Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Luni, începe Evaluarea Națională la clasa a VIII-a

Vineri, Conferință de presă la I.S.J. Bihor

Luni, începe Evaluarea Națională la clasa a VIII-a

În cadrul Conferinței de presă de vineri (8 iunie 2018), inspectorul școlar general Alin Florin Novac Iuhas a prezentat informații legate de cele două examene naționale care vor debuta în această lună: luni, 11 iunie - Evaluarea Națională la clasa a VIII-a, iar în 25 iunie, prima probă scrisă la limba și literatura română în cadrul Examenului de Bacalaureat.

Luni, 11 iunie, elevii de clasa a VIII-a vor susține proba scrisă la limba și literatura română, miercuri (13 iunie) - la matematică, iar joi (14 iunie), cei în cauză, la limba și literatura maternă. În 19 iunie, până la ora 12.00, se vor afișa rezultatele, iar între orele 14.00 și 19.00, se vor putea depune contestațiile. Pe 23 iunie, vor fi afișate rezultatele finale.
În perioada 29 iunie - 4 iulie, candidații, împreună cu părinții și ajutați de diriginți, vor completa fișele de admitere (cu codurile liceelor și specializările pentru care optează fiecare), urmând ca în 9 iulie, să aibă loc repartizarea computerizată a candidaților.
204 clase: 154 la liceu și 50 de clase la învățământul profesional
Generalul Inspectoratului Școlar Județean Bihor asigură absolvenții de clasa a VIII-a că vor exista suficiente locuri în învățământul liceal și profesional. În acest sens, au fost gândite și pregătite 204 clase, 154 pentru învățământul liceal (83 cu profil teoretic, 55 cu profil tehnic și 16 cu profil vocațional) și 50 de clase de învățământ profesional.  
5.182 de candidați și 33 de centre de examen
Pentru susținerea Evaluării Naționale, la nivelul județului Bihor au fost organizate 33 de centre de examen (cu 10 mai puțin ca anul trecut) și un centru zonal de evaluare (la Liceul Ortodox ,,Episcop Roman Ciorogariu" din Oradea). S-a gândit ca în fiecare centru să susțină probele de examen între 150 și 160 de candidați (excepție va face centrul de la ,,Onisifor Ghibu", cu peste 200 de candidați, unde sunt arondați și cei de la ,,Betel"). Numărul total de candidați la nivel de județ este de 5.182, chiar dacă nu toți se vor putea prezenta la examen, din cauza corigențelor sau din alte cauze și având situația neîncheiată. Până și la simularea examenului, nu s-au prezentat decât peste 4.200. Iar cei care doresc să urmeze o școală profesională, o pot face (se pot înscrie) și dacă nu au participat la examenul de Evaluare Națională. Anul trecut, din cei peste 5.300 de absolvenți de clasa a VIII-a, în prima etapă la școala profesională au fost admiși peste 700, după cum a precizat dl inspector școlar general. Anul trecut, după contestații, procentul de promovabilitate la nivelul județului Bihor a fost de 72,25%. Pentru anul acesta, domnul inspector școlar general speră și își dorește ca acest procent să crească, în urma măsurilor care s-au luat după simulări, având în vedere și luând în considerare pregătirile și simulările suplimentare care s-au făcut.
La Bacalaureat - 4.257 de înscriși
Dacă în perioada 12 - 22 februarie 2018, s-au susținut probele de competențe în cadrul Examenului de Bacalaureat, probele scrise se vor desfășura începând cu 25 iunie, în 12 centre de examen, cu trei subcomisii și un centru zonal de evaluare.
În 25 iunie 2018 este programată proba EA la limba și literatura română, în 26 iunie, EB la limba și literatura maternă, în 27 iunie, EC proba obligatorie a profilului, iar în 28 iunie, proba la alegere. Pe 4 iulie se vor afișa rezultatele cu posibilitate de depunere a contestațiilor.
Anul trecut, Bihorul a înregistrat cel mai mare salt în ce privește procentul de promovabilitate la BAC, de la 59 la peste 70 la sută, iar domnul inspector școlar general ține să mulțumească public, prin intermediul presei, tuturor celor implicați ,,pentru efortul depus în creșterea nivelului de performanță".
Moise-Ovidiu Dan     

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:49:26 Ora de vară a Europei de Est