Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Bucuria activităţilor din Programul Școala altfel: „Să ştii mai multe, să fii mai bun”

La Şcoala Gimnazială „Lucreţia Suciu” Oradea

Bucuria activităţilor din Programul Școala altfel: „Să ştii mai multe, să fii mai bun”

În cadrul Programului Școala altfel: „Să ştii mai multe, să fii mai bun" din 23-26 aprilie 2018, elevii claselor I A şi a IV-a A de la Şcoala Gimnazială „Lucreţia Suciu" Oradea, sub îndrumarea prof. Birău Ioana şi Buzlea Gheorghina, au desfăşurat diverse şi interesante activităţi.

Astfel, în data de 23.04.2018, elevii s-au deplasat în vestitul Parc al Libertăţii, parc transformat într-o adevărată oază de relaxare şi frumuseţe de florarul din zonă. Elevii au admirat florile de primăvară: lalelele multicolore, zambilele înmiresmate, liliacul, bujorii, aranjamentele rustice deosebite şi au înţeles că spiritul estetic, civic şi bunătatea sunt valori esenţiale în viaţa unei persoane.
A doua zi, în 24.04.2018, am vizitat expoziţia „Invenţiile lui Leonardo da Vinci" aflată la Muzeul Ţării Crişurilor. Pentru început, li s-a prezentat copiilor un film documentar despre viaţa şi contribuția adusă omenirii prin descoperirile şi invenţiile importante ale lui Leonardo da Vinci. Apoi am observat şi-n acelaşi timp am putut manevra parte din invenţiile expuse apropiindu-ne şi simţind trecutul în mâinile noastre.
Cetatea Oradiei şi-a deschis porţile în faţa noastră în a treia zi, în 25.04.2018, purtându-ne într-o călătorie istorică de la începuturile sale şi până în prezent. Sub îndrumarea unui ghid am descoperit Muzeul Pâinii, subsolul Cetăţii, observând fundaţia, pietre de la întemeiere, cavouri şi chiar scheletul unei persoane din vremurile apuse. Apoi am parcurs numeroasele galerii şi expoziţii vizualizând: mobilier antic, vase de lut, bijuterii şi monede vechi, obiecte vestimentare din portul popular, din portul preoţilor, diverse tablouri ale unor pictori celebri, multiple fotografii cu transformarea Cetăţii de la începuturi şi până azi. În a doua parte a acestei zile, ne-am oprit în parcul Cetăţii unde am desfăşurat jocuri şi întreceri sportive pentru consolidarea spiritului competitiv şi al colaborării în echipă.
Celebrul Chef Tiberius ne-a aşteptat cu braţele deschise şi multă căldură, joi, 26.04.2018, în atelierul său gastronomic, de pe Strada Samuil Micu Klein, Nr. 12. Scopul acestei întâlniri a fost acela de a-i învăţa pe copii să gătească sănătos cu ajutorul unui profesionist. Curioşi, copiii au ascultat instrucţiunile chef-ului  şi preparatele ce urmează a fi realizate. Pentru început am asamblat un sandwich sănătos folosind următoarele ingrediente: pâine toast integrală, roşii, castraveţi,varză chinezească, felii de şuncă de curcan, aranjându-le frumos. Surpriza a doua a fost pregătirea desertului intitulat „Lava Cake": copiii au mixat ouăle necesare cu ajutorul unui mixer vertical, au topit ciocolată neagră prin tehnica baine-marine, au amestecat cele două compoziţii, au uns formele pentru prăjitură cu unt şi apoi le-au tapetat cu făină, au umplut formele, iar apoi le-au introdus la cuptor aşteptând cu nerăbdare să le şi guste. Desertul a fost savuros, iar elevii extrem de încântaţi şi-au exprimat dorinţa de a reveni la Chef Tiberius pentru a descoperi şi a realiza noi preparate.
Ne-am bucurat astfel de activităţi dinamice, creative, minunate, care ne-au îmbunătățit şi mai mult relaţiile de prietenie, de socializare, descoperind totodată lucruri şi informaţii noi şi utile pentru viaţă.
Prof. Buzlea Gheorghina
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Bucuria activităţilor din Programul Școala altfel: „Să ştii mai multe, să fii mai bun”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:20:53 Ora de vară a Europei de Est