Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Proiectul educaṭional judeṭean ,,Micii campioni” a ajuns la a X-a ediție

Ieri (joi), la Grădinița Nr. 52, am avut fotbal pe pâine!

Proiectul educaṭional judeṭean ,,Micii campioni” a ajuns la a X-a ediție

De 10 ani, fără întrerupere, la sfârșit de mai, în luna florilor, flori din grădinițele Oradiei vin la marea întrecere de fotbal a preșcolarilor.

Proiectul educațional județean al Grădiniței Nr. 52 din Oradea, inițiat și coordonat de doamna profesor Maria Nan și sprijinit de doamna director Ioana Sala, este structurat pe două mari competiții de succes: Micii campioni la fotbal și Micii campioni la dans. Proiectul este aprobat de forurile de profil, fiind cuprins în CAEJ 2018, poziṭia 20737, iar de doi ani este îndrăgit și sprijinit și de Asociația Județeană de Fotbal Bihor, reprezentată, în acest an, de dl președinte Radu Bitea și de un prieten al instituției și al nostru, jurnalist de mare onestitate, Peti Boroș.
Ieri (24 mai 2018), în cadrul festivalului fotbalistic găzduit de celebrul San Siro din curtea grădiniței, au evoluat formațiile: echipa gazdă, titrată, multiplă campioană județeană a acestei competiții, alcătuită din copiii educatoarelor: Bicăzan Ileana, Oṣvat Maria, Săcădat Adriana, Paṣcalău Liliana, Popa Claudia și Săcădat Alina, care au deprins să vrăjească balonul rotund sub bagheta distinsului profesor antrenor Vekony Tiberiu; fotbaliștii Grădiniței Nr. 45 - ,,Ion Creangă", care ne-au cucerit cu tricourile lor personalizate, precum ale marilor fotbaliști; copiii fac parte din grupa educatoarelor Pop Gabriela și Muṣet Olga; ei au fost încurajați frenetic de formația de majorete a grădiniței lor; reprezentanții Grădiniței Nr. 54 au fost revelația ediției, ei fiind copiii din grupa educatoarelor Balogh Camelia și Rengle Marina; plus echipele profesioniștilor de la Liceul cu Program Sportiv ,,Bihorul", antrenați de maeștrii Mureṣan Cristian și Silaghi Ovidiu. Arbitrul oficial desemnat de Asociația Județeană de Fotbal Bihor a fost Raul Bălăiban.
Să cunoaștem și golgheterii ediției: Cigher Hodiṣan Cezar și Bradea David, de la Grădi Nr. 45, Oros Ṣtefan și Dulău Ianis de la Grădi Nr. 54, Gal Damian și Kiss Bogdan de la gazde (Grădi Nr. 52), Ile Patric și Danciu David de la profesioniști (L.P.S. ,,Bihorul").
Potrivit punctajului obṭinut, Clasamentul ediției arată astfel:
Locul I - Grădinița Nr. 52,
locul II - Dinamic Oradea, locul III - Grădinița Nr. 54, loc. IV - L.P.S. 1, loc. V - Grădinița Nr. 45, loc. VI - L.P.S. 2.
,,S-a hotărât, însă, ca toate echipele să urce pe prima treaptă a clasamentului, pentru că scopul competiției este promovarea sportului, miṣcării ṣi ȋntărirea sănătăṭii copiilor", ne-a spus coordonatorul de proiect, doamna profesor Maria Nan.
Organizatorii au recompensat copiii cu trofee, medalii și dulciuri, iar reprezentanṭii A.J.F. Bihor (domnul preṣedinte Radu Bitea ṣi dl Boros Petru) i-au bucurat cu diplome și cu câte o minge de fotbal.
Doamna director Ioana Sala și coordonatorul de proiect, doamna profesor Maria Nan țin să felicite copiii, cadrele didactice, respectiv antrenorii, dar și părinții pentru participare și susținerea proiectului și să aducă public mulțumiri, prin intermediul presei, Inspectoratului Școlar Județean Bihor, reprezentanṭilor A.J.F. Bihor ṣi L.P.S. ,,Bihorul" pentru implicare ȋn derularea, de 10 ani, a proiectului ,,Micii campioni".
Astăzi - dans pe pâine!
Astăzi (vineri, 25 mai), în cea de-a doua zi a competiției ,,Micii campioni", pe scena San Remo a grădiniței, vom urmări regalul preșcolarilor dansatori.
Moise-Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Proiectul educaṭional judeṭean ,,Micii campioni” a ajuns la a X-a ediție.

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 09:55:28 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...