Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Cea de-a VII-a ediție a Târgului ofertelor educaționale

Miercuri, s-a desfășurat la Colegiul Tehnic „Traian Vuia” din Oradea

Cea de-a VII-a ediție a Târgului ofertelor educaționale

Miercuri, 16 mai 2018, sala de sport a Colegiului Tehnic „Traian Vuia" din Oradea a găzduit cea de-a VII-a ediție a Târgului ofertelor educaționale, organizat de inspectoratul Școlar Județean Bihor, în parteneriat cu Primăria Oradea, Agenția de Dezvoltare Locală și Asociația Parteneriat pentru Educație.

Organizatorii s-au bucurat de prezența la eveniment a domnului primar, ing. Ilie Bolojan și a domnului inspector școlar general Alin Florin Novac Iuhas.
,,Această nouă ediție a Târgului ofertelor educaționale o dedicăm liceelor tehnologice din Oradea, opt plus două din Cadea și Borș, care își prezintă oferta școlară pentru anul școlar viitor 2018-2019, ne-a spus dl inspector școlar de specialitate, prof. ing. Florian Mieluț, organizatorul principal al târgului.
Activitatea face parte din programul de promovare a învățământului profesional în special și a claselor de învățământ dual. Pentru anul care urmează, Bihorul și-a propus 16 clase de învățământ dual și 50 de clase de învățământ profesional, un procent destul de bun, ambițios. Anul trecut, nu am realizat decât nouă clase de învățământ dual. Acum avem în vedere faptul că s-a lărgit paleta, apărând clase de învățământ dual și la Cadea și la Ștei. De asemenea, s-au îmbogățit specializările; pe lângă cele pur tehnice pe care le aveam (în domeniul mecanic și electric), au apărut clase și în domeniul servicii (clase de ospătari și clase de bucătari pentru învățământul dual). Confruntându-se cu lipsa forței de muncă calificate, tot mai mulți agenți economici realizează că viitorul este învățământul profesional", a conchis interlocutorul nostru, dl inspector școlar prof. ing. Florian Mieluț.
Câteva firme cu care școlile au parteneriate (Plexus, Plastor, Eberspacher, Inteva Products, Celestica, Nidec, Hilton), precum și Agenția de Dezvoltare Locală, aveau amenajate standuri și reprezentanți la târg, oferind locuri de muncă și avantajele angajării. 10 școli și-au prezentat oferta educațională, iar elevi din circa 20 de școli din Oradea și din județ au venit să viziteze târgul: de la Nicolae Bălcescu, Iosif Vulcan, Avram Iancu, Lucreția Suciu, Ioan Slavici, Octavian Goga, Dimitrie Cantemir, elevi din Cociuba Mare, Sâmbăta, Hidișelu de Sus, Oșorhei, Husasău de Tinca, Sîntandrei, Sînmartin, Nojorid, Tileagd, Spinuș, Ineu de Criș, Botean, Husasău de Criș.... ,,Trei școli chiar au cerut ca după vizitarea târgului să poată vizita și din firmele partenere", ne-a spus doamna director Daniela Vâlceanu.
La standurile școlilor, vizitatorii primeau informații din partea elevilor și a profesorilor, se ofereau pliante și alte materiale promoționale, unii asistau cu încântare la mici demonstrații cu aparate, dispozitive tehnice și chiar roboți, la alte standuri se îndulceau, la propriu, cu fructe de sezon, căpșuni, cornulețe și alte dulciuri, iar la ,,arteziana" de ciocolată de la ,,Mihai Viteazul" chiar se făcuse coadă la un moment dat. La intrare, gazdele aveau amenajat, anume, un stand la care serveau vizitatorii cu un ceai, apă, bomboane și alte dulciuri. La standul Colegiului Tehnic ,,Mihai Viteazul" se făceau demonstrații de machiaj și coafură, iar în fața standului celor de la ,,Don Orione" o mașinuță aștepta cu nerăbdare (tele)comanda să plece pe traseu...
La ,,Traian Vuia", am cunoscut trei elevi de top
La standul colegiului gazdă (,,Traian Vuia") i-am cunoscut pe trei dintre elevii de top ai școlii: Beke Cătălin Sorin, Mermeze George și Sidea Valentin, alături de dl prof. Popa Petre și de doamna prof. Gretta Postole. Cătălin (clasa a XII-a) și George (clasa a XI-a) sunt olimpici la mecanică, locul I la etapa județeană și mențiune la națională anul acesta (la Mioveni). Anul trecut, Cătălin a luat doar locul II la județeană, iar un alt coleg, Breje Dan, a plecat la națională, întorcându-se cu locul III pe țară. Valentin e un alt caz de excepție. Viitorul tehnician mecatronist a ținut ca din clasa a X-a, din semestrul doi, să și lucreze după orele de curs, fiind angajat cu patru ore la o firmă orădeană ,,dar cu banii frumoși", susține Vali. Așa a prins de timpuriu gustul banilor, câștigați prin muncă și știință, cu multă pasiune. În 2017, a participat cu robotul său la un concurs de robotică la Satu Mare de unde s-a întors cu locul II. Acum, la absolvire, dorește să lucreze în continuare la acea firmă, dar vrea să facă și postliceala, tot la ,,Traian Vuia" pentru că are de gând ca la pensionarea maistrului său să vină să-i ia locul...
Din toamnă, la Liceul Tehnologic Nr. 1 din Cadea, se înființează două clase de sudori
De la directorul Liceul Tehnologic Nr. 1 din Cadea, domnul profesor inginer Karancsi Bela, am aflat că din toamnă, cu sprijinul Consiliului Județean Bihor, se va porni la drum cu două clase de sudori, câte 20 de locuri la secția română și la secția maghiară, la învățământ dual, de genul celui implementat la Brașov încă din 2012,  ține să precizeze dl director, ,,cu simulatoare de sudură, o tehnică nouă, modernă, cumpărată și dotată de firmele partenere"...
Târguri zonale la Aleșd și Marghita
Tot de la dl inspector școlar Florian Mieluț, aveam să mai aflăm că asemenea târguri de ofertă educațională vor avea loc în această săptămână și în județ, la Aleșd (la C.T. ,,Alexandru Roman") și la Marghita (la Lic. Tehnologic ,,Horea").
,,Viitorul e în mâinile tale"
Am citat sloganul cu care se deschide pliantul Asociației Parteneriat pentru Educație.
Din partea Agenției de Dezvoltare Locală Oradea, ca membru al Asociației Parteneriat pentru Educație, ne-a vorbit domnul Sebastian Hebriștean, prezent la târg alături de Roxana Marcu. Succint, punctele tari pe care membrii asociației le prezintă în fața școlilor, elevilor și părinților privind avantajele învățământului (profesional) dual sunt, în principal, patru: bursă lunară de 400 de lei, cazare și masă (transport, după caz) gratuit, diplomă recunoscută internațional, loc de muncă garantat.
Oferta pentru învățământul dual (clasa a IX-a) la patru colegii orădene
Cinci clase la C.T. ,,Traian Vuia"
Două clase la mecanică de câte 28 de locuri fiecare în calificarea operator la mașini cu comandă numerică, respectiv sculer-matrițer; o clasă în domeniul electric - electrician exploatare joasă tensiune; o clasă în domeniul electronică-automatizări - electronist aparate și echipamente; o clasă în domeniul turism și alimentație - calificarea bucătar (14 locuri).
Patru clase la C.T. ,,Mihai Viteazul"
Trei clase în domeniul turism și alimentație, o clasă având calificările ospătar (chelner) și vânzător în unități de alimentație (42 de locuri); o clasă, în calificarea bucătar (28 de locuri); o clasă (28 de locuri) - lucrător hotelier; o clasă în mecanică, având calificarea mecanic auto (14 locuri).
Trei clase la C.E. ,,Partenie Cosma"
Toate trei clasele în domeniul turism și alimentație, o clasă (de 14 locuri) în calificările ospătar (chelner) și vânzător în unități de alimentație; o clasă (de 14 locuri) în calificarea bucătar; o clasă (cu 28 de locuri), specializarea lucrător hotelier.
Trei clase la C.T. ,,Constantin Brâncuși"
Două clase în domeniul construcții, instalații și lucrări publice, cu calificările: zidar-pietrar-tencuitor (14 locuri), instalator instalații tehnico-sanitare și de gaze (28 de locuri) și o clasă de 25 de locuri, în domeniul electromecanică, în calificarea electromecanic utilaje și instalații industriale.
Felicitări organizatorilor, gazdelor și participanților!
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (90 de poze), accesați Galeria foto: Cea de-a VII-a ediție a Târgului ofertelor educaționale.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 17:51:36 Ora standard a Europei de Est