Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

La 9 Mai, copiii de la ,,Dimitrie Cantemir” au avut în fața lor un general care le-a povestit multe

Povestea de istorie adevărată

La 9 Mai, copiii de la ,,Dimitrie Cantemir” au avut în fața lor un general care le-a povestit multe

Într-o zi însorită de primăvară, pe când soarele mângâia ținutul Bihorului, iar florile și pomii împodobiți cu flori și albine, verdele crud al ierbii și fluturii zâmbeau astrului ceresc bucurându-se de pace, elevii claselor a II-a C și a III-a C, alături de doamnele profesoare Doina Lung și Liana Sabo, au participat la activitatea închinată zilei de 9 Mai.

Invitați au fost d-na director, prof. dr. Viorica Popa și dl general, prof. dr. Vasile Creț.
Domnul general le-a vorbit elevilor despre tripla semnificație a acestei zile.
I. Povestea de istorie adevărată prezentată elevilor i-a purtat în timp pe câmpurile de luptă de la Vidin, Rahova, Smârdan, Grivița, alături de bravii și curajoșii eroi români care au murit pentru Independența României față de turci în 1877, alături de ostașii ruși. Osman pașa, conducătorul armatei turce, a recunoscut înfrângerea în fața românilor felicitându-i pentru eroismul și abnegația cu care au luptat. La Congresul de Pace de la Berlin din iunie-iulie 1878, România recâștigă Dobrogea, Insula Șerpilor și Delta Dunării.
II. La 1 septembrie 1939 începe cel de-al doilea război mondial. La 22 iunie 1941, România intră în război alături de Germania împotriva Rusiei, iar la 23 august 1944, românii întorc armele împotriva nemților și se alătură armatei ruse, Angliei, SUA și Franței. Cu sacrificii mari și multe pierderi de vieți omenești, dar în suflet cu multă dragoste de țară, trupele române alături de cele rusești conduse de ofițeri pricepuți, ajutați de populația civilă au luptat cu eroism pe tot cuprinsul României pentru a o elibera de fasciști. Lupte grele s-au dat la Mărăști, Mărășești, Oituz ,,triunghiul de foc al luptelor", unde deviza ostașilor români a fost ,,Pe aici nu se trece!" și nu s-a trecut, la Oara și la Iernut bătălia a durat mai multe zile.
,,Cădeau tații și feciorii/ Cum se scutură bujorii!"
Românii au luptat eliberând fiecare bucată de pământ românesc. La 12 octombrie 1944 ostașii români și ruși au eliberat orașul Oradea, iar la 25 octombrie 1944 ultima palmă de pământ românesc la Carei. Ei au continuat lupta eliberând teritorii din Ungaria și Cehoslovacia. Din cei 540.000 de soldați români participanți la război, 167.000 au murit ori au fost luați prizonieri.
Războiul se încheie la 2 mai 1945, dar pacea este semnată în noaptea de 9 mai la ora 0.43 la Berlin de către reprezentanții aliaților (URSS, SUA, Franța și Marea Britanie), prin semnarea actului de capitulare necondiționată de către Germania.
În cinstea eroilor români s-au ridicat monumente și mausolee la București, Mărășești în România și Zvolen în Cehoslovacia unde este și un Cimitir al militarilor căzuți în război - peste 11.000 de soldați români au murit pentru eliberarea acestei țări.
III. Ziua Europei este ziua în care se sărbătorește pacea și unitatea pe acest bătrân continent.
Popoarele Europei sunt ,,unite în diversitate" pentru că fiecare își vorbește limba, își păstrează tradițiile și obiceiurile, religia și sărbătorile.
Simbolurile UE sunt drapelul albastru cu cele 12 stele galbene care simbolizează idealurile de unitate, de solidaritate și armonie între popoarele Europei. Imnul este ,,Odă bucuriei" scris în 1785 de către Friedrich von Schiller, audiat și cântat de copii cu ocazia acestei activități. Moneda este Euro.
Când povestea de istorie adevărată s-a încheiat , elevii i-au pus întrebări domnului general. Acesta le-a răspuns cu amabilitate și răbdare fiind impresionat de interesul pe care îl au vlăstarele țării pentru a-și cunoaște trecutul și de nivelul de cunoștințe pe care îl au.
Doamnelor profesoare le-a fost înmânată medalia ,,Crucea Comemorativă a celui de-al doilea război mondial 1941-1945 în semn de prețuire a activității depuse cu copiii.
Copiii au fost încântați și l-au invitat pe domnul general Vasile Creț să vină să le mai povestească despre trecutul și istoria românilor. (C.M.)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:34:57 Ora standard a Europei de Est