 iunie 2018), la Biblioteca Județeană ,,Gheorghe Șincai", am avut bucuria de a participa la o nouă lansare de carte. Doamna director Georgeta Bara, directorul Grădiniței Nr. 30 - ,,Mugurel" din Oradea, ne-a invitat la lansarea cărții ,,Serbările spiridușilor", a doamnei prof. Ruja Lenuța.

,,Fiecare carte lansată este un prilej de sărbătoare a sufletului, vorba doamnei director Ligia Mirișan, managerul Bibliotecii Județene ,,Gheorghe Șincai" Bihor. Cartea doamnei Ruja este o carte foarte importantă pentru tot ceea ce conține, pentru atâta suflet cât a pus doamna Ruja; aicea este munca dânsei, sufletul dânsei, mare, cât China, cum s-ar spune, dar are parte și de colege extraordinare...", a concluzionat doamna director Ligia Mirișan în intervenția avută.
,,Îți doresc să te bucuri de florile recunoștinței!"
În deschiderea evenimentului, doamna director Georgeta Bara, cu spiritu-i ager și sufletul deschis, și-a prezentat buna sa prietenă și colegă ca pe o carte deschisă, privită în oglindă, răsfoind pagină cu pagină.
Doamna profesor Ruja Lenuța ,,este una din cele mai valoroase educatoare din echipa Mugurel...Volumul ,,Serbările spiridușilor" cuprinde activități deosebite, serbările cele mai frumoase, antrenante, memorabile, amuzante și interactive. În acest volum veți găsi toate serbările desfășurate cu mare drag de spiriduși în cei trei-patru ani de grădiniță, serbări care au constituit prilej de bucurie, atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari. Te felicit pentru toată străduința, profesionalismul, devotamentul cu care te-ai dedicat copiilor și ai scris pentru colegele educatoare care vor găsi impresii, care vor găsi versuri frumoase, care vor găsi în ea de fiecare dată sugestii pentru a realiza serbări deosebite. O carte este un dar, așa spune un vechi proverb; cartea este un dar, care se deschide iar și iar. Așadar o recomand cu toată dragostea, acest dar făcut de Lenuța acelor educatoare care vor dori să deschidă în sufletele copiilor trăiri și emoții profunde... Îți doresc să te bucuri de florile recunoștinței!"
Doamna director a ținut să facă cunoscută, cu acest prilej, și lansarea primului număr al revistei Grădiniței ,,Mugurel", revistă intitulată ,,Amintiri din grădiniță".
,,Acest exercițiu de a scrie este foarte important pentru sănătatea creierului, pentru plasticitatea lui"
Doamna profesor Ruja Lenuța și-a început discursul cu un MARE mulțumesc adresat tuturor celor prezenți la eveniment. Ne-a împărtășit apoi din ,,secretele" profesiei de dascăl, dar și din cele ale reporterului și scriitorului, de la prima încercare de a scrie versuri, dar și prima carte (,,Când copiii devin actori"), împreună cu colega sa Mariana Zainea, colaborare la revista ,,Filip și cutia fermecată"...A subliniat, pas cu pas, cum s-a născut această carte, inspirată din toate întâmplările de la serbări, din excursii, din spiritul de aventură al spiridușilor - ,,puiuții-drăguții", din sugestiile părinților (mamei Claudia), de la nepoțelul Victor Mihnea, rățușca și rățoiul, veverița, cei 10 pinguini... ,,În ,,Salvați regatul spiridușilor" abundă personaje pozitive din desene animate. Pentru fiecare din cele trei grupe de vârstă (mică, mijlocie, mare) am scris câte două scenarii, unul destinat serbării din preajma sărbătorilor de iarnă, iar celălalt sfârșitului de an școlar... Cartea mi-a dat bucuria de a trăi o satisfacție mare (...). Acest exercițiu de a scrie este foarte important pentru sănătatea creierului, pentru plasticitatea lui. Mulțumesc, dragi spiriduși (Iulia, Șerban, Maia, Patric...)!"
După doamna profesor Lenuța Ruja și doamna director Ligia Mirișan, au luat cuvântul și ceilalți membri ai prezidiului. Doamna prof. Mariana Rodica Trofin, bibliotecar al C.C.D. Bihor, care a felicitat-o pe doamna Ruja Lenuța, apreciind că volumul ,,răspunde cerințelor copiilor din zilele noastre; și eu cred că este o carte utilă viitoarelor doamne educatoare care se vor găsi pe acest drum", iar editorul Avram Ștefan, după ce a făcut o adevărată pledoarie pentru ceea ce înseamnă grădinița și profesia de educatoare, a lansat ,,bomba": ,,Cartea este incompletă! Mi-a scăpat mie să scriu aici sub titlu ceea ce este de fapt aceasta: un manual pentru ceilalți, un auxiliar didactic!" Acestea fiind zise, cu toții am expirat ușurați...
Ruja Lenuța este ,,un vector de imagine pentru Grădinița 30"...
Cel mai bine o cunoaște pe doamna prof. Lenuța Ruja fostul manager al instituției, doamna prof. Lucia Negrău, foști colegi de liceu, și actuali colegi, de 20 de ani împreună la Grădinița ,,Mugurel". Vorbind la superlativ despre calitățile colegei, despre pricepere, dăruire, profesionalism, știința de carte, dragostea și dăruirea Lenuței pentru profesie și copii, fostul manager Lucia Negrău a cuprins cu privirea și celelalte fațete ale demersului didactic: ,,Ea creează proiecte, le inițiază, le elaborează, le conduce și le organizează... Și aceasta înseamnă creație, înseamnă valoare. Alături de directoarea noastră, ea este un vector de imagine pentru Grădinița 30, pentru Grădinița ,,Mugurel", a conchis distinsul profesor-director Lucia Negrău.
Au mai făcut aprecieri colegi și părinți, chiar și bunici (doamna dr. Zoia Bitea), cu toții apreciind munca rodnică și rezultatele obținute de doamna profesor Lenuța Ruja, alături de spiridușii, puiuții-drăguții domniei sale!
Moise-Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: ,,Fiecare carte lansată este un prilej de sărbătoare a sufletului”.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:44:25 Ora standard a Europei de Est