Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Cumpărături online în siguranţă

Campania de prevenire şi conştientizare a fraudelor în mediul online

Cumpărături online în siguranţă

Polițiștii de prevenire bihoreni recomandă cetățenilor cum să prevină victimizarea în mediul online, în cadrul unei campanii europene de prevenire a fraudelor pe internet.

În luna iunie 2018, la nivelul a 28 de state europene a fost lansată simultan Campania de prevenire şi conştientizare a fraudelor în mediul online, intitulată generic #BuySafe, PaySafe, iar în această perioadă este organizată Operaţiunea E-Commence 2018, o acţiune de combatere comună, desfășurată de organismele de aplicare a legii din statele participante, inclusiv România.
În prezent, aproximativ 80% din fraudele cu carduri sunt comise online. Când realizează achizițiile online, victimele pot să nu realizeze că datele cardurilor lor pot fi sustrase pentru ca apoi să fie revândute pe alte forumuri. Așa-numiții vânzători au de multe ori zeci de mii de cumpărători mulțumiți și primesc recenzii excelente. În final, băncile și comercianții sunt cei care suferă pierderile acestei activități frauduloase, ce se ridică la nivel global la miliarde de euro în fiecare an.
Poliţia Română s-a alăturat acestui demers şi promovează pe teritoriul naţional, prin intermediul mediului online sau în cadrul unor întâlniri cu cetăţenii mesajele campaniei, care au fost elaborate la nivelul Europol.
Mesajul campaniei preventive este promovat în județul Bihor de poliţiştii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor. În cadrul întâlnirilor cu cetățenii, polițiștii bihoreni oferă recomandări prețioase, care să prevină victimizarea acestora prin acest gen de infracțiuni.
Există o serie de reguli de siguranță care pot fi adoptate pentru a evita fraudele online. Pentru a efectua cumpărături online în siguranţă, poliţiştii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor vă recomandă:
- Cardul bancar este la fel de valoros ca și contul bancar. Este important să avem grijă de el!
- Nu nota codul PIN și nici nu îl salva în memoria vreunui dispozitiv!
- Nu transmite codul PIN niciunei persoane!
- Memorează numărul de contact de la bancă pentru a bloca plățile neautorizate!
- Semnează în locul prevăzut pe reversul cardului!
- Citește termenii și condițiile de folosire a cardului tău!
- Păstrează cardul întotdeauna în posesia ta!
- Setează limite la efectuarea de cumpărături și la retragerea de numerar în concordanță cu nevoile tale!
- Protejează-te de furtul din buzunare, mai ales când te afli în locuri aglomerate!
- Verificați dacă dispozitivul pe care îl folosiți pentru a efectua achiziții online este configurat în mod corespunzător și conexiunea de internet este sigură;
- Folosirea unui card este o modalitate sigură de plată în comerțul online atâta timp cât vă luați aceleași măsuri de precauție ca și în celelalte tipuri de achiziții;
- Există anumite indicii care vă ajută să identificați o fraudă. Dacă sunteți victima unei fraude online, sesizați poliția. Dacă ați cumpărat produsul prin intermediul unui card de credit sau debit, sesizați de asemenea banca emitentă;
- Verificați-vă serviciul de internet banking în mod constant. Anunțați imediat banca emitentă dacă observați plăți sau retrageri pe care nu le-ați efectuat dvs.
ATENȚIE!
- Doar infractorii îți vor cere să transmiți prin e-amil sau prin telefon detaliile de conectare la contul tău online banking sau detaliile cardului. Banca sau structurile de aplicare a legii nu îți vor cere niciodată în acest mod detalii despre card sau detalii de conectare;
- Dacă ai furnizat detaliile de conectare la contul tău online banking sau date despre cardul bancar unei terțe părți, anulează-ți cardul și contactează de urgență banca emitentă!
Comisar-șef de poliţie Ioana Indrieş
Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii
În Galeria foto, aveți și alte materiale suport. Accesați: Cumpărături online în siguranţă!  

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:08:35 Ora de vară a Europei de Est