Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Festivalul Internațional de Teatru Nou sau Despre unicitatea fiecărui moment din viaţă

În perioada 12-20 mai, la Arad

Festivalul Internațional de Teatru Nou sau Despre unicitatea fiecărui moment din viaţă

Mâine (sâmbătă, 12 mai 2018), deschidem porțile ediției cu numărul 6 a Festivalului Internațional de Teatru Nou de la Arad.

Organizat în perioada 12-20 mai de Teatrul „Ioan Slavici", în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local ale Municipiului Arad, FITN aduce pe scena arădeană unele dintre cele mai noi spectacole ale momentului, trupe de teatru independente, artiști consacrați sau aflați la începutul drumului.
Tema focus a ediției 2018 este Înv(i)ață!
Preț de nouă zile, Aradul va căpăta un suflu nou. O ediție bogată, ce are în vizor viața de zi cu zi, cotidianul. O ediție bogată în spectacole despre oameni și percepții, despre prejudecăți, superstiții. Un festival cu spectacole care incită la reflecții, cu spectacole despre descoperirea unor lumi, despre singurătatea din mijlocul mulțimii, despre familia tradițională, despre slăbiciuni. Spectacole din viață din care avem ce învăța.
Începem în stradă, în mijlocul spectatorilor, sâmbătă, 12 mai, ora 18.00, pe Platoul din faţa Palatului Administrativ cu un one man show Pau Palaus, produs de Compania Contaminando Sonrisas, Spania. Fané solamente este un spectacol de clownerie presărat cu sute de incidente neprevăzute, la finalul cărora rămân doar intensitatea și unicitatea fiecărui moment din viaţă. Cele 30 de minute de show vor fi reluate în alte două locații din Arad, duminică, 13 mai de la ora 16.00 în Atrium Mall și de la ora 18.00 pe Platoul din fața teatrului.
De la ora 19.00 ne vizitează în Sala Mare Teatrul de Nord din Satu Mare care prezintă Iluzii de Ivan Vîrîpaev, în regia lui Cristian Ban. Un spectacol în care primează povestea. O poveste spusă cu umor de actorii Raluca Mara, Ioana Cheregi, Romul Moruțan, Cătălin Mareș, despre noi acum și despre noi la bătrânețe.
Călătoria teatrală a primei seri continuă în Club Flex, de la ora 21.30 cu Familia Ou. Un spectacol colectiv realizat sub bagheta lui Bogdan Untilă, la Teatrul Recul din București, despre intuiția feminină, relații vechi și noi, despre familia tradițională, despre fragilitatea omului asemeni unui ou. Un sketch-comedy cu momente de improvizație extrem de bine create de actorii Adriana Bordeanu, Andrei Negoiță, Delia Riciu și Mihaela Georgescu.
Prima seară de festival se încheie la ora 22.30, la Sala Studio, cu spectacolul Grounded de George Brant, în regia Ligiei Ciornei, producție a Doctor's Studio şi Teatrul Unteatru, Bucureşti. Grounded este un one woman show Isabela Neamțu despre epoca modernă care suprapune existenţele şi arhivează toate momentele vieţii noastre. Despre epoca big brother, în care totul se înregistrează.
A doua zi de festival, duminică, 13 mai, debutează cu spectacolul trupei de teatru pentru elevi și studenți „Amifran" Arad, o prezență constantă în festivalul nostru încă de la prima ediție. Anul acesta, ajutați de regizorul Florin Didilescu care a intrat în jocul lor, cei 11 liceeni se joacă în „România, această imensă casa-scărilor de bloc!". Jim cară molozul, după un text de Ioan Peter-Pit, regia Florin Didilescu, ora 11.00, la Sala Studio.
Teatrul „Nottara" din București revine la Arad cu spectacolul Somnambulism de Iaroslava Pulinovici, în regia lui Alexandru Mâzgăreanu. Cu Ion Grosu, Crenguţa Hariton, Diana Roman și Iulian Mihai Cristea despre amăgiri, vise neîmplinite, rătăciri, iluzii și realitate, de la ora 19.00, la Sala mare.
Al patrulea teatru din București care urcă pe scena Festivalului de Teatru Nou este Teatrul de Artă, de a cărui prezență ne bucurăm prin Andreea Bibiri, creatoarea unui one woman show de excepție. O femeie singură, pe texte de Dario Fo și Franca Rame, în regia lui Daniel Grigore-Simion și scenografia lui Adrian Pitica, vorbește despre îndatoriri de tot felul, despre cotidian și despre singurătatea din mijlocul oamenilor. Duminică, 13 mai, ora 21.00, la Sala Studio.
Vă așteptăm, așadar, să ne bucurăm împreună de spectacole savuroase și poveștile de viață din primele două zile ale FITN 2018!
 
Programul
Sâmbătă, 12 mai
Ora 18.00 - Platoul din fața Palatului Administrativ
Fané Solamente, one man show cu Pau Palaus
Producător: Compania Contaminando Sonrisas, Spania
Durata: 30min.
 Ora 19.00 - Sala Mare
Iluzii de Ivan Vîrîpaev, regia Cristian Ban
Producător: Teatrul de Nord Satu Mare
Durata: 1h25min.
Ora 21.30 - Club Flex
Familia Ou, spectacol colectiv, regia Bogdan Untilă
Producător: Teatrul Recul București
Durata: 50min.
Spectacol nerecomandat persoanelor sub 16 ani!
 Ora 22.30 - Sala Studio
Grounded de George Brant, regia Ligia Ciornei
Producător: Doctor's Studio și Teatrul Unteatru, București
Durata: 1h05min.
Duminică, 13 mai
Ora 11.00 - Sala Studio
Jim cară molozul, după un text de Ioan Peter-Pit, regia Florin Didilescu
Producător: Trupa de teatru pentru elevi și studenți „Amifran" Arad
Durata: 1h30min.
Spectacol în limba franceză
 Ora 16.00 - Atrium Mall
Fane Solamente, one man show cu Pau Palaus
Producător: Compania Contaminando Sonrisas, Spania
Durata: 30min.
Ora 18.00 - Platoul din fața teatrului
Fané Solamente, one man show cu Pau Palaus
Producător: Compania Contaminando Sonrisas, Spania
Durata: 30min.
Ora 19.00 - Sala Mare
Somnambulism de Iaroslava Pulinovici, regia Alexandru Mâzgăreanu
Producător: Teatrul „Nottara" București
Durata: 1h40min.
(spectacol cu publicul pe scenă)
 Ora 21.00 - Sala Studio
O femeie singură de Dario Fo și Franca Rame, regia Daniel Grigore-Simion
Producător: Teatrul de Artă București
Durata: 1h20min.
Spectacol nerecomandat tinerilor sub 16 ani
*
Biletele se pot achiziționa de la Casa de bilete a teatrului sau de pe site-ul https://www.biletmaster.ro/ron/PlaceInfo/2800/Teatrul-Clasic-Ioan-Slavici-Arad
Urmăriţi-ne pe pagina de Facebook a Festivalului https://www.facebook.com/FITN-408278406020944/, unde vă vom ține la curent cu noi informații despre spectacolele și evenimentele noastre.
Mirela Sandu
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Festivalul Internațional de Teatru Nou sau Despre unicitatea fiecărui moment din viaţă.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 21:08:57 Ora de vară a Europei de Est