Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Steagul e ca bolta cerului de necuprins”

,,Nimic fără Dumnezeu!”

,,Steagul e ca bolta cerului de necuprins”

Marți, 26 Iunie 2018, în și de Ziua Drapelului Național, la Oradea, drapelul a fost arborat pe catargul din fața Primăriei Oradea în cadrul unui ceremonial militar, după ce, în prealabil, drapelul a fost sfințit la Catedrala cu Lună.

Cu binecuvântarea preasfințitului părinte episcop Sofronie Drincec, drapelul roș-galben-albastru (reprezentând ,,azurul credinței, soarele nădejdii și văpaia iubirii") a fost sfințit ,,să fie el semn de unitate, libertate și bunăvoire pentru tot poporul țării noastre, România".
Înmânat domnului prefect Ioan Mihaiu, drapelul a fost scos din Biserica cu Lună de către o gardă formată din șase militari și purtat, în alai, până în fața Primăriei unde s-a desfășurat ceremonialul militar: întâmpinarea persoanei oficiale (prefectul Ioan Mihaiu, însoțit de comandantul Garnizoanei Oradea, Călin Trip), prezentarea onorului şi salutul drapelului de luptă, rostirea alocuţiunilor privind însemnătatea evenimentului (prefectul judeţului Bihor, domnul Ioan Mihaiu și istoricul militar col. (r) dr. Constantin Moșincat), primirea drapelului național și legarea acestuia la catargul de arborare, binecuvântarea drapelului, sărutarea lui de către oficialitățile prezente: dl prefect Ioan Mihaiu, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, dl Traian Bodea, primarul Oradiei, dl ing. Ilie Bolojan, preasfințitul părinte episcop Sofronie Drincec, și comandantul Garnizoanei Oradea, Călin Trip; intonarea Imnului naţional al României şi înălțarea drapelului național pe catarg, defilarea detașamentului de onoare și onorul muzicii militare.
,,Drapelul rămâne parte indisolubilă a identității noastre în lume"
În cuvântul rostit, domnul prefect Ioan Mihaiu a prezentat mesajul ministrului Afacerilor Interne, doamna Carmen Dan, cu ocazia Zilei Drapelului Național.
,,Mândria, în forma ei pură și sinceră, este un sentiment înălțător care motivează și dă sens celor mai profunde trăiri. Așa simțim cu toții când drapelul nostru național se înalță pe redute greu de cucerit grație performanțelor obținute de români. Astăzi, la ceas de sărbătoare, se cuvine să privim câteva secunde în interiorul nostru, acolo unde fiecare dintre noi adăpostim acel sentiment natural, firesc, denumit simplu patriotism. Să ne amintim că drapelul național este martorul celor mai importante momente ale istoriei, ale acelor momente care au definit România și ulterior au propulsat-o în rândul țărilor europene. Să ne amintim că tricolorul are puterea de a ne uni pe toți în numele idealurilor și valorilor care fac bine României... Drapelul rămâne parte indisolubilă a identității noastre în lume".
,,Pentru românii ardeleni, steagul a însemnat întotdeauna ceva suprem"
Col.(r) dr. C-tin Moșincat: ,,În decursul istoriei, toate popoarele au căutat să se identifice într-un anume fel. Acest fel de a se identifica pentru înaintașii noștri se numește drapel, steag, stindard, flamură... cum a fost el denumit. Aici, acum 2000 de ani, împăratul Traian a înfipt în inima Ardealului steagul cu vultur. De-atunci încoace pentru românii ardeleni, steagul a însemnat întotdeauna ceva suprem, iar acel suprem a fost definit de către cărturarul Nicolae Iorga, spunând că pentru românii ardeleni steagul e ca bolta cerului de necuprins; prin urmare, pentru acest steag s-au dus toate luptele, toate bătăliile, în fruntea tuturor luptelor pe care poporul român a fost nevoit să le ducă apărându-și glia, făurindu-și propria țară. Acest stindard a fost dus de către oșteni, a fost purtat cu mândrie pe câmpurile de luptă..."
Făcând trimitere la cele trei porunci (libertate, egalitate și dreptate), la egala îndreptățire lăsată de bunul Dumnezeu pentru toți, istoricul se întreabă retoric: ,,de ce unii doreau să fie permanent mai egali decât alții sau deasupra lor". Apoi a punctat din suferințele pe care le-au avut românii ardeleni de-a lungul timpului, încheind cu semnificația drapelului de luptă și cu urări.
,,Drapelul de luptă a reprezentat și reprezintă întotdeauna România, pe care avem obligația s-o apărăm, avem obligația s-o venerăm, s-o respectăm.
Trăiască România! Trăiască drapelul național românesc!"
Moise-Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (72 de poze), accesați Galeria foto: ,,Steagul e ca bolta cerului de necuprins”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:20:49 Ora de vară a Europei de Est