Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

,,Cea de-a XIV-a ediție a Zilei satului Tărian o dedicăm copiilor noștri minunați”

Duminică, 20 mai, în Anul Centenarului Marii Uniri

,,Cea de-a XIV-a ediție a Zilei satului Tărian o dedicăm copiilor noștri minunați”

,,Cea de-a XIV-a ediție a Zilei satului Tărian o dedicăm copiilor noștri minunați, care fac cunoscut în țară numele satului Tărian, și implicit al comunei Girișu de Criș.

Recent, echipa de rugby-tag mixt a Școlii Gimnaziale Nr. 1 Tărian a reprezentat Bihorul și regiunea de nord-vest la etapa națională, desfășurată la Izvorani -Ilfov, unde ambasadorii satului Tărian și ai comunei Girișu de Criș au ocupat locul al VII-lea pe țară, iar antrenorul lor, doamna profesor Delia Bondar, a cucerit pentru al doilea an, consecutiv, titlul de ,,Cel mai bun antrenor al anului", după cel pe care l-a obținut anul trecut la Galați", ne-a declarat dl primar Ioan Pașca.
Cei mai frumoși și mai puternici cai
În deschiderea manifestărilor, domnul primar Ioan Pașca i-a premiat pe deținătorii celor mai frumoși și mai puternici cai din comună care s-au înscris la concurs.
,,Cel mai frumos cal" a fost declarat Luci, aparținând lui Pop Radu Ionel; pe locul al II-lea, Dana, proprietar Lingurar Gheorghe, iar pe locul al III-lea, Blonda lui Rostaș Pardailean. La categoria ,,Cei mai puternici cai", locul I - Dora lui Csokasi Alexandru, pe II - Crina lui Rostaș Octavian, iar pe III - Zina lui Aștelean Cristian.
Muzica, dansul și sportul merg mână în mână la Tărian
 Programul manifestărilor a continuat cu muzică ambientală, după care, pe scena amenajată au urcat ,,copiii noștri minunați", vorba domnului primar, elevii Școlii Gimnaziale Nr. 1 Tărian, director, prof. Adriana Paul.
Programul dedicat Anului Centenarului Marii Uniri a fost deschis de grupul vocal al claselor V-VI, coordonat de dl prof. Sorin Paina, cu un recital de cântece patriotice. Cei mai mici cetățeni ai comunei, reprezentanții Grădiniței cu program prelungit, îndrumați de prof. Ioana Ursu și Adriana Feneși, ne-au încântat cu un dans modern, în care au pus mult suflet și toată energia. La categoria jocuri și distracție, i-am văzut evoluând pe scenă pe copiii de la secția maghiară, coordonați de prof. Gabor Maria și Nagy Eva. În mare formă s-au dovedit a fi dansatorii doamnei profesor Iuliana Zelina, cu un număr ,,colorat" de dans și gimnastică. Cei mai mari și mai frumoși gimnaziști, coordonați de ,,Cel mai bun antrenor al anului", ,,s-au rupt în figuri", vorba unei mămici încântate de Miss-a ei. Domnul primar Ioan Pașca îi privea cu admirație, sorbindu-i din priviri, iar la coborârea de pe scenă îl premia pe fiecare cu dulciuri pentru efortul depus și onoarea de a fi participat la programul artistic de Ziua satului Tărian.
Premierea sportivilor
La finalul programului artistic, domnul primar Ioan Pașca și doamna profesor Delia Bondar au invitat pe scenă câștigătorii competițiilor sportive organizate cu acest prilej.
Diplomele, cupele și medaliile au fost înmânate de distinsul profesor și antrenor Delia Bondar.
Locul I la cros (gimnaziu): Pantea Alexandra și Bulancea Samuel (ambii din clasa a VIII-a), Pantea Alexandra și Balaz Iulian (ambii din clasa a IV).
Locul I la fotbal, clasele I-IV, echipa din Cheresig, iar la gimnaziu, echipa din Tărian
Locul I la handbal, echipa școlii Gimnaziale Nr. 1 din Tărian.
Florile, nuntașii și steluțele Bihorului, pe scena de la Tărian
După programul artiștilor și al sportivilor comunei, pe scenă au urcat până la focul de artificii, invitații manifestărilor: grupul coral ,,General Traian Moșoiu", fanfara, ,,Florile Bihorului", Ansamblul de copii ,,Steluțele Bihorului", ,,Nuntașii Bihorului", Monica Blaga, Sânziana Toader Ardelean și Voichița Mihoc, ca să punctăm doar câteva din numele celor care au onorat duminică, 20 mai 2018, serbările din vatra satului Tărian.
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (111 poze), accesați Galeria foto: ,,Cea de-a XIV-a ediție a Zilei satului Tărian o dedicăm copiilor noștri minunați”.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:36:29 Ora standard a Europei de Est