Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

,,Steagul e ca bolta cerului de necuprins”

,,Nimic fără Dumnezeu!”

,,Steagul e ca bolta cerului de necuprins”

Marți, 26 Iunie 2018, în și de Ziua Drapelului Național, la Oradea, drapelul a fost arborat pe catargul din fața Primăriei Oradea în cadrul unui ceremonial militar, după ce, în prealabil, drapelul a fost sfințit la Catedrala cu Lună.

Cu binecuvântarea preasfințitului părinte episcop Sofronie Drincec, drapelul roș-galben-albastru (reprezentând ,,azurul credinței, soarele nădejdii și văpaia iubirii") a fost sfințit ,,să fie el semn de unitate, libertate și bunăvoire pentru tot poporul țării noastre, România".
Înmânat domnului prefect Ioan Mihaiu, drapelul a fost scos din Biserica cu Lună de către o gardă formată din șase militari și purtat, în alai, până în fața Primăriei unde s-a desfășurat ceremonialul militar: întâmpinarea persoanei oficiale (prefectul Ioan Mihaiu, însoțit de comandantul Garnizoanei Oradea, Călin Trip), prezentarea onorului şi salutul drapelului de luptă, rostirea alocuţiunilor privind însemnătatea evenimentului (prefectul judeţului Bihor, domnul Ioan Mihaiu și istoricul militar col. (r) dr. Constantin Moșincat), primirea drapelului național și legarea acestuia la catargul de arborare, binecuvântarea drapelului, sărutarea lui de către oficialitățile prezente: dl prefect Ioan Mihaiu, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, dl Traian Bodea, primarul Oradiei, dl ing. Ilie Bolojan, preasfințitul părinte episcop Sofronie Drincec, și comandantul Garnizoanei Oradea, Călin Trip; intonarea Imnului naţional al României şi înălțarea drapelului național pe catarg, defilarea detașamentului de onoare și onorul muzicii militare.
,,Drapelul rămâne parte indisolubilă a identității noastre în lume"
În cuvântul rostit, domnul prefect Ioan Mihaiu a prezentat mesajul ministrului Afacerilor Interne, doamna Carmen Dan, cu ocazia Zilei Drapelului Național.
,,Mândria, în forma ei pură și sinceră, este un sentiment înălțător care motivează și dă sens celor mai profunde trăiri. Așa simțim cu toții când drapelul nostru național se înalță pe redute greu de cucerit grație performanțelor obținute de români. Astăzi, la ceas de sărbătoare, se cuvine să privim câteva secunde în interiorul nostru, acolo unde fiecare dintre noi adăpostim acel sentiment natural, firesc, denumit simplu patriotism. Să ne amintim că drapelul național este martorul celor mai importante momente ale istoriei, ale acelor momente care au definit România și ulterior au propulsat-o în rândul țărilor europene. Să ne amintim că tricolorul are puterea de a ne uni pe toți în numele idealurilor și valorilor care fac bine României... Drapelul rămâne parte indisolubilă a identității noastre în lume".
,,Pentru românii ardeleni, steagul a însemnat întotdeauna ceva suprem"
Col.(r) dr. C-tin Moșincat: ,,În decursul istoriei, toate popoarele au căutat să se identifice într-un anume fel. Acest fel de a se identifica pentru înaintașii noștri se numește drapel, steag, stindard, flamură... cum a fost el denumit. Aici, acum 2000 de ani, împăratul Traian a înfipt în inima Ardealului steagul cu vultur. De-atunci încoace pentru românii ardeleni, steagul a însemnat întotdeauna ceva suprem, iar acel suprem a fost definit de către cărturarul Nicolae Iorga, spunând că pentru românii ardeleni steagul e ca bolta cerului de necuprins; prin urmare, pentru acest steag s-au dus toate luptele, toate bătăliile, în fruntea tuturor luptelor pe care poporul român a fost nevoit să le ducă apărându-și glia, făurindu-și propria țară. Acest stindard a fost dus de către oșteni, a fost purtat cu mândrie pe câmpurile de luptă..."
Făcând trimitere la cele trei porunci (libertate, egalitate și dreptate), la egala îndreptățire lăsată de bunul Dumnezeu pentru toți, istoricul se întreabă retoric: ,,de ce unii doreau să fie permanent mai egali decât alții sau deasupra lor". Apoi a punctat din suferințele pe care le-au avut românii ardeleni de-a lungul timpului, încheind cu semnificația drapelului de luptă și cu urări.
,,Drapelul de luptă a reprezentat și reprezintă întotdeauna România, pe care avem obligația s-o apărăm, avem obligația s-o venerăm, s-o respectăm.
Trăiască România! Trăiască drapelul național românesc!"
Moise-Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (72 de poze), accesați Galeria foto: ,,Steagul e ca bolta cerului de necuprins”.

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 11:53:21 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...