Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Repere practice în stimularea creativităţii”, ediţia a III-a

Conferinţa judeţeană cu participare internațională

,,Repere practice în stimularea creativităţii”, ediţia a III-a

Între 18 şi 20 mai 2018, la Roşia, a avut loc cea de-a treia ediţie a Conferinţei judeţene cu participare internațională „Repere practice în stimularea creativităţii".

La eveniment au participat cadre didactice, studenţi şi elevi de la şcoli din zona Beiuşului și Oradea. În cadrul conferinţei participanţii s-au împărţit pe ateliere de lucru cu diverse teme cum ar fi: Șezătoarea roșiană, Atelier gastronomic,  Ecosisteme din zona Roșia, De la 2D la 3D, Desen în creion dermatograf, etc. Atelierele au fost conduse de profesori şi formatori precum: conf. univ. dr. Simona Laurian-Fitzgerald de la Universitatea din Oradea, dr. Carlton Fitzgerald, Ed. D., de la New England College, SUA, Ungureanu Mihaela, analist  în turism, Agenția de Management al Destinației Bihor, profesorii Veronica Popa, Daniela Ardelean, Cătălin Iagăr, Alina Lazea de la Liceul Vocaţional Pedagogic „Nicolae Bolcaş" Beiuş, la ateliere participând elevi şi studenţi cu rezultate bune. Conferinţa a urmărit identificarea şi dezvoltarea potenţialului creativ, stimularea abilităţilor practice şi a aptitudinilor de comunicare ale participanţilor prin folosirea unor metode interactive.
„Am avut ocazia să petrec ore frumoase cu colegii mei sau cu elevi din alte şcoli, să descopăr tradiţii şi obiceiuri ale zonei şi să experimentez lucruri noi." spune Andreea, elevă în clasa a XI-a participantă la atelierele de desen, gastronomie şi folclor.  
În paralel cu atelierele s-a desfăşurat cursul Basic Life Support, „Dacă aș ști cum să salvez o viață", adresat cadrelor didactice. În cadrul acestuia profesorii au învăţat cum să acorde primul ajutor în situaţii precum: infarctul miocardic, insuficiența respiratorie, traumatisme diverse, răni, intoxicaţii, fracturi, entorse, luxații etc. Cursul face parte din programul Educaţie pentru sănătate, acreditat de Ministerul Educaţiei Naţionale fiind coordonat de dr. Diana Dana Fericel, specialist în prim ajutor.
„Am învăţat câteva tehnici esenţiale de acordare a primului ajutor în situaţii diverse, care pot face diferenţa între viaţă şi moarte. Lucrând cu copiii aceste informaţii şi capacitatea de a le pune în practică sunt extrem de importante deoarece oricând putem fi puşi în faţa unor situaţii limită."  concluzionează prof. coordonator Veronica Popa.
Atelierele s-au desfăşurat sâmbătă, 19 mai 2018, în timp ce cursul de prim ajutor, derulat pe parcursul a trei zile, a constat atât în prezentarea elementelor teoretice cât şi într-o sesiune de activități practice precum: resuscitarea adultului, resuscitarea  la copii, imobilizări fracturi și pansamente, manevra Heimlich, extragerea victimelor din accidente auto.
Activităţile au avut loc în localitatea Lazuri de Roşia, la Pensiunea Dorel Codoban într-un cadru natural de poveste, facilitat de Primăria Roşia.
Prof. coordonator Veronica Popa

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:19:01 Ora de vară a Europei de Est