Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Un colocviu, o discuție frățească despre faptul religios în ziua de azi

Sâmbătă, la Biserica Sf. Apostol Andrei, a avut loc o triplă lansare de carte

Un colocviu, o discuție frățească despre faptul religios în ziua de azi

Sâmbătă (9 iunie 2018), la orele amiezii, la Biserica Sf. Apostol Andrei din Oradea (în biserica de jos), a avut loc o triplă lansare de carte, cu participarea autorilor: Răzvan Bucuroiu, Teodor Baconschi - cu volumul ,,Mărturii încrucișate", Radu Carp în dialog cu Eginald Schlattner - ,,Dumnezeu mă vrea aici" și Mihail Neamțu - ,,Vârstele iubirii".

Ne așteptam ca părintele dr. Ion Alexandru Mizgan să facă oficiile de gazdă și să ne prezinte distinșii invitați, dar l-a scos la înaintare pe prietenul său, distinsul Răzvan Bucuroiu (director fondator al Editurii Lumea credinței, redactor și redactor-șef, director de programe, editorialist, președintele Asociației Ziariștilor și Editorilor Creștini, membru UNITER...).
,,Biserica Sfântul Apostol Andrei - o îmbinare fericită între rigoarea apuseană și splendoarea arhitecturii bizantine...
,,Îmi revine mie rolul de gazdă în această zi, în acest ceas, la acest eveniment. Desigur, emoțiile sunt mari aflându-mă pe solee. Nu ar trebui să fie locul nostru aici, dar iată că realitatea ne pune în față foarte multe provocări și trebuie să-i facem față și acestui tip de demers, acela de a mărturisi și a propovădui valorile în care credem.
Ne aflăm la Oradea, alături de prietenii mei, un grup de entuziaști ai faptei și slovei creștine. Oradea care este granița de vest a ortodoxiei. Aici sunt fruntariile credinței noastre confesionalizate. Plăcile geoconfesionale se întâlnesc la Oradea. Aici este locul în care ele se întâlnesc, iar această întâlnire, zic eu fericită, a putut crea și acest edificiu eclezial în care ne aflăm, Biserica Sfântul Apostol Andrei. Este o îmbinare fericită între rigoarea apuseană și splendoarea arhitecturii bizantine, arhitecturii bisericești răsăritene.
Adevăratele noastre gazde sunt părintele paroh Vasile Bota și părintele Ion Alexandru Mizgan, care m-a lăsat pe mine la înaintare. Mulțumesc pentru această onoare! Evenimentul important este cel de mâine (duminică, 10 iunie - n.n.): sfințirea acestei splendori în piatră și în duh, dar iată că și astăzi pregustăm cumva într-un fel specific nouă evenimentul de mâine.
Lansăm trei volume. De fapt, le prezentăm, nu e o lansare propriu-zisă, este un colocviu, o discuție frățească și extrem de interesantă, sperăm noi, despre faptul religios în ziua de azi", a spus Răzvan Bucuroiu, moderatorul manifestării, în deschiderea evenimentului.
Mai întâi l-am ascultat pe Mihail Neamțu (..cu rigoarea lui nemțească", ,,o voce importantă a laicatului ortodox", vorba lui R.B.).
,,Cred că astăzi oamenii caută în primul rând modele"
Pentru început, Mihai Neamțu și-a prezentat, cu multă decență, ,,colegii de platou", dar și pe alți invitați prezenți în sală. A continuat prin a explica ..legătura care există între steagul (tricolor) arborat și chemarea cerului, a pantocratului. Cum trăim între Oradea și Ierusalimul ceresc, între orice conjunctură geografică. Nostalgia paradisului e tema la care am reflectat și când am scris ,,Visul României Mari" și când am scris cartea despre ,,Vârstele iubirii". Fără a insista asupra ideilor, a vehiculat teme ale cărții: Ce este iubirea, Vârstele iubirii, Cum trecem de la eros la agape, Ce înseamnă fecundarea prin logos a unei relații...și a făcut o pledoarie pentru Regele Mihai întâiul (care la 10 ani a rămas fără mamă, la 20 de ani, fără tată, iar la 30 de ani, fără țară (ca rege). Povestea Regelui Mihai ne-a captat, iar la final ne-a impresionat concluzia: ,,Așa a trăi Regele Mihai într-o iubire față de țară, care i-a fost refuzată, într-o loialitate și o devoțiune față de familie. Viața regelui este o lecție a României Mari... o lecție despre cum se ține un cuvânt și un legământ". A încheiat prin a-și exprima decizia pe care a luat-o în ceea ce privește scrisul său. ,,De la o vreme nu-mi mai place să scriu cărți pur teoretice, cu expozițiuni foarte riguroase din punct de vedere filosofic sau teologic. Nu mai cred în acest tip de mesaj. Cred că timpul tratatelor și al scolasticii e demult apus. Cred că astăzi oamenii caută în primul rând modele. Și pentru că eu nu pot să fiu un model, caut să mă uit  în viața altora și să extrag de-acolo esențe tari pe care apoi le livrez în conținuturi, în formule din acestea miniaturale lumii întregi".
,,Despre viața dumneavoastră n-ați vorbit, Despre întâlnirea cu Dumnezeu n-ați vorbit"...
Radu Carp (profesor al Universității din București, Facultatea de Științe Politice, ,,care a avut temeritatea să pună în discuție concepte grele și absolut imperative, cum ar fi conceptul teologiei politice în conversația publică", vorba lui Mihail Neamțu), ,,un eminent jurist, care l-a iscodit cu întrebarea pe acest neamț cu minte și cuminte - Eginald Schlattner (vorba lui Răzvan Bucuroiu), ne-a spus cum a luat naștere cartea sa, care, susține Radu Carp, a avut și are un destin excepțional. ,,E.S., care are sute de interviuri, a fost șocat că i-am propus o asemenea perspectivă: să nu discutăm  nimic despre opera sa literară, despre ecourile acestei opere. Despre viața dumneavoastră n-ați vorbit, Despre întâlnirea cu Dumnezeu n-ați vorbit (E.S. este preot de profesie, de drept și de fapt, și încă profesează - n.n.), Cum vă raportați la alte religii, inclusiv la cea ortodoxă"...
Cartea ,,Mărturii încrucișate" s-a născut... pe e-mail
Tot de la Răzvan Bucuroiu aveam să aflăm că volumul ,,Mărturii încrucișate" s-a născut, sub aspect tehnic, pe e-mail, în perioada octombrie 2017 - februarie 2018. ,,Nu este o carte de interviuri, ci o discuție liberă despre teme cu adevărat importante (un caleidoscop din copilărie, un dialog la firul ierbii), pentru că avem nevoie de oameni de elită (adevărați)".
,,Avem nevoie de elite nu numai de televiziuni"
Teodor Baconschi (,,un ministru și în același timp scriitorul prin excelență care  ne-a introdus în arta eseisticii imediat după Revoluție", vorba lui Mihai Neamțu) afirmă cu sinceritate, dintru început: ,,Nu știu eu ce planuri și-a făcut Răzvan (Bucuroiu - n.n.) când și-a propus să purtăm un dialog în care să rezulte că avem nevoie de elite, nu numai de televiziuni. E un dialog în care nu m-am mai putut ascunde. Bucuria regăsirii reciproce a creat o stare de spirit favorabilă acestui exercițiu confesiv. Textul e mai intim decât mi-aș fi imaginat sau mi-aș fi permis cu un alt interlocutor. Văzând cum mă expun (vorbind despre subiectul secret al propriei credințe), chiar m-a întrebat: Nu te simți vulnerabil? Ba da, dar e minunat!"
,,E nevoie de acțiune, de solidaritate, de un proiect de țară"
Nu o să divulgăm mai multe din carte și din prezentarea de sâmbătă, dar nu putem să nu consemnăm măcar două din ideile exprimate de fostul ministru Teodor Baconschi: ,,E nevoie de acțiune, de solidaritate, de un proiect de țară, care să deschidă și un al doilea secol după primul secol al României Mari, al capacităților de a conlucra pentru binele comun. Trebuie să vezi ce e mai departe: În ce spațiu se instalează copiii noștri? Ce perspective le oferim nepoților? Nu sunt probleme de familie pentru că națiunea însăși este o familie până la urmă. Veți descoperi în carte un creștin ortodox mai apropiat de naționalism și un creștin ortodox mai apropiat de dimensiunea intensiv universală a bisericii lui Hristos pe deplin manifestată. Biserica are de făcut niște opțiuni, de gestionat niște transformări socio-culturale, dramatice, destul de galopante și care nu-ți dau loc de întors. Trebuie să fabricăm niște răspunsuri apologetice de bună calitate care să mențină centralitatea simbolică a bisericii în viața națiunii noastre".
După reacția și răspunsul sălii, în care s-a evidențiat intervenția domnului general, conf. univ. dr. Vasile Creț, a urmat sesiunea de autografe și abordări individuale.
Moise-Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Un colocviu, o discuție frățească despre faptul religios în ziua de azi.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 16:51:11 Ora standard a Europei de Est