Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Un deceniu de celebrare a Zilei Europei - 9 MAI, în cadrul L.T.B. ,,Emanuel” Oradea

Pentru al 10-lea an, consecutiv

Un deceniu de celebrare a Zilei Europei - 9 MAI, în cadrul L.T.B. ,,Emanuel” Oradea

Pentru al 10-lea an, consecutiv, L.T.B. ,,Emanuel" a sărbătorit multiculturalitatea, valorile naționale și europene, cu ocazia Zilei Europei - 9 Mai.

Și de această dată catedra de istorie-geografie a organizat un concurs pe echipe cu tema ,,9 Mai - Unitate în diversitate", șase clase de gimnaziu reprezentând tot atâtea țări membre ale U.E. Activitatea a fost moderată de către prof. Ramona Iştoc, iniţiator al proiectului. Concursul a avut trei probe: prima a constat în prezentarea câte unui moment artistic original, creativ, care a surprins particularități culturale ale țărilor alese, a doua probă, de prezentare a standului, au fost evidențiate diverse aspecte istorice, geografice și gastronomice specifice statelor reprezentate, pentru ca a treia probă, mult așteptată, să încânte papilele gustative prin degustarea unor produse tradiționale.
Juriul a fost prezidat de dnul prof. Curta Iosif, director al liceului şi alcătuit din următorii profesori: Moţiu Rodica, Boldiș Marinela, Fiter Ciprian, Blaga Diana, Fildan Mihaela, Faur Tabita și Ienciu Simona.
D-na prof. Fildan Mihaela, cea care i-a ,,antrenat" pe câștigători, a apreciat, în mod deosebit, pasiunea cu care elevii s-au implicat în acest concurs: ,,Copiii noștri s-au dovedit, din nou, a fi implicați, devotați, geniali! Felicitări, dragi copii, felicitări tuturor!"
D-șoara prof. Ienciu Simona a avut amabilitatea să ne descrie această activitate, din punct de vedere al unui membru al juriului: ,,E un concurs care face parte din tradiția noastră, dovadă a perseverenței cu care faceți lucrurile. El e una dintre dovezile care demonstrează că putem fi europeni fără să ne pierdem identitatea. Mi-aș dori să rămână un concurs al elevilor și nu neapărat o întrecere de orgolii. Eu apreciez mult munca voastră!"
Concursul s-a încheiat cu anunțarea punctajului obținut de către fiecare echipă și a premiilor aferente rezultatelor finale. În cele ce urmează, vă prezentăm câștigătorii celei de-a zecea ediții a concursului dedicat Zilei Europei - 9 mai 2018:
 Premiul I  și premiu special  ,,cel mai grozav moment artistic" - echipa  formată din: Popoviciu Ianis, Mangra Alex, Heredea Marc, Somogyi Brian, Damșe Denis, Antal Valentin, Cuciula Anamaria, Marc Alexandra, Nan Andreea, Drugaș Rebeca, Drugaș Daria, Sorițău Karis, din clasa a VII-a A, reprezentând Grecia.
Premiul II și premiu special ,,pentru cel mai emoționant moment artistic"  - echipa
 formată din: Palladi Maria, Platona Beatrice, Mag Rebeca, Ciurdar Carla, Teodorescu Daria, Oprea Tania, Pop Lois, Piscoi David, Fechete Sorin, Rus David, Lascu Marc, Iștoc Antonio, Teședan Marcus, din clasa a V-a A, reprezentând Franța.
Premiul III și premiu special ,,pentru cele mai bune și autentice produse culinare" - echipa formată din: Bodog Gianina, Bîrle Tudor, Ardelean Dominique, Cadar Sofia, Petruș Sara, Ardelean Rebeca,  Rus Aseneth, Tășădan Luca, Opriș Matia, Galea Darius, Mihuț Sofia, Berdie Daria, din clasa  a VI-a A, reprezentând Italia.
Prima mențiune  și premiu special ,,pentru cel mai comic moment artistic" -  echipa formată din: Negruț Alexia, David Sânziana, Pruncuț Sara, Coza Răzvan, Kiss-Roth Daniel, Bila Dalia, Bungău Johanna, Gordan Timotei, Capotă Liviu, Mocan Ruben, Rus Estefan, Dume Dorotheea, din clasa a VII-a B, reprezentând Ungaria.
A doua mențiune și premiu special ,,pentru autenticitatea prezentării" - echipa formată din: Gliția Salomeea, Mercheș Carina, Ghejeu Codruț,  Kiss-Roth Samuel, Covaci Andrei, Pop Ștefan, Pop Darius, Pop Andrei, Fazecaș Joshua, Toma Iunia, Gros Alesia, din  clasa a VI-a B, reprezentând Germania.
A treia mențiune și premiu special ,,pentru estetica stand-ului"- echipa formată din: Cioară Alexia, Bândilă Sonia, Albu Amalia, Demeter Damaris, Benea Renata, Popoviciu Alesia, Fodor Alexandra, Rostaș Ioana, Sala Denis, Miheș-Secară Lucas, Baciu Paul, Țiplea Nicholas, Tomoiagă Luca, din clasa a V-a B, reprezentând Spania.
Prof. Ramona Iştoc, Fildan Mihaela & Ienciu Simona
Pentru mai multe poze (74 de poze), accesați Galeria foto: Un deceniu de celebrare a Zilei Europei - 9 MAI, în cadrul L.T.B. ,,Emanuel” Oradea.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:13:53 Ora standard a Europei de Est