Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Olimpicii Liceului Teologic Baptist ,,Emanuel” din Oradea, dar nu numai

Muncă, responsabilitate, talent și multă credință!

Olimpicii Liceului Teologic Baptist ,,Emanuel” din Oradea, dar nu numai

An de an, elevii Liceului Teologic Baptist ,,Emanuel" din Oradea, care ne reprezintă instituția și județul la olimpiadele școlare, ne fac cinste. Drept pentru care dorim să-i cunoașteți, să-i apreciați și să-i respectați pentru ceea ce sunt și ceea ce fac pentru imaginea liceului nostru, dar și a comunității.

Catedra de Istorie-Geografie
Elevul Mag Adrian, din clasa a XII-a A, pregătit anul acesta de dnul profesor Iștoc Florin, a obținut Premiul I la etapa județeană a Olimpiadei de Geografie, iar la națională a obținut Mențiune, ratând ,,la mustață" calificarea pentru Balcaniadă sau Internațională. Adrian a participat patru ani, consecutiv, la etapa națională a Olimpiadei de Geografie, sub îndrumarea dnei profesor Iștoc Ramona, obținând Premiul II la națională, în clasa a XI-a. Cu siguranță, vom mai auzi de Adrian, el a primit deja oferte de la patru universități de prestigiu din Marea Britanie, pentru a se specializa în Geofizică, urmând ca după examenul de Bacalaureat să aleagă între UCL (top 10 în lume) sau Bristol (top 15 în geofizică). Eleva Mag Rebeca, din clasa a IX-a A, calcă pe urmele fratelui său, obținând sub îndrumarea dnei profesor Iștoc Ramona, Premiul I la etapa județeană a Olimpiadei de Geografie și participare la etapa națională, în orașul de pe malul Dunării, Brăila.
Iancu Ionuț, elev în clasa a IX-a B, a prins mare drag de istorie, ascultând poveștile dnului profesor Iștoc Florin, astfel că după Premiul I obținut la etapa județeană a Olimpiadei de Istorie, a participat și la etapa națională, alături de colegul său Sava Sebastian, din clasa a VIII-a A, care, îndrumat de dna profesor Iștoc Ramona, a obținut Premiul I la etapa județeană, ,,duelându-se" și la națională cu alți pasionați de istorie, tocmai în orașul Marii Uniri. La Concursul Național ,,Probleme actuale ale omenirii", elevii Sorițău Elisei și Ban Eduard, din clasa a XI-a B, coordonați de dna profesor Ramona Iștoc, au obținut Premiul II. Eleva Burtic Alexandra, din clasa a XI-a B, a participat la Concursul Internațional ,,Tinerii spun NU discriminării", cu un eseu intitulat ,,De ce să spunem NU rasismului", îndrumată de dna profesor, Iștoc Ramona.
Catedra de matematică
Trifan Octavian, clasa a X-a A - Premiul II la concursul interjudețean ,,Alexandru Papiu Ilarian" de la Târgu Mureș, Premiul II la concursul interjudețean ,,Teodor Topan" de la Șimleu Silvaniei, mențiune specială la concursul Argument de la Baia Mare, mențiune la concursul interjudețean ,,Grigore Moisil" de la Târgu Mureș, premiul I la olimpiada județeană de Matematică și participare la Olimpiada națională de la Satu Mare, unde a obținut medalia de argint. Pop Robert, clasa a XI-a A - Mențiune I la concursul interjudețean ,,Alexandru Papiu Ilarian" de la Târgu Mureș, premiul III la concursul interjudețean Argument de la Baia Mare, premiul II la concursul ,,Mircea Ganga" de la Blaj, premiul II la Olimpiada județeană de matematică și participare la etapa națională.
Balazshazi Alex, clasa a XI-a A - Premiul III la concursul interjudețean ,,Grigore Moisil", Târgu Mureș; mențiune specială la concursul Argument, premiul I la Olimpiada județeană de Matematică și participare la olimpiada națională. Tiutiu Natan, clasa a XII-a A - Premiul II la concursul ,,Alexandru Papiu Ilarian", premiul I la concursul ,,Teodor Topan", premiul II la concursul ,,Mircea Ganga", mențiune la concursul ,,Grigore Moisil", premiul I la Olimpiada județeană și participare la olimpiada națională. Pasiunea pentru Matematică le este întreținută și dezvoltată cu succes de către dnul profesor Cicortaș Marius.
Catedra de Fizică
Pantiș Bianca, elevă în clasa a VIII-a A, a obținut Premiul I la etapa județeană a Olimpiadei de Fizică, participând și la națională, alături de colegul Trubacs Daniel, din clasa a X-a A, veteran al olimpiadelor de fizică și care anul acesta a obținut Premiul II la etapa județeană a Olimpiadei de Fizică, ambii fiind îndrumați de către dnul profesor Berian Sergiu.
Catedra de Limba și Literatura Română
Elevul Ghiurău Lucas, din clasa a IX-a A, îndrumat de dna profesor Fildan Mihaela, a obținut Premiul I la etapa județeană a Olimpiadei de Limba și Literatura Română, participând și la etapa națională.
Munteanu Levi, șef de promoție al claselor a VIII-a, a participat la Concursul transcurricular ,,Ionel Teodoreanu", la Iaşi, iar elevul Trifan Octavian, din clasa a X-a A, la Olimpiada de Lingvistică, ambii coordonați de către dna profesor Popa Dorina, clasându-se onorabil în ierarhia naţională.
Catedra de Limba Franceză
Participanții la Concursul național „Prietenii Limbii Franceze"sunt: din clasa a VII-a A, Moga Alexia, Ficuţ Antonia, Beldi Ştefania, din clasa a VIII-a A, Găvriluţ Ana și din a VIII-a B, Munteanu Levi, Ghitea Evelin, Heredea Abigail; clasa a IX-a A, Pruncuţ Rebeca și din a IX-a B Indrieş Narcisa, îndrumați de către dna profesor Moțiu Rodica. Tot la acest concurs, desfășurat la Oradea, au participat două eleve din clasa a VII-a B: Laza Iulia și Negruț Alexia, pregătite de d-șoara profesor Ienciu Simona, Laza Iulia obținând Mențiune. La Concursul internațional de traduceri Juvenes Translatores", au participat elevii Coroiu Eliza, Lingurar Diana din clasa a XI-a A și Nagy Natalia, Sorițău Elisei, din clasa a XI-a B, îndrumați de dna profesor Moțiu Rodica.
Catedra de Biologie
Eleva Găvriluț Mara, din clasa a VI-a B, pregătită de dna profesor Magyar Ana, a participat la Concursul național ,,G.E.Palade", unde a reușit să obțină Mențiune I.
Catedra de Religie
Patru elevi de liceu au participat la etapa națională a Olimpiadei de Religie, astfel: la clasa a IX-a, elevul Iancu Ionuț Bogdan, îndrumat de dnul profesor Ioan Tamaș, a obținut premiul I la Studiul Vechiului Testament, la clasa a X-a B - Goga Paula, pregătită la Studiul Noului Testament, de dnul profesor Pop Marius (care l-a pregătit și pe elevul Tuns Elias, din clasa a V-a B, care a obținut premiul I la Olimpiada de Religie, etapa județeană); la clasa a XI-a B - Hotea Bianca - Istoria Creştinismului, coordonată de dnul profesor Simuț Ciprian; la clasa XII-a B,  Petruşan Doroteea a fost pregătită de dnul profesor Ioan Tamaș.
Catedra de Tehnologii
Elevul Benea Raul, din clasa a VIII-a A, coordonat de dnul director, prof. Curta Iosif, a obținut Premiul I la etapa județeană a Olimpiadei de Educație Tehnologică, participând și la etapa națională. Raul ne-a declarat: ,,Pentru mine, experiența primei participări la etapa națională a unei olimpiade a însemnat pe lângă muncă împreună cu oameni deosebiți care m-au sprijinit în pregătire și un timp plăcut petrecut cu elevi pasionați de aceleași domenii".
Pe lângă rezultatele onorabile obținute la etapele naționale ale olimpiadelor și concursurilor școlare, elevii Liceului Teologic Baptist ,,Emanuel" din Oradea au reușit să obțină o serie de alte premii și mențiuni, la etapele județene, confirmând astfel proverbul ,,După muncă și răsplată".
Ramona Iștoc & Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Olimpicii Liceului Teologic Baptist ,,Emanuel” din Oradea, dar nu numai.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:46:51 Ora standard a Europei de Est