Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Un „regal culinar european” în Șanțul Cetății din Oradea

Doamna profesor Stela Tăut a organizat în 7 mai

Un „regal culinar european” în Șanțul Cetății din Oradea

Urmându-mi hotărârea de a nu lăsa întâmplările frumoase din viața mea să treacă neconsemnate, am decis să vă împărtășesc impresiile mele despre „Regalul culinar european" organizat în data de 7 mai 2018, sub coordonarea doamnei profesor Stela Tăut, de la Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu" Oradea.

Luni, 7 mai 2018, după-amiază, în Șanțul Cetății din Oradea, câteva zeci de părinți, bunici și copii au aranjat cu măiestrie mese improvizate, scaune de camping, pături, panouri, tablouri, flori, baloane, steaguri și alte obiecte care ne duc cu gândul la țările Uniunii Europene. În scurt timp, fiecare și-a creat decorul perfect pentru prezentarea delicioaselor preparate culinare, specifice țărilor respective. Culorile și aromele care se prefigurau mă invită să vizitez fiecare familie. Creativitatea e la ea acasă. La fel și veselia; toată lumea zâmbește și răspunde altor zâmbete. Fiecare stand dovedește că am reușit să rupem timp din rutina zilnică și să pictăm, să desenăm, să decupăm și să gătim împreună cu copiii noștri.
Parcul începe să răsune de glasul copiilor, care, împreună cu doamna învățătoare, cântă despre toate motivele noastre de a sărbători - ziua mamei, a tatălui și a familiei și a Europei. Urmează un dans vesel, relaxant, condimentat cu remarcile drăguțe ale copiilor. Totul pare un joc pe care grupul de colegi îl savurează din plin. În câteva minute se încinge o horă zdravănă cu toată lumea, de la mic la mare, sub îndrumarea antrenorului de dans. Prindem din zbor coregrafia ad-hoc și ne simțim grozav. Rămânem în mișcare și după dans, de data asta conduși de propriile pofte culinare. Fiecare, cu farfuria în mână, adună bunătăți: sarmale, salate, plăcinte, pizza, lasagna, cârnați bavarezi, covrigi, cozonac, bogracsos și multe alte preparate delicioase, pentru toate gusturile. Savurăm și ne bucurăm de compania celor din jurul nostru; povestim, schimbăm rețete și facem planuri pentru alte întâlniri. Copiii se joacă cu mingile, paletele; unii aleargă, alții joacă fotbal sau baschet; două fetițe dau culoare vântului, cu baloane de săpun. Iar timpul zboară ... zboară fără să ne dăm seama.
La plecare, parcul rămâne în liniștea lui, cu iarba curată. Înainte de a păși pe asfalt, arunc o privire înapoi și-mi dau seama că Șanțul Cetății tocmai a devenit depozitarul amintirilor noastre frumoase despre un festival care sper că va fi urmat de multe ediții, chiar și ale altor învățători, elevi și părinți.
Seara, ajunsă acasă, pregătesc hainele copiilor pentru ziua următoare de școală, amuzându-mă în sinea mea de saluturile voioase de „Week-end plăcut!", pe care le-am schimbat la plecare cu unii participanți. Da, e clar, micul nostru festival culinar a reușit să dea savoare de week-end, chiar de vacanță, unei zile obișnuite de luni.
A fost într-adevăr bucurie pentru simțuri și timp de calitate petrecut în familie, alături de oameni frumoși. Însă, eu cred că a fost chiar mai mult decât atât. A fost și rămâne dovadă a faptului că SE POATE. Se poate să ne molipsim de entuziasmul unui dascăl minunat, care a reușit, cu pricepere, să facă echipă din copiii unei clase și din familiile lor. Se poate să îmbinăm într-un mod plăcut cunoașterea (în domenii diferite - geografie, gastronomie) și distracția. Se poate face școală în așa fel încât să dezvoltăm frumos și relațiile interumane dintre cei care au în comun o sală de clasă.
Felicitări, dragă doamnă învățătoare, dragi părinți, bunici și copii!
Alina Nemeș
 
Felicitări, doamna Alina!
Felicitări, doamna Alina, reporterul nostru special la acest eveniment!
Sunteți grozavă! Nota 10... cu felicitări!
Ovi Dan 

Trimite email
sâmbătă, 21 decembrie 2024, 15:48:44 Ora standard a Europei de Est