Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Workshopul ,,Managementul sustenabil al deșeurilor pentru o Europă vie”

Colegiul Tehnic Mihai Viteazul Oradea - candidat la titlul de Ambasador al Parlamentului European

Workshopul ,,Managementul sustenabil al deșeurilor pentru o Europă vie”

Marți, 15 mai 2018, a avut loc ultima activitate din cadrul programului educativ ,,Şcoli-ambasador ale Parlamentului European" (EPAS), organizată de Colegiul Tehnic ,,Mihai Viteazul", Oradea.

Activitatea s-a realizat sub forma unui workshop cu titlul ,,Managementul sustenabil al deșeurilor pentru o Europă vie", în parteneriat cu Societatea ECO Bihor, la punctul de lucru al acesteia din Str. Matei Corvin, Nr. 327, Oradea.
Coordonatorul activității a fost directorul adjunct Filip Marinela de la Colegiul Tehnic ,,Mihai Viteazul, ambasador senior, alături de doamnele profesori din echipa de organizare: Szuiogan Nadia, Mela Delia și Szilagyi Aurelia.
Activitatea s-a bucurat de prezența prof. dr. Moțoc-Chivari Elena, inspector pentru proiecte educaționale, care a adresat câteva cuvinte din partea Inspectoratului Școlar Județean Bihor și a d-lui Pasztai Zoltan Attila, director general al SC ECO Bihor, care a adresat un bun venit participanților din partea gazdelor.
Invitați la această activitate au fost colegiile și liceele teoretice din Oradea, cu echipaje formate din doi elevi și un profesor coordonator: Colegiul Național ,,Emanuil Gojdu", Colegiul Național ,,Mihai Eminescu", Colegiul Național ,,Iosif Vulcan", Liceul Teoretic ,,Aurel Lazăr", Liceul Teoretic ,,Lucian Blaga", Liceul Teoretic  German ,,Friedrich Schiller" și Liceul Teoretic ,,Onisifor Ghibu". De asemenea, au participat și două echipaje de la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul", coordonate de domnul profesor Vințeler Lucian și o parte din ambasadorii juniori.
Activitatea a cuprins următoarele secțiuni, care au îmbinat teoria cu practica: 1.,,Cum transformăm deșeurile în hrană?" - o prezentare PPT realizată și susținută de prof. Szilagyi Aurelia, Colegiul Tehnic ,,Mihai Viteazul" 2.Workshopul: ,,Simplycycle" - o activitate practică, pe grupe, de tip joc didactiv, coordonată de prof. Filip Marinela, Szuiogan Nadia, Mela Delia și Szilagyi Aurelia, Colegiul Tehnic ,,Mihai Viteazul" 3.,,Compostarea deșeurilor verzi prin școli" - o prezentare Prezi, realizată și susținută de d-l Jakob Zoltan, SC ECO Bihor SRL 4.Vizitarea stației de compost și a stației de sortare - coordonată de Hubner Klara și Szilagyi Orsolya, SC ECO Bihor SRL.
Baza teoretică a activității a constituit-o conceptul ,,Cradle-to-Cradle", cu care echipa de la Colegiul Tehnic ,,Mihai Viteazul" s-a familiarizat prin participarea, în calitate de partener, la un proiect internațional. Acest concept se pliază perfect pe politicile UE privind managementul deșeurilor, politici care își propun să reducă impactul deșeurilor asupra mediului și a sănătății și să îmbunătățească eficiența resurselor în UE. Obiectivul pe termen lung al acestor politici este de a reduce cantitatea de deșeuri generate și, atunci când generarea deșeurilor nu poate fi evitată, de a promova utilizarea acestora ca resursă și de a obține niveluri mai ridicate în ceea ce privește reciclarea și eliminarea deșeurilor în condiții de siguranță.
Partenerii de la ECO Bihor  au prezentat modalități practice de implementare a acestor politici în comunitatea noastră, prin compostarea deșeurilor verzi, dar și prin derularea în prezent de către ECO Bihor, a unui program pilot de colectare selectivă pe cinci fracții, în comuna Sălacea.
Director adjunct,
prof. Filip Marinela
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Workshopul ,,Managementul sustenabil al deșeurilor pentru o Europă vie”.

 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:53:13 Ora de vară a Europei de Est