Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Olimpiada micilor bancheri - 2018

La etapa finală, Bihorul a fost reprezentat de Mal Elena și Laza Alexia

Olimpiada micilor bancheri - 2018

Asociația pentru Promovarea Performanței în Educație (APPE), în parteneriat cu I.S.J. Prahova, a organizat vineri, 4 mai 2018, la Școala Superioară Comercială ,,Nicolae Kretzulescu", din București, cea de-a cincea ediție a ,,Olimpiadei micilor bancheri", concurs național de educație financiară, înscris în Calendarul Activităților Educative Naționale nefinanțate de către M.E.N. 2018, la Domeniul IX: Educație civică, voluntariat, proiecte caritabile, poziția 128.

Potrivit site-ului APPE, la ediția din 2018 a Olimpiadei, s-au înscris 4.000 de elevi de clasa a treia și a patra, din 34 de județe și din București. De la tribuna oficială a fost salutată de către președintele APPE și prezența pentru prima oară a județelor Harghita, Bihor, și, fiind centenarul Marii Uniri, a unui echipaj din Chișinău, Republica Moldova.
Printre cei 121 de elevi calificați la etapa națională s-au numărat, pentru prima dată, două eleve din Oradea: MAL ELENA-MARIA, clasa a III-a A, de la Liceul Greco-Catolic ,,Iuliu Maniu", coordonatori, prof. Șipoș Lia și prof. Anca Meze, precum și eleva LAZA ALEXIA-NICOLA, clasa a IV-a A, de la Școala Gimnazială ,,Ioan Slavici", Oradea, coordonator, prof. Coșereanu Mihaela.
 La calificarea la etapa națională, Mal Elena a obținut 100 p la proba scrisă și 96 p la proiect, obținând un punctaj final de 98 de puncte, iar Laza Alexia a obținut 96 p la proba scrisă și 94 p la proiect, punctajul final fiind de 95 p. Cel mai mic punctaj a fost de 92,5 și doar 0,5 p i-au lipsit unei alte eleve, Vașadi Ligia, de la Școala Gimnazială ,,Ioan Slavici", pentru a fi și ea finalistă!
Ziua de vineri, 4 mai 2018, a adus emoții pentru proba scrisă la etapa finală, în acest an subiectele fiind diferențiate pe clase. A adus bucuria și curiozitatea descoperirii Bucureștiului, iar pentru grupa noastră, vizita la Ministerul Agriculturii, la Teatrul Național și împrejurimi. A adus copii talentați într-un scurt program artistic, apoi speranțe și suspans la festivitatea de premiere. Chiar dacă orădencele noastre nu au obținut premii, rezultatele sunt îmbucurătoare: la clasa a III-a, Mal Elena s-a clasat pe locul 16 din 40, iar la clasa a IV-a, Laza Alexia pe locul 69 din 82. Felicitări micuțelor finaliste din Oradea!
,,Un elev informat este un viitor adult educat"
Transmitem dorința doamnei Ligia Georgescu - Goloșoiu ca acest proiect de educație financiară să fie îmbrățișat de cât mai multe cadre didactice și elevi, ,, pentru că un elev informat este un viitor adult educat".
 Ca și la edițiile anterioare, câștigătorii Olimpiadei micilor bancheri și toți participanții au fost răsplătiți cu premii și diplome, de către partenerii și sponsorii care au susținut acest eveniment și au făcut posibilă realizarea acestuia:
Parteneri: Banca Națională a României, I.Ș.J. Prahova, Child&Youth Finance International, Școala Superioară Comercială ,,Nicolae Kretzulescu", instituții de credit și financiare, companii, presă.
Sponsori: Alpha Bank Romania, Garanti Bank, Banca Transilvania, MasterCard, Idea Bank, BCR.
(Sursa: APPE și Portalul financiar FinZoom.ro)      
Dincolo de emoțiile concursului, cel mai important este faptul că s-au legat prietenii, s-au împărtășit experiențe și s-au regăsit oameni dragi! A fost o experiență de neuitat pentru toți participanții la Olimpiada micilor bancheri!
Prof. Coșereanu Mihaela
Felicitări, Elena și Alexia!
Mulțumim, doamnă profesor Coșereanu Mihaela! - Ovi

         

Trimite email
duminică, 22 decembrie 2024, 05:05:17 Ora standard a Europei de Est