Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Proiect de dezvoltare comunitară în Tărian

Primarul Ioan Pașca și problema romilor din Tărian

Proiect de dezvoltare comunitară în Tărian

Centrul Creștin Betania, Dorcas Aid Romania, Primăria din Girișu de Criș și Școala Gimnazială Nr. 1 din Tărian au organizat joi, 7 iunie 2018, la Căminul Cultural din Tărian premierea copiilor și elevilor romi; un lucru bun, un fapt mai puțin obișnuit sau poate mai puțin cunoscut (mediatizat) în alte localități din județul Bihor.

Așadar, dacă tot se face și se face bine, cu eficiență, nu strică să se și cunoască. Nu spre laudă, ci pur și simplu pentru informarea comunității.
Aflăm de la doamna Ioana Ghiurău, coordonator proiecte în cadrul Centrului Creștin Betania că în anul 2012, Centrul Creștin Betania, în parteneriat cu Dorcas Aid Romania, Școala Gimnazială Tărian și Primăria Girișu de Criș, a implementat primul proiect educațional de trei ani orientat spre copiii care provin din familii defavorizate. ,,Proiectul a crescut și s-a dezvoltat, iar în anul 2016, am continuat cu un nou proiect, mai larg de această dată, care pe lângă partea adresată copiilor, s-a orientat și spre părinții acestora. Astfel s-a început o clasă de alfabetizare pentru adulți care a funcționat doi ani. De asemenea, oferim consiliere familiilor pe mai multe domenii: igienă, sănătate, îmbunătățirea condițiilor de trai, obținerea unui loc de muncă etc. Inițial, scopul proiectului a fost incluziunea socială a copiilor care provin din familii defavorizate social și reducerea abandonului școlar. Acum, după cinci ani de proiect, suntem bucuroși să vedem că abandonul s-a diminuat, practic nu mai există în cadrul copiilor care sunt cuprinși în proiect, iar numărul absențelor școlare a scăzut foarte mult.
Programul after school face ,,minuni"
Pentru cine este organizat programul after school la Tărian și în Girișu de Criș, aflăm tot de la interlocutorul nostru, doamna Ioana Ghiurău. Programul after school se adresează copiilor din familii defavorizate, care au nevoie de ajutor la efectuarea temelor, dar și copiilor analfabeți, cu vârsta cuprinsă între 7 și 14 ani.
Ce le oferă programul?
 Suport educațional, zilnic, câte două ore după școală, o masă caldă zilnic, posibilitatea participării la întâlniri săptămânale, de tip club, în care copiii învață și deprinderi de viață: bune maniere, principii de igienă, principii de morală creștină, cântece și jocuri recreative, o tabără de vară pentru copiii cu frecvența foarte bună și rezultate școlare îmbunătățite.
,,Cu ajutorul lui Dumnezeu, am încheiat încă un an școlar (anul școlar 2017-2018). La fiecare sfârșit de an școlar, sărbătorim împreună cu copiii, cadrele didactice implicate în proiect și părinții, rezultatele obținute. Este un prilej de bilanț, bucurie și socializare", ne-a spus doamna Ioana Ghiurău.
,,Am început prin a dărui. Te ajutăm, dar ajută-te și singur!"
La premierea de joi, au fost prezenți ca de fiecare dată, când se poate, după cum ne asigură coordonatorul de proiect, și domnul primar Ioan Pașca și doamna director Adriana Paul. Atât domnul primar cât și doamna director au vorbit direct, deschis, sincer și cu înțelepciune, apreciind și lăudând progresele, angajarea și implicarea, bunăvoința, dar nu au ocolit nici problemele care încă mai persistă și care trebuie înlăturate, combătute.
,,Am început prin a dărui. Am desfășurat și desfășurăm o muncă susținută de la om la om, cu fiecare familie în parte. Am dorit să afle și să vadă că noi vrem să-i ajutăm în fel și chip, cum putem, cu blândețe și înțelegere, cu bunătate, cu vorbă bună, dar și financiar, după posibilități, însă așteptăm și din partea lor înțelegere și implicare. Eu am un principiu: Te ajutăm, dar ajută-te și singur! Fă-ți ordine și disciplină în propria-ți casă și familie!"
Se pare că principiul domnului primar Ioan Pașca dă roade, ca și proiectele derulate de Centrul Creștin Betania, după cum aveam să aflăm și din cuvântul doamnei director Adriana Paul. Se înregistrează progrese, chiar dacă ștacheta se ridică mereu și în ceea ce privește prezența copiilor la școală și la alte activități, dar și în ceea ce privește disciplina și chiar nivelul de instruire și educare.
Moise-Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Proiect de dezvoltare comunitară în Tărian.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 21:01:46 Ora de vară a Europei de Est