Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ziua copilăriei, sărbătorită alături de poliţiştii bihoreni!

Joi, în Orășelul Copiilor din Oradea

Ziua copilăriei, sărbătorită alături de poliţiştii bihoreni!

Sute de copii au sărbătorit alături de poliţiştii bihoreni Ziua de 1 Iunie.

În contextul Zilei de 1 Iunie, Ziua Internaţională a Copilului, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor a organizat o serie de activităţi preventive pentru copii, reafirmând preocuparea permanentă pe care poliţiştii bihoreni o au pentru siguranţa celor mici.
Joi, 31 mai 2018, în contextul sărbătoririi Zilei Internaţionale a Copilului, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor au fost alături de copii printr-o serie de manifestări organizate în Orăşelul Copiilor din Oradea, în parteneriat cu Asociaţia Lampas, Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane - Centrul Regional Oradea și Centrul de Evaluare, Prevenire și Consiliere Antidrog Bihor.
Peste 300 de copii, alături de părinţi şi bunici s-au implicat cu interes în concursurile atractive, interactive, organizate special pentru ei de poliţiştii bihoreni, participând într-un număr foarte mare la toate competiţiile pe teme preventive.
Poliţiştii bihoreni i-au angrenat pe copii într-o serie de concursuri atractive, precum concursul „Desenăm, ne jucăm, circulație învăţăm!" de desene pe asfalt, pentru copiii cu vârsta între 5 și 10 ani, în cadrul căruia participanții au ilustrat cu creta pe asfalt noțiuni specifice circulației  rutiere.
Un alt concurs organizat pentru copii de polițiștii bihoreni a fost concursul de educație rutieră „Siguranţă pe două roţi", cu decernarea titlului de „Polițist pentru o zi". Competiția s-a adresat copiilor cu vârsta între 7 și 14 ani. Concursul a avut două probe, o probă de teorie, un chestionar cu 10 întrebări și o probă de parcurgere a unui traseu. Câștigătorii au fost recompensați cu diplome, premii și legitimații de „Polițist pentru o zi".
În acelaşi timp, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii și cei ai Biroului Poliției de Proximitate din cadrul Poliției Municipiului Oradea au abordat într-o manieră originală tematica preventivă, prin implicarea copiilor într-un concurs de rebus inedit, pe teme  preventive, în cadrul căruia copii au descifrat cuvinte „cheie " și au răspuns la întrebări din domeniul prevenirii criminalității. Concursul s-a adresat copiilor cu vârsta între 10 și 14 ani.
Concursul preventiv „Cum să fiu în siguranță!", adresat elevilor din ciclul primar, a constat în completarea unui chestionar cu 10 întrebări din patru domenii preventive, respectiv siguranța pe Internet, prevenirea victimizării, prevenirea accidentelor rutiere, răspunderea penală a minorilor.
Sub atenta supraveghere a polițiștilor rutieri bihoreni, copiii prezenți în Orășelul Copiilor au avut ocazia să observe îndeaproape motocicleta de serviciu și un autoturism de poliție inscripționat. De asemenea, polițiștii rutieri le-au transmis recomandări prețioase privind siguranța în trafic și au răspuns la toate curiozitățile copiilor cu privire la circulația pe drumurile publice.
Reprezentanții Fundației Lampas au desenat pe fețele copiilor personajele de poveste îndrăgite de aceștia.
Reprezentanții Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane - Centrul Regional Oradea i-au informat pe copii și pe părinții acestora despre traficul de persoane, modalități de manifestare a acestuia și despre cum pot preveni victimizarea. Totodată, i-au implicat pe copii în jocuri educativ-preventive.
În același cadru, reprezentanții Centrului de Evaluare, Prevenire și Consiliere Antidrog Bihor au discutat cu copiii prezenți despre riscurile consumului de droguri și tutun și au distribuit materiale informativ-preventive realizate în cadrul campaniilor implementate de Agenția Națională Antidrog.
Totodată, poliţiştii bihoreni au distribuit, prin intermediul unui stand de informare instalat în Orăşelul Copiilor, diverse materiale informativ - preventive, destinate atât copiilor, cât şi părinţilor şi bunicilor care au fost prezenţi la activităţile organizate de poliţiştii bihoreni.
Alina Dinu
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Ziua copilăriei, sărbătorită alături de poliţiştii bihoreni!

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 12:56:30 Ora standard a Europei de Est