Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

A XXII-a ediţie a Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor

În perioada 16-22 mai, sărbătorim

A XXII-a ediţie a Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor

Muzeul Ţării Crişurilor, muzeul nostru etalon, de mare prestigiu, va sărbători în perioada 16-22 mai 2018, cea de-a XXII-a ediţie a Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor, după cum aflăm din Comunicatul primit de la distinsul său director general-manager, dl prof. univ. dr. Aurel Chiriac.

Programul manifestărilor
Miercuri, 16 mai
Ora: 11.30 Deschiderea oficială a manifestării
Ora: 11.45 Eveniment: Lansare de carte: Blaga Mihoc, Florina Ciure, Tipărituri Chirilice în colecţia de carte veche a Muzeului Ţării Crişurilor (1643-1859). Catalog, Editura Muzeului Ţării Crişurilor, Oradea, 2018.
Prezintă: Ioan Moldovan, directorul Revistei Familia, seria a V-a;
Ronald Hocchauser, Din istoria discului de gramofon și patefon. Catalog de colecție, Editura Muzeului Ţării Crişurilor, Oradea, 2018. Prezintă conf. univ. dr. Florin Ardelean, Universitatea Oradea
Loc de desfăşurare: Muzeul Ţării Crişurilor, sediul nou, Str. Armatei Române Nr.1/A
Vineri, 18 mai           
Eveniment: Ziua Internaţională a Muzeelor
Intrare gratuită la toate expoziţiile Muzeului Ţării Crişurilor şi la cele de la muzeele memoriale „Aurel Lazăr", „Iosif Vulcan", „Ady Endre", conform programului de vizită al fiecărui muzeu (www.mtariicrisurilor.ro).
Ora: 17.00 Eveniment: Vernisajul expoziţiei Carte tipărită în Editura Muzeului Ţării Crişurilor între 1971-2018
Ora:17.30 Eveniment: Adunarea Generală a Asociaţiei „Prietenii Muzeului Ţării Crişurilor". Este o întîlnire care îşi propune să discute asupra prezentului şi viitorului Muzeului Ţării Crişurilor în noul sediu, dar şi asupra unor posibile evenimente culturale sau mondene care să servească consolidării relaţiei cu publicul vizitator, în general. Sînt invitaţi membrii activi, dar şi cei care doresc să facă parte din Asociaţie.
Loc de desfăşurare:  Muzeul Ţării Crişurilor, Str. Armatei Române Nr.1/A
Sîmbătă, 19 mai
Orele: 19.00-2.00 Eveniment: Noaptea muzeelor (sub genericul Muzeele orădene împreună! ediţia a IV-a). Este o manifestare muzeală care s-a dovedit de succes la primele trei ediţii. Considerăm că într-o comunitate multietnică, multiconfesională şi multiculturală cunoaşterea cu obiectivitate a valorilor patrimoniale aparţinînd tuturor etniilor ce locuiesc în Oradea, cele ale românilor şi maghiarilor în principal, respectiv aparţinînd cultelor care convieţuiesc în Oradea (ortodox, romano-catolic, greco-catolic, reformat etc.), poate consolida respectul faţă de celălalt. Şi anul acesta vor putea fi vizitate între orele 19.00-2.00:
Muzeul Ţării Crişurilor (sediul nou, Str. Armatei Române Nr. 1/A)
Muzeul Memorial „Iosif Vulcan": (Str. Iosif Vulcan Nr.16)
Muzeul Memorial „Aurel Lazăr" (Str. Aurel Lazăr Nr.13)
Muzeul „Ady Endre" (Parcul Traian Nr.1)
Muzeul Oraşului Oradea - Complex cultural (Muzeul Cetăţii şi Oraşului - Piaţa Emanuil Gojdu Nr. 39-41)
Muzeul Naţional Militar „Regele Ferdinand", Filiala Oradea (Str. Armatei Române Nr.24/A)
Muzeul Episcopiei Ortodoxe de Oradea (Str. Roman Ciorogariu Nr.3)
Catedrala romano-catolică (expoziţia dedicată tezaurelor bisericii romano-catolice, cavoul unde sînt înmormîntaţi episcopii importanţi ai cultului şi, ca noutate, spaţiile din subsolul Palatului Episcopal - Str. Şirul Canonicilor Nr.2/A, fosta pivniţă de vinuri)
Catedrala greco-catolică „Sf. Nicolae" (obiecte de cult şi cavoul unde sînt înmormîntaţi şi episcopi-martiri ai bisericii greco-catolice - Str. Iuliu Maniu Nr.1)
Turnul Primăriei (Str. Tudor Vladimirescu Nr.1)
Centrul bisericesc expoziţional „Lorántffy Zsuzsana" (Str. Libertăţii Nr.38)
Sinagoga Neologă „Sion" (Str. Independenţei Nr.22).
Precizăm că în Noaptea muzeelor, la sediul nou al Muzeului Ţării Crişurilor (Str. Armatei Române Nr.1/A), va avea loc şi ediţia a IX-a a Festivalului Video Art Event, sub genericul  INTERFACE.
Intrarea va fi liberă în Noaptea muzeelor la toate obiectivele menţionate mai sus.
OTL Oradea va asigura transportul gratuit al orădenilor pe un traseu care face posibilă ajungerea în apropierea fiecărui obiectiv inclus pe lista noastră.
Marţi, 22 mai
Închiderea Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor
Ora: 12.00 Eveniment: Conferinţele Unirii, organizate de Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai" Bihor şi Episcopia Greco-Catolică,  în parteneriat cu Muzeul Ţării Crişurilor.
Loc de desfăşurare: Muzeul Memorial „Aurel Lazăr", Str. Aurel Lazăr Nr.13
Organizator: Muzeul Ţării Crişurilor - complex muzeal, instituţie subordonată Consiliului Judeţean Bihor
Parteneri:
Episcopia Ortodoxă a Oradiei
Episcopia Greco-Catolică Oradea
Episcopia Romano-Catolică Oradea
Episcopia Reformată de pe lîngă Piatra Craiului
Sinagoga Neologă „Sion" Oradea
Muzeul Oraşului Oradea - Complex cultural
Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice din Judeţul Bihor
Primăria Oradea
Comunitatea Evreilor din Oradea
Muzeul Naţional Militar „Regele Ferdinand I", Filiala Oradea
Universitatea Oradea (Facultatea de Arte, Departamentul de Arte Vizuale)
Visual Container, Milano (Italia)
Asociația culturală Conflux, Oradea (Romania)
Biblioteca Judeţeană ,,Gheorghe Şincai" Bihor
Universitatea Oradea (Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, Departamentul de Istorie)
Asociaţia „Prietenii Muzeului Ţării Crişurilor"
OTL Oradea
Dr. Aurel Chiriac

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:23:03 Ora de vară a Europei de Est