Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Săptămâna Prevenirii Criminalităţii (21-25 mai)

„Cuvinte care dor - împreună pentru un mediu virtual mai sigur!”

Săptămâna Prevenirii Criminalităţii (21-25 mai)

Prin jocuri de rol, într-o manieră interactivă, copiii au învățat de la polițiști că și violența verbală doare, cum să acceseze în siguranță Internetul și cum să evite să devină victime ale traficului de persoane.

În perioada 21 - 25 mai a.c., la nivel naţional se desfăşoară prima ediție din anul 2018 a manifestării „Săptămâna Prevenirii Criminalităţii", eveniment desfășurat pentru cel de-al treisprezecelea an consecutiv, prin care se urmăreşte sensibilizarea cetățenilor cu privire la importanţa prevenirii criminalităţii şi la necesitatea adoptării unor măsuri de autoprotecție, a unei conduite antivictimale şi antiinfracţionale.
Activităţile desfășurate de polițiștii bihoreni marți, 22 mai a.c., au fost dedicate prevenirii victimizării minorilor, cu accent pe următoarele segmente infracționale: criminalitate informatică, bullying, cyberbullying, trafic de persoane.
În acest context, începând cu ora 11.00, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității și cei de proximitate din cadrul Poliției Oraș Ștei din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, în parteneriat cu Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane - Centrul Regional Oradea și cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor au desfășurat o serie de activități informativ-preventive sub genericul „Împreună pentru un mediu virtual mai sigur!", în două unități de învățământ de pe raza orașului Ștei, respectiv la Colegiul Național „Avram Iancu" Ștei și la Școala Gimnazială „Miron Pompiliu" Ștei. Activitățile desfășurate de polițiștii bihoreni și partenerii de program s-au adresat atât elevilor de gimnaziu și liceu, cât și elevilor din clasele primare. Scopul activităților desfășurate de polițiștii bihoreni a fost informarea elevilor cu privire la principalele modalități de utilizare în siguranță a Internetului, de prevenire și dezamorsare a stărilor de conflict cauzate de bullying, care nu pot fi depășite decât dacă se conștientizează existența fenomenului.
 Peste 250 de elevi din clasele V - XI de la instituțiile de învățământ din localitatea bihoreană Ștei au învățat prin intermediul unor metode atractive, prin activități interactive, cum se manifestă bullying-ul, ce forme îmbracă și cum poate fi recunoscut, cum să reacționeze în cazul în care sunt victime și ce putem face fiecare dintre noi pentru a stopa acest fenomen, care poate fi prezent în orice tip de comunitate, în grupuri sociale în care persoanele interacționează unele cu altele: la școală, la locul de muncă, în familie etc..
Sub îndrumarea polițiștilor bihoreni, copiii au învățat prin jocuri de rol, din ipostaza de victimă, autor sau spectator, faptul că violența poate fi și verbală, că trebuie să își aleagă cu grijă cuvintele, pentru că și acestea au consecințe, dor și rănesc, dar și cui trebuie să se adreseze atunci când au nevoie de ajutor. Discuțiile interactive au vizat și impactul emoțional pe care îl are bullying-ul asupra dezvoltării copiilor și importanța contextului social în evoluția și escaladarea interacțiunii de tip bullying.
În ce privește cyberbullying-ul, o formă de bullying care se manifestă prin intermediul tehnologiei digitale, copiii au aflat de la polițiști cum să acceseze în mod responsabil Internetul, care sunt lucrurile de care trebuie să se ferească atunci când navighează pe Internet și cum putem fiecare dintre noi contribui la crearea unui mediu online mai sigur.
Polițiștii au angrenat copiii în jocuri și concursuri cu tematică preventivă și le-au prezentat filme cu caracter preventiv.
La finalul activităților, elevii Colegiului Național „Avram Iancu" din Ștei au interpretat, cu mult talent, două scenete pe tema bullying-ului, prezentând propria viziune cu privire la acest fenomen și certificând astfel faptul că și-au însușit recomandările polițiștilor de prevenire și proximitate bihoreni. Scenetele prezentate de copii au fost premiate în cadrul Proiectului regional „Școala fără Violență", organizat la 19 mai a.c., în municipiul Oradea.
În cadrul activităților desfășurate cu elevii de gimnaziu și liceu din Ștei, reprezentanții Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane - Centrul Regional Oradea au expus aspecte despre pornografia infantilă, traficul de persoane și mediul online și modalități de evitare a victimizării.
Un alt subiect abordat de polițiștii de prevenire bihoreni în activitățile derulate cu elevii din localitatea bihoreană Ștei a fost prevenirea victimizării copiilor prin accidente rutiere. În aceste activități au fost implicați alți 90 de elevii ai claselor I - IV din cadrul Școlii Gimnaziale „Miron Pompiliu" Ștei, care au învățat de la polițiști cum să fie în siguranță pe stradă, în drumul spre şcoală şi spre casă, precum și în perioada vacanțelor.
Activităţile derulate de poliţiştii bihoreni cu elevii claselor primare din Ștei au respectat nevoia copiilor de a învăţa prin joc, micuții implicați fiind la vârsta la care înţelegerea unui mesaj trebuie însoţită de vizualizarea lui. Poliţiştii de prevenire le-au prezentat copiilor cum arată o trecere pentru pietoni, un indicator rutier şi le-au explicat semnificaţia semaforului pentru pietoni şi principalele reguli de comportament în trafic. De asemenea, copiii au vizionat filme cu tematică preventivă.
Totodată, sub supravegherea polițiștilor bihoreni, micuții, organizați în patrula rutieră școlară, au desfășurat o activitate la una din trecerile de pietoni din localitate.
*
Polițiştii bihoreni recomandă celor care petrec timp în mediul online
Internetul - cum să-l utilizăm în siguranță!
Recomandări pentru părinţi
- Supravegheaţi activitatea copilului dumneavoastră pe Internet;
- Folosiţi Internetul împreună cu copiii, căutaţi cu ei informaţii care să-i intereseze;
- Aşezaţi  computerul conectat la Internet într-o  zonă  deschisă, de unde puteţi uşor supraveghea copilul, de preferat în camera de zi;
- Folosiţi anumite mecanisme de control parental şi instalaţi instrumente de filtrare a Internetului, ca măsuri suplimentare de supraveghere;
- Arătaţi copilului cum să folosească setările de siguranţă;
- Învaţaţi copiii să nu dea niciodată date personale sau poze celor cu care corespondează pe Internet;
- Explicaţiile copiilor că nu este bine să nu stabilească, fără acceptul dvs., întâlniri cu persoane pe care le cunosc doar de pe Internet. Discutaţi despre riscurile la care se pot expune;
- Încurajaţi-vă copiii să vă spună dacă cineva din mediul online îi face să se simtă inconfortabil ori le provoacă teamă;
- Învăţaţi-vă copilul ce înseamnă autoprotecţia pe Internet. Dacă un site încurajează copiii să transmită numele pentru a personaliza conţinutul acelui program, ajutaţi-l să-şi  găsească un nume fictiv;
- Încurajaţi-vă copilul să aibă o atitudine responsabilă, cuviincioasă inclusiv pe Internet, să nu transmită vulgarităţi, ameninţări sau injurii;
- În cazul în care sesizaţi schimbări negative în comportamentul copiilor, discutaţi cu aceştia şi încercaţi să aflaţi cauzele care au generat aceste modificări. Discutaţi cu cadrele didactice şi apelaţi la specialişti care vă pot oferi sprijin în gestionarea situaţiei;
- Pentru faptele abuzive din online, răspunderea e în offline, adică în mediul real;
- Internetul poate crea dependență! Nu lăsați copiii să petreacă ore în șir în fața ecranului, stabiliți de comun acord un program de utilizare a calculatorului și oferiți-le alternative de petrecere a timpului liber!
- Nu folosiți dispozitivele electronice ca alternativă la lipsa de disponibilitate de a petrece timp cu copiii dumneavoastră! Internetul nu poate înlocui afecțiunea, conversația și educația pe care le pot oferi numai părinții în timpul petrecut împreună cu copiii. Dacă acest timp este pierdut, riscurile utilizării greșite a Internetului devin din ce în ce mai mari.
Recomandări pentru copii
- Nu oferi persoanelor întâlnite pe Internet informaţii personale despre tine sau familia ta;
- Nu spune parola de la e-mail-ul tău altor persoane în afara părinţilor; dacă le comunici această parolă prietenilor sau altor persoane, acestea pot trimite mesaje jignitoare în numele tău sau pot intra pe site-uri interzise;
- Dacă vrei să te întâlneşti cu o persoană pe care ai cunoscut-o pe Internet, anunţă-ţi părinţii anterior; oamenii pot fi foarte diferiţi de ceea ce au pretins că sunt pe Internet şi astfel poţi deveni victima traficului de persoane şi a altor întâmplări tragice;
- Evită să postezi pe Internet fotografii care te surprind în ipostaze indecente; acestea sunt personale şi nu trebuie să ajungă la cunoştinţa oricui navighează pe Internet; ele pot fi folosite, mai devreme sau mai târziu, pentru a vă face rău, ţie sau celor apropiaţi; în plus, odată ce asemenea fotografii vor fi făcute publice, nu vei mai putea decât foarte greu să ștergi din amintirea ta trauma rușinii si umilinței la care ai fost expus. Gândește-te foarte bine înainte de a te expune într-un mod indecent dacă vrei să îți păstrezi sau să îți pierzi demnitatea de ființă umană!
- Nu uita că nu tot ceea ce citeşti sau vezi pe Internet este adevărat!
- Nu da curs îndemnurilor, sarcinilor și provocărilor pe care le primești în cadrul unor jocuri online, care fac referire la viața reală și te îndeamnă să săvârșești fapte ce îți pot pune viața în pericol sau îi pot afecta pe cei din jur;
- Nu te teme de cei care te amenință pe Internet, ca să te determine să faci ceea ce doresc ei. Ei nu au putere asupra ta, doar te păcălesc pe tine că ar avea vreo putere şi doar dacă-i crezi au putere! În realitate, singura lor putere este anonimatul. În fața unor adulți responsabili, precum părinții tăi, profesorii sau polițiștii, medicii sau psihologii, agresorul tău se va dovedi mai neajutorat decât tine, pentru că el se știe vinovat. Dacă te amenință că are acces la informații confidențiale ca să îți arate că e bine informat, nu uita că în realitate are acces numai la informații care se găsesc foarte ușor pe Internet și nu dovedesc nimic. Așa că, nu ezita să anunți un adult în care ai încredere că ești victima unei agresiuni sub orice formă pe Internet și vei fi protejat!
Dacă cineva te face să te simţi inconfortabil pe Internet, poţi oricând să renunţi la comunicarea cu acea persoană. Nu eşti obligat să stai pe Internet mai mult decât consideri tu şi nici să suporţi ceea ce îţi provoacă neplăcere sau teamă.
Prieteniile în mediul virtual pot fi fatale!
Dacă te simți în pericol, anunță cel mai apropiat polițist!
 
Miercuri, 23 mai
Prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului
Miercuri, 23 mai a.c., la ora 14.00, sub genericul „Un om prevenit, un om salvat!", în colaborare cu polițiștii Serviciului Poliției Transporturi Feroviare Bihor va fi desfășurată o activitate pentru prevenirea furturilor de la pasageri.
În acest context, polițiștii de prevenire și transporturi bihoreni vor derula activități de informare a călătorilor cu privire la consecințele unui comportament neglijent, privind protejarea bunurilor personale, în stația C.F.R. Oradea.
De asemenea, în intervalul orar 11.00 - 13.00, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității și cei ai Biroului Poliției de Proximitate din cadrul Poliției Municipiului Oradea vor desfășura o acțiune de distribuire de materiale informativ-preventive realizate în cadrul Campaniei preventive „Hoții sunt creativi, fii preventiv!" în zona Centrului Civic din municipiul Oradea, într-un centru comercial cu aflux mare de cetățeni și la Piața Cetate.
Polițiștii de prevenire și proximitate bihoreni vor interacționa cu cetățenii, le vor transmite sfaturi utile pentru a nu cădea victime infracțiunilor de furt din locuință și le vor înmâna pliante cu recomandări în acest sens.
De asemenea, în intervalul orar 9.00 - 14.00, poliţiştii de proximitate din judeţul Bihor vor desfăşura acţiuni de informare privind  prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului, în funcţie de specificul localităţii şi tipul de activitate planificat. Parteneri: asociaţii de proprietari, societăţi comerciale, asociaţii de pensionari.
Comisar- şef de poliţie Ioana Indrieş
Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii - I.P.J. Bihor
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Săptămâna Prevenirii Criminalităţii (21-25 mai).

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:11:56 Ora standard a Europei de Est