Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Cea de-a treia ediție a Festivalului European Music Open aduce la Oradea nume mari din lumea artelor, literelor și muzicii

În perioada 19 - 24 iunie

Cea de-a treia ediție a Festivalului European Music Open aduce la Oradea nume mari din lumea artelor, literelor și muzicii

Primăria Municipiului Oradea, cu sprijinul domnului Alexandru Badea, al Asociaţiei pentru promovarea turismului din Oradea și regiune (APTOR), Teatrului de Stat „Regina Maria", Episcopiei Greco-Catolice, Episcopiei Romano-Catolice de Oradea şi al Muzeului Ţării Crişurilor, organizează cea de-a treia ediție a festivalului cultural European Music Open.

Festivalul se va desfăşura în mai multe locaţii reprezentative din Oradea (Muzeul Țării Crișurilor, Basilica Romano-Catolică, Teatrul „Regina Maria", Sinagoga Sion, Cetatea Oradea, Catedrala Greco -Catolică) timp de șase zile, în perioada 19 - 24  iunie 2018.
Detalii privind acest eveniment au fost prezentate în cadrul unei conferinţe de presă de către organizatorii evenimentului: Mihai Jurca - directorul APTOR, cunoscutul tenor Alexandru Badea, dirijorul Voicu Popescu, Aurel Chiriac - directorul Muzeului Țării Crișurilor, Antonia Nica - directorul Liceului Greco-Catolic ,,Iuliu Maniu", Victoria Balint - directorul artistic al Trupei ,,Iosif Vulcan" a Teatrului „Regina Maria" din Oradea.
Domnul Alexandru Badea, de origine orădean, tenor renumit pe plan internaţional, a vorbit despre succesul evenimentului la edițiile precedente și despre premierea Festivalului Internațional „European Music Open" pentru integrarea muzicii și a celorlalte arte într-un concept pluridisciplinar inovator în cadrul Galei Premiilor Anuale ale Revistei ,,Actualitatea Muzicală" a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România pe anul 2017.
,,Constat cu bucurie că proiectul pe care l-am propus administrației orădene își dovedește viabilitatea, așa cum arată și premiul acordat de către Revista ,,Actualitatea Muzicală" a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, fapt ce conferă  evenimentului vizibilitatea națională și nu numai. Din faptul că se vorbește despre festivalul de la Oradea avem cu toții de câștigat", a spus cunoscutul tenor Alexandru Badea.
La fel ca și în anii trecuți, și această ediţie a festivalului oferă publicului ocazia unei întâlniri unice cu nume sonore din lumea artelor, a literelor, a muzicii, printre care putem aminti: artistul plastic Ion Grigorescu, scriitorul Călin-Andrei Mihăilescu, dirijorul Shuya Okatsu, soprana Brigitta Kelle, tenorul Hironori Jo, mezzosoprana Maria Popa, bas-bariton Johannes von Duisburg, Corul de Copii Radio, dirijor Voicu Popescu, Castro Romero Flamenco și compania sa, Cătălin Ștefănescu - realizatorul și gazda programului ,,Garantat 100%" de la TVR, Corul Madrigal, dirijor Anna Ungureanu.
Directorul APTOR Mihai Jurca a vorbit despre particularitățile ediției din acest an: ,,Față de ediția de anul trecut, în acest an abordăm ușor diferit programul evenimentului. Astfel, că vineri, 22 iunie și sâmbătă, 23 iunie, vom avea două evenimente în aceeași zi, evident care nu se vor suprapune ca oră a desfășurării. Totodată, se va afla la Oradea, în premieră, Corul de Copii Radio, condus de dirijorul Voicu Popescu și cunoscutul realizator al programului „Garantat 100%", dl Cătălin Ștefănescu, care îl va avea ca invitat la Teatrul „Regina Maria" pe baritonul George Petean".
 
Programul Festivalului European Music Open - ediția a III-a
Marți, 19 iunie, ora 18.00, Muzeul Țării Crișurilor - vernisajul expoziției pictorului Ion Grigorescu. Opera pictată 1963 -2017; curator Erwin Kessler
Miercuri, 20 iunie, ora 19.00, Cetatea Oradea  -  lansare de carte susținută de Călin - Andrei Mihăilescu
Joi, 21 iunie, ora 19.00, Basilica Romano-Catolică - Corul și orchestra Filarmonicii din Oradea, dirijor Okatsu Shuya - Tokio, soliști: Brigitta Kele, Maria Popa, Hironori Jo, Johannes von Duisburg, dirijorul corului - Laszloffy Zsolt
Vineri, 22 iunie, ora 17.00, Catedrala Greco-Catolică - Recital extraordinar Corul de Copii Radio
Vineri, 22 iunie, ora 19.30, Teatrul „Regina Maria"- Seară flamenco Buscando Cervantes/Căutându-l pe Cervantes, coregrafie și coordonare artistică Renato Zanella
Sâmbătă, 23 iunie, ora 19.00, Teatrul „Regina Maria" - Colocviu ,,Garantat 100%" . Cătălin Ștefănescu - invitat: George Petean
Sâmbătă, 23 iunie, ora 22.00, Sinagoga Zion - seară de Jazz - Harri Stojka Band - Viena
Duminică, 24 iunie, ora 19.00, Teatrul „Regina Maria" - Gala de închidere. Concert extraordinar - Corul Național de Cameră Madrigal, dirijor - Anna Ungureanu. (B.P.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:44:10 Ora de vară a Europei de Est