Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

A XXII-a ediţie a Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor

În perioada 16-22 mai, sărbătorim

A XXII-a ediţie a Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor

Muzeul Ţării Crişurilor, muzeul nostru etalon, de mare prestigiu, va sărbători în perioada 16-22 mai 2018, cea de-a XXII-a ediţie a Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor, după cum aflăm din Comunicatul primit de la distinsul său director general-manager, dl prof. univ. dr. Aurel Chiriac.

Programul manifestărilor
Miercuri, 16 mai
Ora: 11.30 Deschiderea oficială a manifestării
Ora: 11.45 Eveniment: Lansare de carte: Blaga Mihoc, Florina Ciure, Tipărituri Chirilice în colecţia de carte veche a Muzeului Ţării Crişurilor (1643-1859). Catalog, Editura Muzeului Ţării Crişurilor, Oradea, 2018.
Prezintă: Ioan Moldovan, directorul Revistei Familia, seria a V-a;
Ronald Hocchauser, Din istoria discului de gramofon și patefon. Catalog de colecție, Editura Muzeului Ţării Crişurilor, Oradea, 2018. Prezintă conf. univ. dr. Florin Ardelean, Universitatea Oradea
Loc de desfăşurare: Muzeul Ţării Crişurilor, sediul nou, Str. Armatei Române Nr.1/A
Vineri, 18 mai           
Eveniment: Ziua Internaţională a Muzeelor
Intrare gratuită la toate expoziţiile Muzeului Ţării Crişurilor şi la cele de la muzeele memoriale „Aurel Lazăr", „Iosif Vulcan", „Ady Endre", conform programului de vizită al fiecărui muzeu (www.mtariicrisurilor.ro).
Ora: 17.00 Eveniment: Vernisajul expoziţiei Carte tipărită în Editura Muzeului Ţării Crişurilor între 1971-2018
Ora:17.30 Eveniment: Adunarea Generală a Asociaţiei „Prietenii Muzeului Ţării Crişurilor". Este o întîlnire care îşi propune să discute asupra prezentului şi viitorului Muzeului Ţării Crişurilor în noul sediu, dar şi asupra unor posibile evenimente culturale sau mondene care să servească consolidării relaţiei cu publicul vizitator, în general. Sînt invitaţi membrii activi, dar şi cei care doresc să facă parte din Asociaţie.
Loc de desfăşurare:  Muzeul Ţării Crişurilor, Str. Armatei Române Nr.1/A
Sîmbătă, 19 mai
Orele: 19.00-2.00 Eveniment: Noaptea muzeelor (sub genericul Muzeele orădene împreună! ediţia a IV-a). Este o manifestare muzeală care s-a dovedit de succes la primele trei ediţii. Considerăm că într-o comunitate multietnică, multiconfesională şi multiculturală cunoaşterea cu obiectivitate a valorilor patrimoniale aparţinînd tuturor etniilor ce locuiesc în Oradea, cele ale românilor şi maghiarilor în principal, respectiv aparţinînd cultelor care convieţuiesc în Oradea (ortodox, romano-catolic, greco-catolic, reformat etc.), poate consolida respectul faţă de celălalt. Şi anul acesta vor putea fi vizitate între orele 19.00-2.00:
Muzeul Ţării Crişurilor (sediul nou, Str. Armatei Române Nr. 1/A)
Muzeul Memorial „Iosif Vulcan": (Str. Iosif Vulcan Nr.16)
Muzeul Memorial „Aurel Lazăr" (Str. Aurel Lazăr Nr.13)
Muzeul „Ady Endre" (Parcul Traian Nr.1)
Muzeul Oraşului Oradea - Complex cultural (Muzeul Cetăţii şi Oraşului - Piaţa Emanuil Gojdu Nr. 39-41)
Muzeul Naţional Militar „Regele Ferdinand", Filiala Oradea (Str. Armatei Române Nr.24/A)
Muzeul Episcopiei Ortodoxe de Oradea (Str. Roman Ciorogariu Nr.3)
Catedrala romano-catolică (expoziţia dedicată tezaurelor bisericii romano-catolice, cavoul unde sînt înmormîntaţi episcopii importanţi ai cultului şi, ca noutate, spaţiile din subsolul Palatului Episcopal - Str. Şirul Canonicilor Nr.2/A, fosta pivniţă de vinuri)
Catedrala greco-catolică „Sf. Nicolae" (obiecte de cult şi cavoul unde sînt înmormîntaţi şi episcopi-martiri ai bisericii greco-catolice - Str. Iuliu Maniu Nr.1)
Turnul Primăriei (Str. Tudor Vladimirescu Nr.1)
Centrul bisericesc expoziţional „Lorántffy Zsuzsana" (Str. Libertăţii Nr.38)
Sinagoga Neologă „Sion" (Str. Independenţei Nr.22).
Precizăm că în Noaptea muzeelor, la sediul nou al Muzeului Ţării Crişurilor (Str. Armatei Române Nr.1/A), va avea loc şi ediţia a IX-a a Festivalului Video Art Event, sub genericul  INTERFACE.
Intrarea va fi liberă în Noaptea muzeelor la toate obiectivele menţionate mai sus.
OTL Oradea va asigura transportul gratuit al orădenilor pe un traseu care face posibilă ajungerea în apropierea fiecărui obiectiv inclus pe lista noastră.
Marţi, 22 mai
Închiderea Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor
Ora: 12.00 Eveniment: Conferinţele Unirii, organizate de Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai" Bihor şi Episcopia Greco-Catolică,  în parteneriat cu Muzeul Ţării Crişurilor.
Loc de desfăşurare: Muzeul Memorial „Aurel Lazăr", Str. Aurel Lazăr Nr.13
Organizator: Muzeul Ţării Crişurilor - complex muzeal, instituţie subordonată Consiliului Judeţean Bihor
Parteneri:
Episcopia Ortodoxă a Oradiei
Episcopia Greco-Catolică Oradea
Episcopia Romano-Catolică Oradea
Episcopia Reformată de pe lîngă Piatra Craiului
Sinagoga Neologă „Sion" Oradea
Muzeul Oraşului Oradea - Complex cultural
Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice din Judeţul Bihor
Primăria Oradea
Comunitatea Evreilor din Oradea
Muzeul Naţional Militar „Regele Ferdinand I", Filiala Oradea
Universitatea Oradea (Facultatea de Arte, Departamentul de Arte Vizuale)
Visual Container, Milano (Italia)
Asociația culturală Conflux, Oradea (Romania)
Biblioteca Judeţeană ,,Gheorghe Şincai" Bihor
Universitatea Oradea (Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, Departamentul de Istorie)
Asociaţia „Prietenii Muzeului Ţării Crişurilor"
OTL Oradea
Dr. Aurel Chiriac

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 00:50:08 Ora standard a Europei de Est