Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

O nouă experiență de neuitat, pe tărâm francez și german

Catedra de Istorie-Geografie, din nou, pe baricadele Parisului

O nouă experiență de neuitat, pe tărâm francez și german

,,Lumea este o carte, iar cei care nu călătoresc citesc doar o pagină" (Sf. Augustin)

Pornind de la acest motto, catedra de Istorie-Geografie din cadrul L.T.B. ,,Emanuel", propune în fiecare an elevilor câte una sau chiar două excursii în străinătate, prin care elevii au posibilitatea să descopere tot felul de lucruri noi: oameni, locuri, mentalități, culturi etc.    
Provocarea de a ieşi din zona lor de confort şi din rutină, întâlnirea cu oameni din medii culturale cu totul diferite şi necesitatea de a se descurca într-un spaţiu nou, fără ajutorul părinților, i-au făcut să vadă cu alţi ochi locul lor în această lume.
În cele ce urmează, vă invităm să faceți o călătorie imaginară pe itinerarul Strasbourg-Paris-Disneyland-Reims-Munchen, prin impresiile împărtășite de una dintre elevele participante la excursia organizată în perioada 24 aprilie-1 mai 2018.
Micul Paris
,,Din dorința de a vedea lumea, oamenii se aventurează în marele necunoscut, sperând că vor vedea cât mai multe țări, culturi și obiective turistice. Unul dintre cele mai frumoase orașe europene este Parisul, deoarece ascunde o bogată istorie și dezvăluie diferite stiluri arhitecturale.
În scurta vizită în capitala Franței, am avut oportunitatea să vizităm cele mai cunoscute puncte turistice ale Europei: de la scurta croazieră pe Sena, am ajuns la turnul Eiffel, din care am admirat panoramic Parisul. În următoarea zi, am petrecut câteva ore în palatul de la Versailles, unde privirea mi se izbea de opulența regelui, totul fiind suflat în aur și decorat cu picturi deosebite. Un alt punct important al excursiei l-a constituit muzeul Louvre, unde imaginile văzute sunt greu de descris, totul fiind deosebit. Aici, piesa supremă a reprezentat-o celebra pictură a lui Leonardo da Vinci, Mona Lisa. O altă vizită am făcut-o la Catedrala Notre Dame din Paris, unde am admirat stilul gotic de aproape. Cel mai așteptat obiectiv a fost parcul Disneyland, unde, atât copiii, cât și adulții au intrat pentru o zi în minunata lume a personajelor copilăriei.
De la istorie și cultură la distracție și zâmbete, am avut parte de tot ce ne-am dorit. Ziua care mi-a rămas întipărită în inimă a fost cea petrecută în Disneyland, deoarece îmi place să cred că lumea adulților poate fi asemănată cu lumea copiilor sau că există un punct comun celor două universuri. Nu știu ce mi-a plăcut cel mai mult, dacă parada personajelor, muzica deosebită a copilăriei, jocurile sau focul de artificii au fost preferatele mele, dar știu că ziua a trecut foarte repede, iar eu îmi doream să rămân încă puțin timp pierdută în lumea lui Mickey Mouse.
Totul a fost de vis, o experiență care merită trăită în repetate rânduri și care nu poate ieși cu ușurință din mintea vizitatorilor. Cuvintele nu pot descrie imaginile văzute, Parisul fiind un izvor nesecat de imagini și povești nescrise încă".(Bianca Marc, clasa a XI-a B)
Reporteri: prof. Ramona Iștoc & Bianca Marc
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: O nouă experiență de neuitat, pe tărâm francez și german.

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:07:11 Ora standard a Europei de Est