Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

La 9 Mai, copiii de la ,,Dimitrie Cantemir” au avut în fața lor un general care le-a povestit multe

Povestea de istorie adevărată

La 9 Mai, copiii de la ,,Dimitrie Cantemir” au avut în fața lor un general care le-a povestit multe

Într-o zi însorită de primăvară, pe când soarele mângâia ținutul Bihorului, iar florile și pomii împodobiți cu flori și albine, verdele crud al ierbii și fluturii zâmbeau astrului ceresc bucurându-se de pace, elevii claselor a II-a C și a III-a C, alături de doamnele profesoare Doina Lung și Liana Sabo, au participat la activitatea închinată zilei de 9 Mai.

Invitați au fost d-na director, prof. dr. Viorica Popa și dl general, prof. dr. Vasile Creț.
Domnul general le-a vorbit elevilor despre tripla semnificație a acestei zile.
I. Povestea de istorie adevărată prezentată elevilor i-a purtat în timp pe câmpurile de luptă de la Vidin, Rahova, Smârdan, Grivița, alături de bravii și curajoșii eroi români care au murit pentru Independența României față de turci în 1877, alături de ostașii ruși. Osman pașa, conducătorul armatei turce, a recunoscut înfrângerea în fața românilor felicitându-i pentru eroismul și abnegația cu care au luptat. La Congresul de Pace de la Berlin din iunie-iulie 1878, România recâștigă Dobrogea, Insula Șerpilor și Delta Dunării.
II. La 1 septembrie 1939 începe cel de-al doilea război mondial. La 22 iunie 1941, România intră în război alături de Germania împotriva Rusiei, iar la 23 august 1944, românii întorc armele împotriva nemților și se alătură armatei ruse, Angliei, SUA și Franței. Cu sacrificii mari și multe pierderi de vieți omenești, dar în suflet cu multă dragoste de țară, trupele române alături de cele rusești conduse de ofițeri pricepuți, ajutați de populația civilă au luptat cu eroism pe tot cuprinsul României pentru a o elibera de fasciști. Lupte grele s-au dat la Mărăști, Mărășești, Oituz ,,triunghiul de foc al luptelor", unde deviza ostașilor români a fost ,,Pe aici nu se trece!" și nu s-a trecut, la Oara și la Iernut bătălia a durat mai multe zile.
,,Cădeau tații și feciorii/ Cum se scutură bujorii!"
Românii au luptat eliberând fiecare bucată de pământ românesc. La 12 octombrie 1944 ostașii români și ruși au eliberat orașul Oradea, iar la 25 octombrie 1944 ultima palmă de pământ românesc la Carei. Ei au continuat lupta eliberând teritorii din Ungaria și Cehoslovacia. Din cei 540.000 de soldați români participanți la război, 167.000 au murit ori au fost luați prizonieri.
Războiul se încheie la 2 mai 1945, dar pacea este semnată în noaptea de 9 mai la ora 0.43 la Berlin de către reprezentanții aliaților (URSS, SUA, Franța și Marea Britanie), prin semnarea actului de capitulare necondiționată de către Germania.
În cinstea eroilor români s-au ridicat monumente și mausolee la București, Mărășești în România și Zvolen în Cehoslovacia unde este și un Cimitir al militarilor căzuți în război - peste 11.000 de soldați români au murit pentru eliberarea acestei țări.
III. Ziua Europei este ziua în care se sărbătorește pacea și unitatea pe acest bătrân continent.
Popoarele Europei sunt ,,unite în diversitate" pentru că fiecare își vorbește limba, își păstrează tradițiile și obiceiurile, religia și sărbătorile.
Simbolurile UE sunt drapelul albastru cu cele 12 stele galbene care simbolizează idealurile de unitate, de solidaritate și armonie între popoarele Europei. Imnul este ,,Odă bucuriei" scris în 1785 de către Friedrich von Schiller, audiat și cântat de copii cu ocazia acestei activități. Moneda este Euro.
Când povestea de istorie adevărată s-a încheiat , elevii i-au pus întrebări domnului general. Acesta le-a răspuns cu amabilitate și răbdare fiind impresionat de interesul pe care îl au vlăstarele țării pentru a-și cunoaște trecutul și de nivelul de cunoștințe pe care îl au.
Doamnelor profesoare le-a fost înmânată medalia ,,Crucea Comemorativă a celui de-al doilea război mondial 1941-1945 în semn de prețuire a activității depuse cu copiii.
Copiii au fost încântați și l-au invitat pe domnul general Vasile Creț să vină să le mai povestească despre trecutul și istoria românilor. (C.M.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:50:58 Ora de vară a Europei de Est