Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Seară culturală cu Mihaela Dindelegan și invitații

Miercuri, 30 mai

Seară culturală cu Mihaela Dindelegan și invitații

Orice zi se poate transforma în sărbătoare atunci când arta și cultura adună la un loc oameni iubitori de bine și frumos.

O astfel de sărbătoare s-a născut miercuri, 30 mai 2018, cu prilejul lansării cărților de sonete ,,Incandescență", ,,Muguri de lumină" și ,,Acasă, printre dușmani", aparținând poetei Mihaela Dindelegan, care a marcat astfel apariția celui de-al 50-lea volum personal. Evenimentul a avut loc în restaurantul din corpul H al Cetății Oradea, într-o atmosferă specială, dată atât de ambientul deosebit de plăcut și răcoros al Cetății, cât și de prestația artiștilor care au însuflețit manifestarea.
Prezent pentru scurt timp în țară, într-o minivacanță la periplul său artistic internațional, chitaristul formației Semnal M, Florin Ștefan, a onorat publicul orădean al evenimentului Mihaelei Dindelegan cu un virtuos recital la chitară, voce și nai, alături de folkista orădeană Adina Hodișan. Spectacolul muzical a fost completat de artiștii Liliana Ioniță Budău și Raul Silaghi, ambii interpretând compoziții proprii pe versurile poetei orădene, precum și piese celebre din repertoriul național.
Planificată ca o lansare de carte fără discursuri, întâlnirea s-a bucurat de prezența prof. univ. dr. Anca Tomoioagă, cea care a consemnat pe coperta volumului „Muguri de lumină": ,,Prodigiozitatea poetică a autoarei pare să vină dintr-o necesitate interioară, salutară, așa cum se vede în multe dintre poeziile doamnei Dindelegan despre scris, scriitură, poetic, poezie și muză. De-a lungul volumelor de poezii ale sale uimește abnegația și acrivia pentru forma dificilă și restrictivă a sonetului...". 
Și pentru că poezia s-a însoțit dintotdeauna cu arta recitării, creațiile autoarei au fost puse în valoare prin interpretarea de excepție a actorilor Emil Sauciuc și George Voinese, de la Teatrul ,,Regina Maria". În același ton s-au înscris și intervențiile poetului George Roca, din Australia, respectiv Gheorghe Vidican, ambii evidențiindu-se prin calitatea poemelor prezentate.
Luați sub aripa poetei Mihaela Dindelegan prin intermediul doamnei Miorița Săteanu, talentații elevi Ștefana Goția, de la Colegiul Național ,,Emanuil Gojdu", Sebastian Lupucs și Blaga Georgiana de la Colegiul Economic „Partenie Cosma", au întregit atmosfera de cenaclu a evenimentului, recitând atât din creația sărbătoritei cât și din creațiile proprii. Și nu în ultimul rând, tânăra solistă de muzică populară Denisa Ghib a încântat publicul prin două frumoase cântări de pe Criș.
Roxana Popescu
Foto: Ovidiu Selegean
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Seară culturală cu Mihaela Dindelegan și invitații.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 15:54:12 Ora standard a Europei de Est