Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Săptămâna Europeană Verde Oradea, eveniment partener EU Green Week

Vineri și sâmbătă, două evenimente speciale

Săptămâna Europeană Verde Oradea, eveniment partener EU Green Week

La nivel european se desfășoară în această perioadă (21-26 mai 2018) Săptămâna Europeană Verde, mișcare și inițiativă la care ne-am alăturat și noi.

Tema este ,,Green Cities for a Greener Future", iar domeniile abordate privesc calitatea aerului și a apei, arhitectura urbană sustenabilă, transformarea spațiilor urbane, reciclare, economia circulară, zero waste etc.
Astfel, cu acest prilej, noi vom organiza o serie de activități menite să atragă atenția comunității orădene asupra unor probleme de mediu și să ofere soluții și răspunsuri. Printre activitățile desfășurate în cele două zile de evenimente se numără următoarele:
1.Transformarea unui spatiu central intr-o gradina urbana, creata sustenabil, fara a produce deseuri. Lemnul necesar provine din surse sutenabile, pamantul este livrat vrac de partenerii nostri de la EcoBihor, iar plantele vor proveni de la producatori locali, la care li se vor returna recipientele in care au fost crescute dupa evenimet.
2.Prezentari si workshop-uri despre reciclare si compost (sustinut de un reprezentant EcoBihor), importanta protejarii surselor de apa (sustinut de un reprezentant al Companiei de Apa Oradea), turism sustenabil (sustinut de un reprezentant al Asociatiei Cassio Montana), zero waste si avantajele sale (sustinut de un reprezentant al Asociatiei Natura fara plastic, ALTERNATIVE), responsabilitatea ecologica in constructii (sustinut de reprezentantii Laborator zero Pozitiv).
3.Expozitie ilustratii cu practici sutenabile pe care orice cetatean le poate imbratisa pentru a determina schimbarea pozitiva in orasul sau.
4.Jocuri pentru copii cu tematica ecologica.
5.Cateva standuri cu produse locale, ecologice, care  ii ajuta pe doritori sa traiasca mai verde si mai sanatos
6.Adresarea problemei risipei alimentare prin pregatirea unui bograci din legume urate, cumparate fara ambalaje si deci fara producerea de desuri.
7.Premii oferite de EU Green Week
Evenimentul #EUGreenWeekOradea face parte din proiectul Simple Living, o serie de evenimente despre un trai sustenabil la care cei interesati au putut participa din două în două saptamani la Lokal, pe Strada Aurel Lazar Nr. 1. Prezentul eveniment este al treilea si ultimul dintre evenimentele partenere EU Green Week de anul acesta, primul fiind o vizita la Eco Bihor, cu scopul de a vedea si intelege ce se intampla cu deseurile noastre, iar cel de-al doilea a fost o actiune de ecologizare desfasurata in Parcul Santul Cetatii, cu scopul de a atrage atentia asupra principalelor ambalaje // obiecte care ajung deseuri si poluarea cu plastic.
In Romania au fost organizate anul acesta 12 evenimente in parteneriat cu EU Green Week, dintre care trei in Oradea.
Evenimentul se adreseaza oradenilor de toate varstele, pe care ii invitam sa ni se alature vineri, 25 mai, incepand cu ora 17.30 si sambata, 26 mai, de la 13.00, pe Strada Aurel Lazar Nr.1, la Lokal.
Participarea la eveniment si activitatile prezentate sunt gratuite.
Saptamna Europeana Verde Oradea (25-26 mai) incepe vineri, la ora 17.00 si se continua sambata la ora 13.00.
Locatia: Lokal, Strada Aurel Lazar Nr. 1
Organizatori:
Asociatia Natura fara Plastic & ALTERNATIVE https://alternative.blue/ro/
Asociatia Cassio Montana http://www.cassiomontana.org
Lokal https://www.facebook.com/lokal.oradea/
Endea https://endea.ro
Parteneri: Eco Bihor
Program
 Vineri, 25 mai
 17.30 - Grădina Urbană Lokal prinde viață [plantare I]
 18.00 - Reciclare și compost  [ prezentare EcoBihor ]
 18.45 - Calitatea apei în Oradea [ Prezentare Compania de Apă Oradea ]
 20.00 - Workshop Zero Waste [ Alternative ]
 21.00 - Grădina Urbană Lokal prinde viață [plantare II]
 22.00 - Party w/ Rogvaiv
 Sâmbătă, 26 mai
 13.00 -  Grădina Urbană Lokal prinde viață [plantare III]
 14.00 - Descoperă verdele din orașul tău [joc cu tematică ecologică]
15.00 - Bogracs din legume "urâte", un pas spre combaterea risipei alimentare
18.00 - Proiecție filme scurte [ Smart Cities// Green Cities]
19.00 - Sustenabilitate în turism și avantajele ciclolivrarii [ Cassio Montana & Endea]
 20.00 - Responsabilitate Ecologică în Construcții [ Laborator Zero Pozitiv]
 21.00 - DJ Set
 Mai multe detalii despre eveniment:
 https://www.facebook.com/events/839302342923937/
https://www.facebook.com/events/220535075405558/?notif_t=plan_user_invited&notif_id=1526982669187959
 https://www.facebook.com/events/175179659860547/
 https://alternative.blue/eu-green-week-in-oradea/
 https://www.eugreenweek.eu/partner-events/simple-living-oradea---urban-green-building-urban-garden
 Ioana Tănase

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 12:01:52 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...