Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Acasă, printre dușmani”

Poeta Mihaela Dindelegan se destăinuie în sonete

„Acasă, printre dușmani”

Sinceritatea debordantă din versurile poetei Mihaela Dindelegan ne lasă fără cuvinte. Ajunsă la maturitatea creației artistice, autoarea transformă în poeme stări și simțăminte dintre cele mai variate, aducând cu fiecare nou volum un plus de revelație care ne ajută să pătrundem în universul ei sufletesc.

Cele mai noi apariții editoriale din anul 2018: „Acasă, printre dușmani", „Muguri de lumină" și „Incandescență" vin să confirme încă o dată dimensiunea impresionantă a sincerității cu care Mihaela taie fâșii din sufletul ei, le scufundă în balsamul liniștitor al lirismului și apoi le îmbracă în forma perfectă a sonetului pentru a ni le oferi ca subiecte de meditație și de reflexie asupra vieții. Parte a unei fascinante povești de iubire din care a fost smulsă în mod brutal prin furtul a peste 8.000 de poezii de dragoste și falsificarea unei părți din acestea în scopul denigrării autoarei, Mihaela s-a trezit lovită atât de persoanele care le-au furat cât și de cel căruia îi erau adresate. Avid mai mult de o relație trupească decât de una sentimentală, acesta a întors totul împotriva ei și a ajuns să o acuze în mod public de hărțuire, profitând tocmai de refuzul ei de a răspunde unor astfel de atacuri denigratoare. „Pentru că nu am vrut să-i fac rău și nici să arunc cu noroi asupra trecutului împărtășit în doi, singurul mod în care mi-am exteriorizat durerea provocată de nedreptate a fost în textul unor poeme", declară poeta Mihaela Dindelegan, care a publicat din anul 2013 până în prezent un număr de 50 de volume, multe dintre ele născute tocmai din amalgamul de simțăminte înălțătoare și deruta provocată de trădare.
În volumul "Acasă, printre dușmani", autoarea a inclus sonete cu titluri răvășitoare, precum „Moartea unei nunți", „Din purpura rănitelor cuvinte", „Reversul minciunii", „În hexagonul vrajbei", „Noaptea minții tale", „Balada amintirilor uitate", „Corul trădării", „Obsesii paranoice", „Invidia", „Judecarea Iubirii", „Înșelătorul de pe urmă", „În cuiele indiferenței", „Bastarde gânduri", „Înșelăciunea și Adevărul". Cartea a apărut la Editura Primus la mijlocul lunii aprilie 2018, alături de celelalte două volume al căror conținut surprinde, de data aceasta, prin tonul optimist, vitalitatea copleșitoare și abordarea dintr-o perspectivă luminoasă a vieții. Așa cum ne-a obișnuit deja, Mihaela Dindelegan dovedește că are puterea de a vedea lumina chiar și în cel mai mare întuneric, astfel încât și în prezent a reușit să dea naștere celor aproape 300 de sonete cuprinse în cărțile „Muguri de lumină" și „Incandescență", printre care și acest Vis celest
 
Cu flori de iasomie îmi ieșeai
În față, ca un june fermecat,
Și stele din priviri îmi culegeai,
Să-ți lumineze noaptea-n al tău pat.
 
Pe umerii mei goi ai desenat
Conturul unor aripi îngerești,
În ele m-ai cuprins și ai zburat
Departe, înspre slăvile cerești.
 
M-ai îmbătat din cupa-ți cu mied
Și așternut din nori mi-ai modelat,
Cu tine, prizonieră-n veci să șed,
Să uit din care lume am plecat.
 
Aici ajunsă, rima îmi destind
Și între versuri calde mă întind.
 
Caracteristicile sonetelor Mihaelei Dindelegan au fost sesizate și de prof. univ. dr. Anca Tomoioagă, care consemnează pe coperta uneia dintre cărți: ,,De-a lungul volumelor de poezii ale sale (Mihaelei - n.n.) uimește abnegația și acrivia pentru forma dificilă și restrictivă a sonetului. Dincolo de formă, în interiorul căreia autoarea pare să se simtă deja în largul său, cuvintele figurează atât stilistic, cât mai ales etic, parcurgând ideatic, aproape în toate poemele, drumul dus-întors de la virtute la degradare".
Roxana Popescu

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 11:40:35 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...