Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Târgul de carte Gaudeamus și-a deschis porțile pentru a cincea oară la Oradea

Miercuri,

Târgul de carte Gaudeamus și-a deschis porțile pentru a cincea oară la Oradea

În Piața Unirii a avut loc miercuri, 9 mai 2018, deschiderea oficială a celei de-a cincea ediții a Târgului de carte Gaudeamus la Oradea, ediție care va fi deschisă publicului până duminică, 13 mai.

Evenimentul este organizat de Radio România, Primăria Municipiului Oradea și Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune și are loc în perioada 9 - 13 mai, în Piața Unirii. Programul de vizitare este între orele 10.00 - 20.00, iar duminică - ultima zi a târgului, între orele 10.00 - 15.00.
Deschiderea evenimentului a fost făcută de primarul Ilie Bolojan, de preşedintele de onoare al Târgului Gaudeamus Oradea 2018, prof. univ. dr. Sorin Șipoș și de directorul Radio România, dl. Georgică Severin.
,,Mulțumesc tuturor expozanților, tuturor editurilor prezente aici la Oradea. Îi invit pe toți orădenii, pe toți cei care iubesc cartea, pe toți cei care consideră cititul o delectare, pe toți cei care vor să știe mai multe să vină să viziteze Târgul Gaudeamus și să cumpere cărți", a spus primarul Ilie Bolojan.
Preşedintele de onoare al Târgului Gaudeamus Oradea 2018, prof. univ. dr. Sorin Șipoș, a completat: ,,Cartea trebuie să o privim ca pe o ocazie de înțelepciune, o carte care ne pregătește pentru viață, pentru profesiune, pentru tot ceea ce trebuie să însemnăm noi pentru România de astăzi. Târgul Gaudeamus este un târg al tuturor celor dornici de cunoaștere, al tuturor celor care doresc să se autodepășească, și nu în ultimă instanță, Târgul Gaudeamus este un proiect al înțelepciunii românești, un proiect pentru educație. Îi invităm pe toți orădenii, pe tineri, pe studenți, pe liceeni, pe copii să ne treacă pragul."
La această ediție vor fi peste 60 de expozanţi reuniţi în 46 de standuri, pe o suprafață de 800 mp, reprezentând principalele categorii active pe piaţa de carte şi educaţie din România - edituri, agenţii de difuzare de carte, muzică şi produse multimedia, edituri străine reprezentate de către distribuitori de carte.
Pe lângă elementele specifice unui eveniment expoziţional dedicat cărţii - mii de volume, lansări şi prezentări de carte, întâlniri cu scriitorii, vizitatorii se vor putea bucura și de muzică bună, ateliere de creaţie și concursuri cu premii atractive. În cadrul târgului, orădenii vor avea posibilitatea să aleagă dintre cele mai recente și mai căutate titluri ale momentului, atât în limba română cât și în germană, maghiară și engleză.
De asemenea, vor avea loc și evenimentele tradiționale, precum „Invitați de nota 10: Olimpicii României" (elevi din Bihor premiați la olimpiadele internaționale la diferite discipline), proiectul ,,Cărțile se întorc acasă", în cadrul căruia orădenii care au prea multe cărți de care nu mai au nevoie sunt așteptați să le doneze, precum și premiile Gaudeamus Oradea 2018. Premiile Gaudeamus Oradea 2018 vor fi decernate duminică, 13 mai, începând cu ora 13.00. (B.P.)
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Târgul de carte Gaudeamus și-a deschis porțile pentru a cincea oară la Oradea.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 17:57:22 Ora standard a Europei de Est