Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Flori multe și baloane, emoții și multe premii: 4.998, din care 92 la olimpiade

Vineri, festivitate de absolvire și oră de bilanț la Școala ,,Dacia”

Flori multe și baloane, emoții și multe premii: 4.998, din care 92 la olimpiade

Era o atmosferă de sărbătoare, vineri (8 iunie 2018), la Școala Gimnazială ,,Dacia" din Oradea, la ora absolventului fericit, cu flori și cu baloane, dar și cu eșarfa în piept, semn că ziua cea mare a sosit!

În Sala de sport a răsunat ,,Gaudeamus-ul", iar frumoșii claselor a VII-a și a VIII-a erau aliniați în careu; unii pentru ultima oară, ceilalți pentru a-i felicita și a le dărui flori și îmbrățișări la plecare. În cea de-a treia latură a careului, așteptau cuminți olimpicii și ceilalți premianți. Domnul director, prof. dr. Florian Hava și doamna director adjunct Diana Simina încheiau careul de ași, avându-i alături pe președintele Comitetului de părinți, pe absolvenții de 10 ai gimnaziștilor și pe reprezentanții celor din a VII-a care urmau să preia cheia succesului. Tunelul și podul de flori construite pentru sărbătoriții zilei i-au încântat pe absolvenți, iar părinților le umezeau ochii văzând luminițele de la capătul tunelului pâlpâind într-un joc al ielelor, îngânat de cântecul de lebădă, care marchează sfârșitul unui ciclu de viață; poate cel mai frumos pentru că poartă stindardul copilăriei fericite, lipsite de griji și multe nevoi. Domnul director anunță începerea festivității de absolvire: ,,Este prin tradiție momentul încheierii anului școlar și a ciclului gimnazial pentru elevii claselor a VIII-a. Este o zi specială în viața școlii noastre, o zi cu bucurii, dar și emoții, pe care le trăim ca elevi, părinți, bunici și cadre didactice, este ziua bilanțului, a oferirii premiilor și felicitărilor.
Educația trebuie să fie mereu îndrumată, și acest lucru începe din familie și se continuă în școală, dar școala nu poate înlocui educația dată de părinți. Efortul educativ își găsește eficiența dorită doar atunci când între cei doi factori, școală și familie, există o conlucrare în interesul comun al copilului", a precizat domnul director. Alexia Tărău și Rebeca Baciu, absolvenții de 10 ai gimnaziului în anul Centenarului (ca și Anda Popa), au împărtășit amintiri colegilor, emoționând; la fel a făcut-o, în replică, și reprezentatul celor din a VII-a, Raisa Turcu-Nistreanu. Mesajele lor s-au încheiat cu predarea cheii: Anda Popa și Bogdan Pop au predat cheia colegilor din a VII-a, reprezentați de Raisa Turcu-Nistreanu și Alex Novac-Iuhas.
Roadele de peste an, la începutul verii sunt multe: 4.998 de premii și mențiuni
Seria așilor, a olimpicilor și a altor elevi merituoși ai școlii a fost deschisă de cei trei gimnaziști de zece: Baciu Rebeca-Petronia, din a VIII-a A, Popa Anda, din a VIII-a C și Tărău Alexia-Paula, din a VIII-a D (care au absolvit gimnaziul cu media generală 10, în toți cei patru ani). I-am cunoscut apoi pe olimpicii școlii, mai mulți ca niciodată: 92, care s-au întors cu premii și mențiuni de la confruntările pe care le-au avut la etapele județene ale olimpiadelor școlare. În vârful piramidei se situează: Daria Creț (VI C) - cu două premii II la română și astronomie; participare la etapa națională și un premiu special la Concursul ,,Ionel Teodoreanu" (prof. Simina Diana); Sârca Tudor (VI C) - premiul I la astronomie, cu participare la națională (prof. Matei Valentina); Gherman Tudor (VIII A) - pr. I la fizică, participare la națională (prof. Matei Valentina); Bărbănțan Răzvan (VI C) - pr. I la educație tehnologică, participare la națională (prof. Brindea Adriana); Săcui Ștefan (V A) - pr. I la biologie, calificat la națională (prof. Tivadar Sorina); echipa de baschet (cls. VII-VIII): Marinău Vlad, Ciaca Raul, Pop Gabriel, Bembea Paul, Gânțe Patrick, Petric Leonis, Rus Dragoș, Fogaș Adrian, Cioară Luca, Eros Denis și Creț Bogdan - locul I la județeană și interjudețeană și locul II la națională, antrenor, prof. Alexandra Zamfir; urmează 27 de olimpici județeni la limba și literatura română: Maghiar Denisa (VIII C) și Baciu Rebeca (VIII A) - mențiuni (prof. Fetea Anca și Vereș Daniela), Șandor Ana Maria (VI C) - mențiune (prof. Simina Diana), Moș Daria și Corodi Domnica (IV A) - pr. II (prof. Fabian Simona), seria continuă cu opt elevi din IV B: Nagy Andrea - pr. II și încă șapte premii III: Nagy Alexandra, Băcioiu Bianca, Ardelean Luca, Curț Diana și Curț Lavinia,  Morozan David și Madi Mihai (toți opt, elevi ai prof. Diana Zlibuț); tot premiul III, pe județ la română au obținut Leucea Mihnea (din IV A), prof. Fabian Simona și Barna George (din IV D), prof. Iancu Viorica; 13 elevi din clasele a IV-a s-au întors de la etapa județeană a olimpiadei de limba și literatura română cu mențiuni: trei elevi din IV D: Fildan Bianca, Pop Amalia și Fazekas Alex (prof. Iancu Viorica), un elev din IV C - Bradea Georgiana (prof. Zach Florina), patru din IV A: Penea Aron, Iordănescu Bianca, Cosma Guler Vlad și Matei Iulia (prof. Fabian Simona), precum și cinci elevi din IV B: Necula Bianca, Iova Casian, Constăngioară Ema, Cocoș Raluca și Zdrehuș Adrian (prof. Diana Zlibuț); la ,,lectura ca abilitate de viață", doi elevi au obținut mențiuni: Abrudan Mădălina și Trifa Cezara (prof. Cabai Lăcrimioara). Vin matematicienii (,,câtă frunză și iarbă"): câte unu din V D și VI C: Floruța Mihnea și Șandor Ana Maria - mențiuni (prof. Timar Alina și Berce Monica); trei elevi din IV D - premiul I: Dragoș Sebastian, Popa Amalia și Sturz Miruna (prof. Iancu Viorica), nouă elevi din IV B, toți premiul I la mate: Șereș Albert, Zdrehuș Adrian, Fetea Vlad, Morozan David, Nagy Andrea, Ardelean Luca, Cighir Raul Cocoș Raluca, Constăngioară Ema (toți nouă sunt elevii prof. Diana Zlibuț); urmează încă doi elevi din IV B: Curț Lavinia și Danșa Daria, cu premiul II și premiul III (prof. Diana Zlibuț); tot premiul III au obținut doi elevi din IV A: Cosma Vlad și Penea Aron (prof. Fabian Simona); mențiuni la mate au obținut: Timiș Elena din IV B (prof. Diana Zlibuț) și Pop Carina din IV D (prof. Iancu Viorica); la astronomie și astrofizică, trei elevi ai prof. Matei Valentina s-au întors de la etapa județeană cu un pr. III: Șandor Ana Mari din VI C și două mențiuni: Anca Andrei din VI B și Topai Carina din VII A, dar mai avem... până la 92, inclusiv handbaliști și fotbaliști (cu loc. I și II).
Așadar, elevii și dascălii de la ,,Dacia" confirmă și în acest an școlar că sunt în frunte, că se mențin în topul celor mai bune școli din municipiu și județ.
Moise-Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (130 de poze), accesați Galeria foto: Flori multe și baloane, emoții și multe premii: 4.998, din care 92 la olimpiade.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 17:52:07 Ora standard a Europei de Est