Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Kids Fest Oradea, ediția a II-a

Timp de trei zile (1-3 iunie)

Kids Fest Oradea, ediția a II-a

Și anul acesta, de Ziua Copilului, adunăm toată familia și ne întâlnim la Kids Fest Oradea, ediția a II-a, pentru a-i sărbători pe cei mici timp de trei zile.

În perioada 1-3 iunie 2018, Cetatea Oradea se îmbracă în veselie și culoare, pentru o petrecere pe cinste cu spectacole de teatru, magie, ateliere inedite, personaje de poveste, standuri cu dulciuri și activități pentru întreaga familie.
Kids Fest Oradea este este cel mai colorat și distractiv festival pentru copii din județul Bihor. Un eveniment organizat de Primăria Municipiului Oradea prin Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune (Visit Oradea).
Ce am pregătit pentru petrecere
La fel ca la prima ediție a Kids Fest Oradea, și anul acesta, programul celor trei zile de festival a fost conceput pentru toate vârstele. Pe lista de activități au fost incluse spectacole de teatru cu și pentru copii, care vor fi puse în scenă de trupe din România și din străinătate, numere spectaculoase de magie, ateliere de creație inedite, personaje de poveste și invitați de seamă.
Printre atracțiile festivalului se numără nume sonore în universul copiilor, și anume: Marian Râlea, celebrul actor recunoscut pentru emisiunea Abracadabra, care va anima atmosfera la Kids Fest cu spectacolul ,,Judecata poveștilor"; Iluzionistul Lorenzo, cel mai titrat magician român, recunoscut la nivel internațional, ne va transmite ,,Magia copilăriei", iar carismatica Ella Bella va veni la Kids Fest tocmai din YupiLandia.
Lista de invitați nu se încheie aici, întrucât nu putem da o petrecere pentru copii fără cei mai buni prieteni ai prichindeilor, Prietenii veseliei, care se vor asigura că sărbătoriții vor avea parte de sesiuni de face painting, tatuaje cu sclipici și baloane modelate după bunul plac.
O serie de ateliere inedite sunt programate pentru cele trei zile de eveniment, menite să stimuleze creativitatea și să provoace imaginația celor prezenți: de la atelier de luterie, atelier de olărit și meșteșuguri, până la air soft și tir cu arcul. Totodată, Asociația Deus Vult va susține în premieră ateliere de echitație în parcul Cetății de la intrarea estică (intrare dinspre Strada Redutei).
În fiecare zi de festival, pe scena Kids Fest se vor juca spectacole de teatru pentru toate vârstele, iar în curtea Cetății Oradea, participanții la eveniment se vor putea bucura de un parc cu jucării tradiționale, tobogane și jocuri uriașe, bazine cu apă, minigolf și trambuline.
Programul festivalului la scenă
1 IUNIE
11.00 - 12.00  Povești populare maghiare, Trupa Arcadia Oradea
12.00 - 13.00  Spectacol Toppolina și Hapciu
16.00 - 17.30  Spectacol Ella Bella
18.00 - 18.30  Mic sau mare?, Trupa Arcadia Oradea 1-3 ani
17.00, 19.00, 20.00     ,,Aventuri în orășelul magic", spectacol interactiv de magie cu Eduard și Bianca  (Corpul M)
2 IUNIE
10.00 - 11.00  Povestea porcului - Teatrul Clasic „Ioan Slavici" Arad, Trupa Marionete
12.00 - 13.15  Spectacolul ,,Judecata poveștilor" cu Marian Râlea
16.00 - 17.00  Aventurile lui Paprikajancsi a Trupei Lilliput, Teatrul Szigligeti
18.00 - 19.00  Teatru pe roți: Povești cu clovni, Compania Soso și Nuți, Arad
19.00 - 20.00  Șsst!!!, spectacol interactiv cu Șerban Borda
20.00 - 21.00  Spectacol de dans Mana Dance Academy
3 IUNIE
11.00 - 12.15  Revizorul, după Gogol, Spectacol pentru copii și adulți
15.30 - 16.30  Concert ,,MeseHetes"
17.00 - 18.15  Spectacol ,,Magia copilăriei" cu magicianul Lorenzo
19.00 - 20.00  Noua poveste a Scufiței Roșii - Teatrul pentru Copii și Tineret Merlin Timișoara
Programul activităților zilnice
1-3 IUNIE
10.00 - 18.00  Expoziție de pictură și grafică ,,File de manuscris", Liceul Teoretic ,,Aurel Lazăr" (Muzeul Orașului Oradea)
10.00 - 18.00  Expoziție de jucării ,,Copilăria în Epoca de Aur" (Corp A, etaj 2)
10.00 - 20.00  Expoziție de pictură ,,Joc și culoare", Asociația Art Flora Oradea (Corp G)
10.00 - 20.00  Atelier Luterie
10.00 - 20.00  AirSoft
10.00 - 20.00  Tir cu Arcul
10.00 - 20.00  Parc jucări tradiționale
10.00 - 20.00  Imagination playgroung
10.00 - 20.00  Parc minigolf
10.00 - 20.00  Joc de societate uriaș
10.00 - 20.00  Darts uriaș
14.00 - 18.00  Casa Meșteșugărească Oradea
14.00 - 18.00  Atelie Olărit 
14.00 - 16.00  Atelier Curcubeu de Fructe și Legume cu Amelia Șelariu (Corpul G)
2-3 IUNIE
10.00 - 14.00
16.00 - 20.00  Atelier de echitație, Asociația Deus Vult (Parcul Cetății de la intrarea Estică - intrare dinspre Strada Redutei)
Festivalul veseliei și al culorilor
Cetatea Oradea se transformă pentru trei zile în cel mai colorat și animat punct al orașului. O suită de personaje de poveste, bufoni regali, soldați de jucărie și alți prieteni ai copiilor va întâmpina participanții la festival cu multă veselie, în timp ce curtea Cetății va deveni un univers colorat al jocurilor, toboganelor, dulciurilor și al distracției.
Cetatea va fi amenajată în mai multe zone tematice: zona jocurilor, zona atelierelor de creație, scena cu spectacole de teatru, muzică și dans, zona de food și zona de relaxare.
Un eveniment organizat de Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune (Visit Oradea) cu sprijinul Primăriei Oradea prin Muzeul Orașului Oradea - Complex Cultural.
Programe oferite cu sprijinul: Asociația Deus Vult Oradea și Muzeul Orașului Oradea - Complex Cultural.
Promovat de DigiMobil și DigiFm.
Sprijinit de Auchan Retail România.
Mihai Jurca,
director executiv APTOR

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:11:17 Ora standard a Europei de Est