Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Școala altfel - „Să știi mai multe, să fii mai bun”

Amintiri de neuitat

Școala altfel - „Să știi mai multe, să fii mai bun”

Sub egida Programului Școala Altfel „Să știi mai multe, să fii mai bun", preșcolarii grupei mici A și grupei mijlocii A, de la Grădinița Nr. 52 din Oradea, împreună cu educatoarele prof. Ardelean Liana, Nan Maria, Druță Valeria și Micu Camelia, au desfășurat o serie de activități educative extrașcolare și extracurriculare, care au constituit maniera ideală pentru petrecerea timpului în alte contexte decât cele obișnuite.

Aspectul educativ a primit o nouă formă care a permis cunoașterea prin descoperire și experimentare, cu alte cuvinte putem spune că preșcolarii participanți s-au bucurat în unanimitate de această săptămână, având prilejul de a consolida relația copil - educatoare.
În această săptămână, copiii s-au implicat activ în fiecare activitate desfășurată, fiind cuprinși de entuziasmul învățării prin descoperire. Fiecare zi a fost primită cu bucurie și privită ca și o aventură, reprezentând o experiență care ne-a oferit amintiri de neuitat.
În prima zi am pornit la plimbare doi câte doi, familiarizându-ne cu împrejurimile grădiniței până la primul magazin de unde am cumpărat fructe, exersând formulele de politețe adecvate acestei situații. Ca niște clienți mulțumiți ne-am îndreptat spre grădinița noastră unde ne-a așteptat doamna asistentă să ne vorbească despre piramida alimentelor, despre hrana sănătoasă. Am luat hotărârea de a pregăti o salată de fructe, astfel am avut ocazia să aplicăm regulile de igienă despre care am discutat de nenumărate ori. Bineînțeles că unele fructe au părut irezistibile prin mirosul și culoarea îmbietoare și nu au mai ajuns în bolul comun. Hărnicia „fluturașilor" din grupa mică a fost demonstrată din nou prin salata multicoloră și suculentă preparată de mânuțele celor mici. Degustarea a fost o activitate comună, desfășurată într-o liniște deplină, oare de ce?
A doua zi am pornit alături de colegii noștri din grupa mijlocie A, într-o aventură unde învățarea s-a realizat prin descoperire. Locul de desfășurare a fost stațiunea Băile-Felix din comuna Sânmartin, județul Bihor. Am identificat plantele din natură, cele din pădure și nuferii albi din lacul cu apă termală, pe care i-am recunoscut după florile și frunzele ce cresc la suprafața apei. Am observat comportamentul broaștelor țestoase silențioase care și-au dat întâlnire pe insulița din mijlocul lacului pentru a se bucura de razele solare ivite de după nori, parcă special pentru noi. Peștii exotici de diferite dimensiuni înotau cu o repeziciune care ne-a provocat la o întrecere desfășurată pe malul lacului. Ploaia călduță care nu s-a lăsat mult așteptată ne-a intermediat întâlnirea cu micile viețuitoare, de obicei retrase, ascunse în tufișuri, pe arbori, astfel au venit să ne salute melcii cărora le-am cântat cu mare drag. A fost o zi petrecută în natură cu mult joc și voie bună, unde am desfășurat diverse jocuri în aer liber. Scopul acestor activități au fost conștientizarea importanței naturii prin manifestarea interesului în activitățile de ocrotire a mediului, precum și promovarea regulilor de protejare și respectare a naturii.
În următoarea zi, în aceeași formație ne-am deplasat cu mijloacele de transport în comun la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai" unde am fost primiți cu mare căldură și deschidere. După familiarizarea cu biblioteca, cu cărțile de la Secția de copii și tineret și Ludoteca atât de primitoare, am avut deosebita plăcere să ascultăm minunata poveste a Fraților Grimm, „Cenușăreasa" în cadrul proiectului educativ „Prietenie ... pe o ... sfoară". Prezentarea PowerPoint despre aspecte legate de viață, copilăria și cele mai îndrăgite povești ale Fraților Grimm ne-a îmbogățit universul cunoașterii. Fișele cu imagini sugestive din povestea audiată, primite cu această ocazie au fost colorate de copii urmând ca acestea să fie înșirate pe o sfoară în holul secției. Cu siguranță activitatea va duce la deschiderea orizontului către lectură în vederea punerii în valoare a imaginației, artisticului și creativității copiilor.
Ultima activitate a constat în vizionarea piesei de teatru „Scufița Roșie și lupul cel bun", având o interpretare interactivă care a oferit posibilitatea micilor preșcolari de a fi chiar ei protagoniști în diferite momente pe parcursul acestei piese, astfel contribuind la formarea unor deprinderi specifice teatrale.
Cu sufletul împlinit pot spune că acţiunile valorificate în cadrul programului Să ştii mai multe, să fii mai bun! şi-au realizat cu succes obiectivele propuse, prin jocuri interactive, ateliere de lucru, vizite, vizionare spectacol de teatru, prezentări PPT, activități gospodărești. Mărturie stau pozele realizate în cadrul acestui program, impresiile copiilor despre activitățile din această săptămână, precum și feed-back-ul primit din partea părinților.
Prof. Ardelean Aurelia Liana
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Școala altfel - „Să știi mai multe, să fii mai bun”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:49:11 Ora de vară a Europei de Est