Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Bucuria activităţilor din Programul Școala altfel: „Să ştii mai multe, să fii mai bun”

La Şcoala Gimnazială „Lucreţia Suciu” Oradea

Bucuria activităţilor din Programul Școala altfel: „Să ştii mai multe, să fii mai bun”

În cadrul Programului Școala altfel: „Să ştii mai multe, să fii mai bun" din 23-26 aprilie 2018, elevii claselor I A şi a IV-a A de la Şcoala Gimnazială „Lucreţia Suciu" Oradea, sub îndrumarea prof. Birău Ioana şi Buzlea Gheorghina, au desfăşurat diverse şi interesante activităţi.

Astfel, în data de 23.04.2018, elevii s-au deplasat în vestitul Parc al Libertăţii, parc transformat într-o adevărată oază de relaxare şi frumuseţe de florarul din zonă. Elevii au admirat florile de primăvară: lalelele multicolore, zambilele înmiresmate, liliacul, bujorii, aranjamentele rustice deosebite şi au înţeles că spiritul estetic, civic şi bunătatea sunt valori esenţiale în viaţa unei persoane.
A doua zi, în 24.04.2018, am vizitat expoziţia „Invenţiile lui Leonardo da Vinci" aflată la Muzeul Ţării Crişurilor. Pentru început, li s-a prezentat copiilor un film documentar despre viaţa şi contribuția adusă omenirii prin descoperirile şi invenţiile importante ale lui Leonardo da Vinci. Apoi am observat şi-n acelaşi timp am putut manevra parte din invenţiile expuse apropiindu-ne şi simţind trecutul în mâinile noastre.
Cetatea Oradiei şi-a deschis porţile în faţa noastră în a treia zi, în 25.04.2018, purtându-ne într-o călătorie istorică de la începuturile sale şi până în prezent. Sub îndrumarea unui ghid am descoperit Muzeul Pâinii, subsolul Cetăţii, observând fundaţia, pietre de la întemeiere, cavouri şi chiar scheletul unei persoane din vremurile apuse. Apoi am parcurs numeroasele galerii şi expoziţii vizualizând: mobilier antic, vase de lut, bijuterii şi monede vechi, obiecte vestimentare din portul popular, din portul preoţilor, diverse tablouri ale unor pictori celebri, multiple fotografii cu transformarea Cetăţii de la începuturi şi până azi. În a doua parte a acestei zile, ne-am oprit în parcul Cetăţii unde am desfăşurat jocuri şi întreceri sportive pentru consolidarea spiritului competitiv şi al colaborării în echipă.
Celebrul Chef Tiberius ne-a aşteptat cu braţele deschise şi multă căldură, joi, 26.04.2018, în atelierul său gastronomic, de pe Strada Samuil Micu Klein, Nr. 12. Scopul acestei întâlniri a fost acela de a-i învăţa pe copii să gătească sănătos cu ajutorul unui profesionist. Curioşi, copiii au ascultat instrucţiunile chef-ului  şi preparatele ce urmează a fi realizate. Pentru început am asamblat un sandwich sănătos folosind următoarele ingrediente: pâine toast integrală, roşii, castraveţi,varză chinezească, felii de şuncă de curcan, aranjându-le frumos. Surpriza a doua a fost pregătirea desertului intitulat „Lava Cake": copiii au mixat ouăle necesare cu ajutorul unui mixer vertical, au topit ciocolată neagră prin tehnica baine-marine, au amestecat cele două compoziţii, au uns formele pentru prăjitură cu unt şi apoi le-au tapetat cu făină, au umplut formele, iar apoi le-au introdus la cuptor aşteptând cu nerăbdare să le şi guste. Desertul a fost savuros, iar elevii extrem de încântaţi şi-au exprimat dorinţa de a reveni la Chef Tiberius pentru a descoperi şi a realiza noi preparate.
Ne-am bucurat astfel de activităţi dinamice, creative, minunate, care ne-au îmbunătățit şi mai mult relaţiile de prietenie, de socializare, descoperind totodată lucruri şi informaţii noi şi utile pentru viaţă.
Prof. Buzlea Gheorghina
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Bucuria activităţilor din Programul Școala altfel: „Să ştii mai multe, să fii mai bun”.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 12:28:37 Ora standard a Europei de Est