Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Seară de film caritabilă în incinta campusului Universității din Oradea

Să o ajutăm pe Denisa!

Seară de film caritabilă în incinta campusului Universității din Oradea

Chiar dacă nopţile toride de vară încă sunt departe, sute de tineri din Oradea au ieșit să vadă un film proiectat în aer liber. Evenimentul a avut loc în campusul Universității din Oradea, iar tinerii, în jur de 200 la număr, s-au adunat având același scop, de a dona #pentruDENISA.

Asociația Studenților Economiști din Oradea, cu sprijinul Universității din Oradea, a pus bazele unui nou proiect, de această dată, unul de suflet. Din colegialitate, empatie, dar mai ales prietenie, tinerii voluntari au organizat miercuri, 6 iunie 2018, o seară de film caritabilă, având dorința de a strânge o sumă de bani pentru a o ajuta pe Denisa Lazău, studentă la Medicină, care suferă de o formă rară de leucemie.
Atmosferă prietenoasă, muzică de calitate, film atent selecționat, bunătăți proaspete, dar și prieteni adevărați, sunt elementele definitorii ale evenimentului desfășurat în incinta campusului Universității din Oradea. Un ecran uriaș în fața căruia o mulțime de pături au colorat spațiul verde din zona lacului, au alcătuit decorul care i-a întâmpinat pe cei peste 200 de participanți la seara de film. Pentru a îndulci atmosfera, studenții de la Medicină și-au amplasat un stand și au preparat, pe loc, gogoși și clătite proaspete, cu diferite arome, care au fost la rândul lor vândute, în scopul obținerii mai multor fonduri bănești.
Evenimentul a început în jurul orei 21.00, când rând pe rând și-au făcut apariția spectatori care erau atât din rândul studenților, profesorilor, elevilor cât și doritori care voiau să participe la strângerea de fonduri. Filmul ales este o producție italiană, intitulat: ,,Perfetti sconosciuti" care ilustrează povestea a sapte tineri care își dezvăluie secretele, fiind pe placul publicului și stârnind hohote de râs din partea acestuia. Uniți de același scop, toți cei prezenți au donat pentru tânăra studentă.
Denisa este bolnavă de la vârsta de 13 ani, însă boala acesteia a recidivat după fiecare încercare de tratament. După ce a încercat și transplantul de măduvă, de la mama sa, s-a ajuns la concluzia că în momentul de față nu mai funcționează nici o formă de tratament pe teritoriul Europei, astfel, dosarul tinerei a fost acceptat de un spital privat din Statele Unite ale Americii, unde urmează să meargă pe 19 iunie.
Comunitatea studențească sprijină acest caz, și încearcă la fiecare eveniment să obțină resursele financiare necesare, pentru a-i oferi un ajutor tinerei studente, al cărei tratament atinge suma de 200 000$.
Seara de film caritabilă s-a declarat a fi un succes, strângându-se suma de 4.539 de lei și 10 euro.  ,,Evenimentul s-a remarcat prin spiritul civic și dorința de a aduce un plus de valoare comunității orădene printr-un gest nobil îndreptat spre colega noastră. Acesta a fost unul inedit și de noutate pentru studenții Universității din Oradea. Am reușit să petrecem timp de calitate împreună și în același timp să facem un bine", ne-a declarat Adrian Abrudan, președintele Asociației Studenților Economiști din Oradea.
Evenimentul a fost susținut de: Uniunea Studenților din Oradea (USO); Asociația Studenților Farmaciști din Oradea (ASFO); Asociația Studenților Mediciniști din Oradea (ASMO); Asociația Studenților Ingineri din Oradea (ASIO); Asociația de Responsabilizare și Dezvoltare a Tineretului Oradea (ARDT); Asociația Studenților și Elevilor Basarabeni - Oradea (ASEB) precum și de ELSA Oradea; Asociația Studenților la Psihologie - Oradea (ASPO); Studenții senatori, AIESEC Oradea și Uniunea Studenților din România (USR).
Ecranizarea și sunetul a fost asigurate de TOPSOUND, iar fotografiile au fost realizate de Oradealife.ro #împreunăspreperformanță.
Paula Lele
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Seară de film caritabilă în incinta campusului Universității din Oradea.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:14:22 Ora standard a Europei de Est