Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

O nouă experiență de neuitat, pe tărâm francez și german

Catedra de Istorie-Geografie, din nou, pe baricadele Parisului

O nouă experiență de neuitat, pe tărâm francez și german

,,Lumea este o carte, iar cei care nu călătoresc citesc doar o pagină" (Sf. Augustin)

Pornind de la acest motto, catedra de Istorie-Geografie din cadrul L.T.B. ,,Emanuel", propune în fiecare an elevilor câte una sau chiar două excursii în străinătate, prin care elevii au posibilitatea să descopere tot felul de lucruri noi: oameni, locuri, mentalități, culturi etc.    
Provocarea de a ieşi din zona lor de confort şi din rutină, întâlnirea cu oameni din medii culturale cu totul diferite şi necesitatea de a se descurca într-un spaţiu nou, fără ajutorul părinților, i-au făcut să vadă cu alţi ochi locul lor în această lume.
În cele ce urmează, vă invităm să faceți o călătorie imaginară pe itinerarul Strasbourg-Paris-Disneyland-Reims-Munchen, prin impresiile împărtășite de una dintre elevele participante la excursia organizată în perioada 24 aprilie-1 mai 2018.
Micul Paris
,,Din dorința de a vedea lumea, oamenii se aventurează în marele necunoscut, sperând că vor vedea cât mai multe țări, culturi și obiective turistice. Unul dintre cele mai frumoase orașe europene este Parisul, deoarece ascunde o bogată istorie și dezvăluie diferite stiluri arhitecturale.
În scurta vizită în capitala Franței, am avut oportunitatea să vizităm cele mai cunoscute puncte turistice ale Europei: de la scurta croazieră pe Sena, am ajuns la turnul Eiffel, din care am admirat panoramic Parisul. În următoarea zi, am petrecut câteva ore în palatul de la Versailles, unde privirea mi se izbea de opulența regelui, totul fiind suflat în aur și decorat cu picturi deosebite. Un alt punct important al excursiei l-a constituit muzeul Louvre, unde imaginile văzute sunt greu de descris, totul fiind deosebit. Aici, piesa supremă a reprezentat-o celebra pictură a lui Leonardo da Vinci, Mona Lisa. O altă vizită am făcut-o la Catedrala Notre Dame din Paris, unde am admirat stilul gotic de aproape. Cel mai așteptat obiectiv a fost parcul Disneyland, unde, atât copiii, cât și adulții au intrat pentru o zi în minunata lume a personajelor copilăriei.
De la istorie și cultură la distracție și zâmbete, am avut parte de tot ce ne-am dorit. Ziua care mi-a rămas întipărită în inimă a fost cea petrecută în Disneyland, deoarece îmi place să cred că lumea adulților poate fi asemănată cu lumea copiilor sau că există un punct comun celor două universuri. Nu știu ce mi-a plăcut cel mai mult, dacă parada personajelor, muzica deosebită a copilăriei, jocurile sau focul de artificii au fost preferatele mele, dar știu că ziua a trecut foarte repede, iar eu îmi doream să rămân încă puțin timp pierdută în lumea lui Mickey Mouse.
Totul a fost de vis, o experiență care merită trăită în repetate rânduri și care nu poate ieși cu ușurință din mintea vizitatorilor. Cuvintele nu pot descrie imaginile văzute, Parisul fiind un izvor nesecat de imagini și povești nescrise încă".(Bianca Marc, clasa a XI-a B)
Reporteri: prof. Ramona Iștoc & Bianca Marc
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: O nouă experiență de neuitat, pe tărâm francez și german.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:20:51 Ora de vară a Europei de Est