Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Vernisajul expoziției Ion Grigorescu. Opera pictată: 1963 - 2017

Astăzi, marți, la Muzeul Țării Crișurilor,

Vernisajul expoziției Ion Grigorescu. Opera pictată: 1963 - 2017

Muzeul Țării Crișurilor, în colaborare cu Fundația Muzeul de Artă Recentă/MARe București, organizează vernisajul expoziției Ion Grigorescu. Opera pictată: 1963 - 2017, care va avea loc astăzi, 19 iunie 2018, ora 18.00, la sediul instituţiei din Strada Armatei Române Nr. 1/A.

Expoziția se va desfășura în cadrul celei de-a treia ediții a festivalului European Music Open, vernisajul acesteia constituind deschiderea oficială a festivalului.
Ion GRIGORESCU (n. 1945), unul dintre cei mai importanți, versatili și influenți artiști români actuali, este absolvent al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu", București, promoția 1969, clasa Prof. Aurel Vlad și este membru al Uniunii Artiștilor Plastici, din 1971. Din 1989 este membru în GRUPUL PROLOG (alături de Paul Gherasim, Constantin Flondor, Horea Paștina, Christian Paraschiv, Mihai Sârbulescu, Matei Lăzărescu). A participat la 300 de expoziții de grup și a avut 42 de expoziții personale în România și în străinătate. Lucrările lui Ion Grigorescu au fost expuse la cele mai importante manifestări artistice mondiale, de la Documenta de la Kassel (2007) la Bienala de la Veneția, (1997 și 2011), iar lucrările sale fac parte din colecțiile unora dintre cele mai importante muzee ale lumii: Muzeul de Artă Modernă din New York (MoMA), Centrul Pompidou - Paris și Tate Modern - Londra.
Expoziţia de la Muzeul Ţării Crişurilor dorește ca publicul să urmărească toate cele șase capitole cronologice și tipologice în care a fost împărțită opera pictată a lui Ion Grigorescu de la începuturile sale până în prezent, combinând pictura cu fotografia, cu obiectul, sculptura, instalația sau enunțul conceptualist. Secțiunile Paleta (1963-1965), Răspântia (1965-1968), Revizorul (1968-1971), Exodul (1972-1978), Săritura cu pictura (1979-1993) și Marginea era centru (1993-2017) surprind parcursul cercetării constante la care Ion Grigorescu și-a supus pictura proprie, pe care a folosit-o ca mijloc de investigare a celor mai impenetrabile subiecte, de la oniric la politic și de la erotic la mistic.
Trebuie menţionat faptul că este prima expoziție retrospectivă dedicată unui artist român în viață din ultimii 20 de ani (ultima de acest tip fiind cea dedicată lui Horia Bernea, în 1997.)
Evenimentul nu este unul doar artistic, ci și unul editorial major, aspect subliniat și de volumul masiv care o însoțește, catalogul critic omonim fiind primul catalogue raisonné dedicat unui artist român în viață. O lucrare de referință (română/engleză), cu un design memorabil, ce evocă procedurile de performance ale lui Ion Grigorescu, volumul de 512 pagini are 700 de ilustraţii, fiind realizat de un colectiv format din Erwin Kessler, Carola Chisiu, Cristian Vechiu, Ioana Antonia Pearsică și Diana-Andreea Novăceanu. Catalogul a fost publicat la Editura Vellant în 2017 și va fi accesibil publicului la Oradea pe tot parcursul expoziției.
La vernisaj va fi prezent artistul plastic Ion Grigorescu, iar prezentarea operei pictate a acestuia o va face curatorul expoziţiei, criticul de artă Erwin Kessler, director al Fundaţiei MARe.
Expoziţia va putea fi vizitată până în 28 august 2018, conform programului muzeului, care este următorul: lunea: închis; marţi, joi, sâmbătă: 10.00-15.00; miercuri, vineri, duminică: 10.00-18.00.
Preţul biletelor: 8 lei - adulţi; 4 lei - copii peste 4 ani, elevi, studenţi, pensionari.
Intrarea este gratuită la toate expoziţiile pentru copiii până la 4 ani, copiii din casele de asistenţă socială, veteranii de război, lucrătorii actuali şi pensionarii din reţeaua muzeistică naţională.
Precizăm că persoanele cu dizabilităţi au acces în expoziţie folosind lifturile speciale, care funcţionează la cerere.
Intrarea la vernisaj este liberă.
(A.C.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:23:02 Ora de vară a Europei de Est