Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Fantezii expoziţionale la Salonta

Talente salontane la Colegiul Național „Teodor Neș”

Fantezii expoziţionale la Salonta

Colegiul Național „Teodor Neș" din Salonta este gazda unui eveniment expoziţional inedit care reuneşte şase mini-expoziţii cu lucrări reprezentative ale elevilor din învățământul gimnazial și liceal, precum și creații ale olimpicelor la materia „Desen" pregătiți de profesoara Oana Alexandrina Moldovan.

Expoziția „Talente salontane" marchează sfârșitul anului școlar 2017-2018 și evidențiază strădania artistică a tinerilor artiști îndrumați cu dăruire și profesionalism pedagogic spre artele frumoase. Complexul expozițional prezintă într-un spațiu generos al colegiului studii, fantezii artistice și creații ale elevelor olimpice, alături de lucrări ale colegilor din clasele V, VI, VII, VIII, IX și XI, coordonați de prof. Oana Alexandrina Moldovan. Expoziția talentelor salontane poate fi vizitată pe toată perioada vacanței mari.
Mini-expozițiile reunite în cadrul acestei fantezii expoziționale au teme inedite definite prin expresivitate și ingeniozitate artistică: „Compoziție marină în infinite nuanțe de gri" (clasa a V-a), „Pictură decorativă tradițională pe lemn" (clasa a VI-a), „Covor decorativ în alb și negru" (clasa a VII-a), „Pictură cu motive florale populare pe farfurie ceramică" (clasa a VIII-a), „Lunile anului - tehnică artistică mixtă" (clasa a IX-a), „Anotimpurile în simfonia liniilor grafice" (clasa a XI-a). Din dorința de a da frâu liber imaginației creative a elevilor, prof. Oana Alexandrina Moldovan i-a provocat pe artiști să experimenteze lucruri noi prin abordarea diversității de materiale din cotidian - hârtie, lemn, porțelan, ceramică, sticlă.
Inspirate dintr-o contemplare inocentă a universului interior, din dragostea pentru frumos și natură, din curajul de a fi altfel sau, pur și simplu, din sufletul curat al elevilor talentați, creațiile reunite în albume de artă modernă, colecții, planșe și studii demonstrative, imprimă desenelor realizate de elevii prof. Oana Alexandrina Moldovan originalitate și fir epic, emoționant. Fanteziile artistice izvorâte din imaginația tinerilor artiști reprezintă pentru patrimoniul artistic al colegiului salontan o comoară de talente țesute cu multă muncă în armonie, bucurie și frumos, un întemeiat motiv de mândrie.
La Oradea, expoziție pe șine
Expoziția „Talente salontane" expune peste 250 de creații artistice și desene, adevărate bijuterii artistice semnate de elevii colegiului românesc din Salonta. „Școala noastră a fost reprezentată cu succes și distincții la Olimpiadele școlare de desen. Elevele Alexia Jambor, Andreea Mich, Lavinia Corha, Anamaria Vulturar sunt olimpicele noastre apreciate, recunoscute și premiate la nivel județean. Una dintre lucrările elevei Andreea Mich, din clasa a VI-a B, a fost selecționată pentru realizarea unui autocolant care se va expune, alături de alte lucrări excepționale, pe tramvaiele care circulă prin Oradea. Doresc să evidențiez și talentul excepțional al elevei Alexia Jambor care este prezentă în expoziția noastră cu 15 portrete realizate cu pasiune și dăruire", ne-a declarat prof. Oana Alexandrina Moldovan.
Îndrăgostită de Salonta
Creațiile artistice ale elevilor salontani, reunite în pastelul expozițional „Talente salontane", poartă amprenta dăruirii și originalității profesoarei de desen Oana Alexandrina Moldovan, o bistrițeancă îndrăgostită de Salonta, absolventă a Facultății de Arte Vizuale din Oradea și a unui master în management educațional. Mamă a doi copii deosebiți, Oana Alexandrina Moldovan ne-a mărturisit că își dorește să aducă fiecare elev talentat la un nivel artistic superior, la acea vibrație creativă care să-l determine să simtă, prin emoții creative originale, frumusețea universului văzut și nevăzut.
Curcubeul Centenarului
Recent, talentații elevi ai prof. Oana Alexandrina Moldovan au expus la Primăria Salonta o pleiadă de desene dedicate Centenarului Marii Uniri de la 1918. Lucrările talentaților elevi ai C.N. „Teodor Neș" din Salonta, din clasele V-VIII, au fost grupate într-o expoziție integrată în Programul național al manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri și caracterizată de primarul Török László drept „Podul-curcubeu al Centenarului Marii Uniri peste o istorie care ne învață că, pentru a ne putea construi bine viitorul, trebuie să ne cunoaștem și să ne respectăm trecutul și înaintașii".
Profesoara Oana Alexandrina Moldovan a ținut să precizeze că „aceste evenimente expoziționale remarcabile sunt completate de rezultatele obținute la Olimpiada de desen și încununează anul școlar 2018, iar toate acestea reprezintă rodul bogat al unei binecuvântate colaborări cu inimoșii profesori ai Colegiului Național „Teodor Neș" din Salonta și, în mod deosebit, al susținerii morale și logistice oferită de directorul prof. Vasile Trăncău".
Sorin Petrache
Foto: Cristi Butcă
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Fantezii expoziţionale la Salonta.

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 00:47:52 Ora standard a Europei de Est