Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Relansarea a șase firme de exercițiu, înființate în 2006

Miercuri, la C.T. „Traian Vuia” din Oradea

Relansarea a șase firme de exercițiu, înființate în 2006

Cele două premii II obținute de firma de exercițiu F.E „Paradis Vuia” la cel de-al IX-lea Târg internațional al firmelor de exercițiu din Croația, desfășurat la Zagreb, între 13 și 15 martie 2008, i-a ambiționat pe elevii claselor a XI-a liceu și a XII-a SAM (rută progresivă) care s-au decis să relanseze șase firme de exercițiu, înființate în 2006, după cum aveam să aflăm de la prof. coordonator Anamaria Giurău.

 Evenimentul a polarizat atenția managerilor de firme și profesorilor, care s-au prezentat miercuri (17 decembrie 2008), într-un număr impresionant în sala de sport a Colegiului Tehnic „Traian Vuia”, printre care am remarcat și manageri și profesori de la Colegiul Economic „Partenie Cosma” (prof. Alice Scarlat). Economiștii orădeni au ținut astfel să-i onoreze pe vuiști, așa cum a făcut și prof. Florin Lazăr la târgul firmelor de exercițiu ale economiștilor.
În 2007 (în cel de-al doilea an de bune practici ale firmelor de exercițiu de la „Traian Vuia”), consemnam existența a 17 asemenea firme la C.T. „Traian Vuia”, din care nouă noi, înființate în toamnă. Ioana Criste, Valentina Bochiș, Denisa Cotuna, Incze Ioana și Mădălina Oros  (coordonate de prof. Adriana Petrica, Marieta Pop și Gabriela Goina) aveau să facă senzație la Zagreb, fetele din XI C obținând două locuri II la „Cea mai bună firmă” și tot locul II și la „Cea mai bună prezentare a firmei”.
De la „World Travel la „Bon-Apetitte”
Cu F.E. Vuia World Travel puteți avea parte de multe călătorii de vis, după cum a ținut să ne asigure Erdodi Krisztina, managerul general. O echipă întreagă de sufletiști (Mihaela Crișan, Adrian Șuteu, Andrei Ardelean, Crina Oșvat, Amalia Buzle și Lavinia Oros) a încercat să ne convingă că mergând pe mâna lor, vom petrece zile nemaipomenite, vâslind în Delta Dunării ori cu rucsacul în spate prin Munții Apuseni. De Crăciun și de Revelion, Crina, Moșul (Dănuț Moisi) și crăciunițele (Cristina-Maria Lupo și Anca Dărăban) ne-au făcut o ofertă tentantă.
„Când la „Bubbes” ai intrat, pata s-a evaporat!” Așa sună sloganul firmei care se ocupă cu spălarea, curățarea și vopsirea  textilelor și blănurilor. Iar managerii (Andrei Popa, Ciprian Gabor, Cosmin Popa, Cristian Culiciu...) au ținut să asistăm la o demonstrație.
La „Think Pink” (firmă de agrement și organizări de evenimente), am fost „curtați” de vedete-vedete (Anamaria Burcă –Miss boboc, Oswald Mendeg – dansatoare, Ionela Cuc – ospătar, Andrea Meleg - voleibalistă, Andreea Antonics – cowboy, Alexandra Trifan – informatician și stilist, Alexandru Pătcaș – Mister boboc...), iar Alina Macra (managerul) ne-a făcut câteva oferte: cursuri de dans, călărie și înot. Elevii profesorului Florin Lazăr s-au dovedit buni profesioniști, întreprinzători și energici.
În contrast cu agitația de la firma vedetelor, la „Wonder World”, am găsit multă liniște și diplomație, angajații managerului Sapi Bea erau mult mai rezervați. Vorbind mai puțin, ei ne-au pus la dispoziție ghiduri turistice și hărți pentru principalele destinații din Asia, Africa și Australia, atlasuri, dicționare și albume.
La „Nemesis”, Paul Popa, managerul general, ne-a întâmpinat cu sloganul „Servicii perfecte pentru oameni de succes!” Firma oferă variante de petrecere a weekend-ului, a zilelor de naștere și onomastice, încercând să promoveze sporturile extreme.
Ultimul popas în raidul nostru reportericesc l-am făcut la cei mai tari cofetari și patiseri (precum firma-mamă, cofetăria „Scala”). Elevii profesoarei Anita Liber (coordonatorul firmei F.E. „Bon-Apetitte”) ne-au testat „gusturile” cu o ofertă bogată și variată de produse de cofetărie – patiserie (prăjituri și torturi, cornuri, cozonaci, saleuri, minipateuri, strudel, linzer...); la standul firmei, Bianca Sfârlea – managerul general ne-a făcut cunoștință cu reprezentantul firmei-mamă și cu dirigintele clasei (XI C), prof. Eugenia Mieluț .
Concluzionând, vom spune că vuiștii știu să-și prezinte firmele (atât în direct, la stand, prin pliante, calendare, albume și cataloage, cât și prin intermediul filmărilor, prezentate în power point). Juriul, prezidat de dl director Dorel Șaitoș, avea să constate o realitate îmbucurătoare, că tot mai multe firme de exercițiu din colegiu doresc să reediteze succesul colegilor de la „Paradis Vuia”.
Dacă manifestarea de miercuri a fost un succes (de piață), „vina” o poartă în egală măsură elevii și profesorii coordonatori, conducerea colegiului și echipa organizatoare (prof. Adriana Petrică, Marieta Pop, Silvia Mateaș, Gabriela Goina și ing. Adrian Căpitanu). (Ov. DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Relansarea a șase firme de exercițiu, înființate în 2006.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:09:35 Ora standard a Europei de Est