Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Rectorul Constantin Bungău a făcut pledoarie pentru știință și inovare

Marții, 29 mai 2018, la deschiderea Săptămânii științifice,

Rectorul Constantin Bungău a făcut pledoarie pentru știință și inovare

,,Se consideră că o țară trebuie să aibă o bază suficient de mare de capital, oameni care gândesc și fac lucrurile diferit. Altfel spus oameni care dețin rețetele. Aceștia sunt cei care generează cunoaștere, ideile care aduc schimbări în lume. Sectorul inovării include ceva mai mult decât știință și tehnologie. Acesta acoperă părți de activitate din sectoare foarte diferite, de la designer industrial și marketing până la finanțe, industriile cunoașterii în artă, în cultură, divertisment, servicii de sănătate și chiar cel guvernamental.

Întotdeauna, la sfârșitul lunii mai, de 28 de ani încoace, Universitatea din Oradea sărbătorește ceea ce are mai de preț și anume zona științifică, partea cu care orice universitate trebuie să se mândrească, a spus domnul rector Constantin Bungău, în debutul discursului rostit la deschiderea Săptămânii științifice.
,,Această zi o dedicăm celor care au făcut excelență pe zona de cercetare științifică", a mai subliniat dl rector. Manifestările cuprinse în programul Săptămânii științifice sunt dedicate celor două evenimente majore: Centenarul Marii Uniri și aniversării a 55 de ani de învățământ superior la Universitatea din Oradea în formă modernă, după cum a evidențiat dintru început și dl prorector Eugen-Victor Macocian, moderatorul evenimentului. În calitate de prorector pentru Managementul Cercetării și Relații Internaționale, domnia sa a prezentat în PowerPoint un material despre activitatea de cercetare - dezvoltare - inovare la Universitatea din Oradea.
,,Simt nevoia să vorbesc despre recunoștință"
Referindu-se la manifestarea care a debutat ieri în Aula Magna a Universității, președintele Senatului universitar, dl prof. univ. dr. Sorin Curilă, a spus: ,,Săptămâna științifică este un moment de bilanț, dar și unul de deschidere către noi orizonturi. Astăzi, Universitatea din Oradea poate raporta participarea la programe europene, internaționale, dar și la un număr mare de proiecte naționale de cercetare științifică, proiecte pentru resursa umană, proiecte pentru practica studenților. Mizăm însă pe multiplicarea cont(r)actelor care trebuie să vizeze tot mai multe repere de excelență internațională. Fără parteneriate solide și de durată, fără transfer de experiență și de expertiză, obținerea performanței este anevoioasă".
Domnia sa a simțit apoi nevoia să vorbească despre recunoștință, așa cum a și afirmat.
,,Universitatea este locul libertății de exprimare, locul competenței și are datoria de a promova valorile eterne, bunătatea, omenia, iar recunoștința va veni apoi de la sine". Președintele Senatului universitar și-a exprimat deschis recunoștința față de dl profesor Teodor Jurcuț, ,,de la care am învățat respectul față de lege, înțelegerea în literă și spirit în aplicarea ei".
,,Universitatea adună lumina lumii și sarea pământului"
În intervenția sa, preasfințitul părinte episcop greco-catolic Virgil Bercea, invitat în prezidiu, a ținut să ne reamintească cuvintele Mântuitorului: ,,Voi sânteți lumina lumii; voi sânteți sarea pământului". Universitatea adună lumina lumii și sarea pământului. Eu vă apreciez și vă prețuiesc la modul desăvârșit. Bunul Dumnezeu să vă dea lumină și să rămâneți totdeauna sarea pământului".
..Facultatea noastră (de teologie ortodoxă) împlinește anul acesta 95 de ani de la înființare"
Și preasfințitul părinte episcop ortodox Sofronie Drincec a ajuns la manifestare. În cuvântul rostit, preasfinția sa a vorbit despre împlinirea celor 95 de ani de învățământ teologic academic la Oradea.
..Facultatea noastră împlinește anul acesta 95 de ani de la înființare sub forma academiei teologice ortodoxe, fiind practic prima instituție de învățământ superior în limba română la Oradea după Marea Unire, ea însăși rod al Marii Uniri"...
Festivitatea de conferire a titlului de profesor emerit
După cuvântările susținute de cei patru membri ai prezidiului și prezentarea materialului despre activitatea de cercetare - dezvoltare - inovare la Universitatea din Oradea, a urmat festivitatea  de conferire a titlului de profesor emerit al Universității din Oradea prin excelența didactică și de cercetare. Au primit ieri acest onorant titlu nu mai puțin de 40 de foști profesori ai instituției, care au fost propuși de conducerile celor 15 facultăți, dar nu numai.
Să-i cunoaștem: prof. univ. dr. Aurel Chiriac, Agneta Marcu, Octavian Bâc, Dinu Drăgan, Iacob Hanțiu, Vasile Marcu, Nicolae Josan și Florian Bențe; prof. univ. dr. ing. Teodor Leuca, Ioan Felea, Ioan Mihăilă, Macedon Ganea, Gavril Roșca, Ioan Eugen Radu, Dinu Fodor, Ioan Lucaciu, Ioan Bratu, Vidican Aron Tripe și Pavel Mudura; prof. univ. dr. Sever Dumitrașcu, Viorel Faur, Mihai Drecin, Ion Zainea, Paul Magheru, Ioan Derșidan, Aurel Babeș, Marius Bembea, Gheorghe Bumbu, Doru Crăiuț, Ludovic Gilău, Augustin Lengel, Gheorghe Mermeze, Petru Mihancea, Tiberiu Nemeth, Radu Spineanu și Emil Mărgineanu; prof. univ. dr. ing. Petru Burescu, Gheorghe Cioban, Nicolae Ioan Csep și Viorel Șcheau.
Doctor Honoris Causa
Tot astăzi (29 mai 2018), de la ora 13.00, a fost programată ceremonia decernării titlului de Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea domnului prof. univ. dr. Marius Bojiță, de la Universitatea de Medicină și Farmacie ,,Iuliu Hațieganu" din Cluj-Napoca.
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Rectorul Constantin Bungău a făcut pledoarie pentru știință și inovare.       

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:52:23 Ora de vară a Europei de Est