Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Mica enciclopedie 3D a elevilor clasei a II-a C, de la ,,Oltea Doamna”

Medii protejate din Județul Bihor

Mica enciclopedie 3D a elevilor clasei a II-a C, de la ,,Oltea Doamna”

Din dorința de a descoperi cât mai multe informații despre Mediile protejate din Județul Bihor, în cadrul Proiectului Internațional ECO ȘCOALA, elevii clasei a II-a C, coordonați de profesor învățământ primar Rodica Fechete, au desfășurat o serie de activități interesante sub acest generic.

Cu tolba de întrebări pregătită, s-au întâlnit pentru început la sediul Muzeului Țării Crișurilor cu domnul muzeograf al secției de științele naturii Adrian Gagiu, cel care le-a vorbit cu multă pasiune despre câteva dintre speciile ocrotite, despre zonele ce se constituie ca medii protejate.
Odată deschisă calea pe drumul descoperirilor, am studiat împreună despre zone cu un farmec aparte din județul nostru, am devenit călători pe drumuri de munte, pe văi și dealuri, descoperind: Bazinul Padiș, cu Cetățile Ponorului, Cheile Galbenei, Peștera Cetățile Rădesei;  malul Pârâului Pețea, Stațiunea Băile Felix și Băile 1 Mai, vizitând Oșorheiul și Poiana narciselor, fiind fascinați de Peștera Meziad. Am descoperit că Bihorul e ca un colț de rai, în care găsești specii protejate, pe care ne-am dori să le poată cunoaște și copiii copiilor noștri.
Astfel, Cartea 3D Mica Enciclopedie a Mediilor protejate din Județul Bihor a prins viață reunind la un loc informații, curiozități, creații literare și creații plastice, lucrări din hârtie, toate cu scopul de a ilustra un parcurs care ne-a fermecat...
În săptămâna Școala Altfel, am organizat o excursie, în care am aflat că există oameni care doresc să ocrotească natura, care construiesc căsuțe destinate păsărilor, insectelor benefice mediului înconjurător. Am învățat că după fiecare tăiere a unui copac ajuns la maturitate, se plantează un altul în acel loc. Am fost fascinați de oamenii speciali întâlniți la Fabrica de Lemn Natural Timber, loc în care lemnul prinde viață special pentru a da viață și protecție. Fiecare copil a primit în dar o asemenea căsuță, pe care a pictat-o în culorile primăverii, au ieșit în natură și le-au dăruit copacilor din curtea școlii, ca loc de popas pentru mii de păsărele.
Prof. Rodica Fechete
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Mica enciclopedie 3D a elevilor clasei a II-a C, de la ,,Oltea Doamna”.

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 02:07:50 Ora standard a Europei de Est