Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Au fost regenerate 390 de hectare din cele 397 planificate

Bilanț la finele Lunii plantării arborilor

Au fost regenerate 390 de hectare din cele 397 planificate

În perioada „Lunii plantării arborilor" Direcţia Silvică Bihor a desfăşurat, prin implicarea ocoalelor silvice sau prin implicare directă numeroase acţiuni de propagandă silvică şi/sau ecologică.

Între aceste acţiuni se numără și plantarea de puieţi forestieri în fond forestier cu copii preşcolari, şcolari în ciclurile primar, gimnazial şi chiar liceal. Astfel de acţiuni au fost desfăşurate, în raza ocoalelor silvice Aleșd, Beiuș, Oradea, Sudrigiu şi Tinca. Participarea a fost extrem de numeroasă la fiecare dintre acţiuni participând între 25 şi 120 de copii. La final, participanţilor li s-au oferit diplome de participare.
Pe lângă acțiunile prezentate anterior în comunicatele transmise către media locală, D.S. Bihor a coordonat și desfăşurat mai multe astfel de acțiuni în perioada 27.03.-15.04.2017.
Elevii clasei a II-a B - Step by Step, însoţiţi de doamnele învăţătoare Monea Manuela şi Drinc Raluca, reprezentând Şcoala Gimnazială „N. Popoviciu" Beiuş, cu susţinerea conducerii reprezentată prin d-na director Nemeş Mihaela, au participat în cursul zilei de vineri, 13 martie 2018, la o acţiune de curăţare, terasare şi plantare de arbori care a avut loc la Cantonul Silvic Săldăbagiu din zona pădurii comunale Căpâlna. Pe o suprafaţă care se întinde pe 3 hectare, s-au plantat puieţi de stejar roşu, castan, ulm, carpen şi frasin puşi la dispoziţie de Direcţia Silvică Bihor. Lor li s-au alăturat poliţişti din cadrul Secţiei de Poliţie Nr.2 de la Poliţia Rurală Beiuş din cadrul I.P.J Bihor, jandarmii din cadrul I.J.J. Bihor şi reprezentantul Direcţiei Silvice Bihor - ing. silvic Tomuțiu Adrian.
Cea mai amplă acțiune de plantare din acest an s-a desfășurat în data de 11.04.2018 cu participarea angajaților SC Celestica SRL Oradea. Cei 75 de angajați ai societății amintite au plantat în cele patru ore, cât a durat acțiunea peste 2.000 de puieți forestieri din specia gorun și stejar pedunculat. Acțiunea a fost supravegheată și coordonată în teren de personalul O.S. Oradea și s-a desfășurat în pădurea Betfia, proprietatea Primăriei Sânmartin.
În 13.04.2018, am primit vizita a 25 de elevi din clasa a IV-a de la Lic. Teoretic ,,Onisifor Ghibu" Oradea, însoțiți de dna. profesoară Iuliana Kocsis. Cu această ocazie colegii de la O.S. Oradea au susținut o lecție deschisă de educație ecologică, care a fost încununată cu plantarea câtorva zeci de puieți de gorun în aceeași pădure de la Hidișelu de Jos.
În data de 14 aprilie a.c. 70 de membri ai organizației Tineretul Social Democrat din Bihor au participat tot în raza O.S. Oradea, pădurea de la Hidișelu de Jos, la o acțiune de plantare de puieți forestieri. Rezultatul a fost plantarea a peste 500 de puieți de gorun.
În data de 14.04.2018 a avut loc o amplă acțiune de igienizare a drumului Aleșd - Peștiș - km 11 - Șinteu, acțiune desfășurată în baza unui parteneriat între Primăria Aleșd, cele două licee din orașul Aleșd, Salubri, Ocolul Silvic Aleșd, Poliția Orașului Aleșd și Asociația Sportivă. S-au colectat astfel aproximativ 1.000 saci cu resturi menajere și pet-uri, cantitate impresionantă de deșeuri care denotă indiferența cetățenilor față de legile/regulile elementare de ecologie și menținere a calității vieții.
În paralel cu acțiunea prezentată mai sus s-a desfășurat o adevărată lecție teoretică și practică privind reîmpădurirea suprafețelor, susținută de reprezentanții Ocolului Silvic Aleșd. Acțiunea a fost inițiată de către consulul onorific al Republicii Slovace în jud. Bihor, Iabloncik Miroslav, în parteneriat cu primăriile din zonă. Acțiunea s-a desfășurat într-un șantier de împădurire aparținând Primăriei Aleșd și au participat 60 de elevi și cadre didactice de la liceele din localitate. Astfel timp de patru ore s-au plantat cca. 2.500 de puieți din specia duglas. Acțiunea s-a încheiat la un gulaș oferit de către Ocolul Silvic Aleșd.
În data de 20.04.2018 în raza O.S. Sudrigiu, UP I Băița a avut loc o acțiune de plantare cu participarea a 50 de elevi ai Colegiului Național ,,Avram Iancu" din Ștei, însoțiți de conducerea liceului, director prof. Andru Cristian și director adjunct prof. Coroiu Manuel și prof. Man Anamaria, Popa Daniela și Laza-Matiuța Lenuța. De partea tehnică a acțiunii s-a ocupat personalul Ocolului Silvic Sudrigiu. Acțiunea s-a bucurat de aprecierea unanimă a participanților, fiind plantați peste 200 de puieți de molid.
Pe această cale, dorim să anunțăm încheierea ,,Lunii plantării arborilor" având convingerea că, deși vremea nu a fost cea mai favorabilă pentru acest gen de acțiuni, a fost un an prolific din punct de vedere al activităților ce au ca scop formarea unei educații ecologice corespunzătoare în rândul cetățenilor, a copiilor în special.
De asemenea, dorim să mulțumim tuturor partenerilor, cadrelor didactice dar în mod deosebit copiilor pentru participare și pentru implicarea lor în acțiunile de plantare întreprinse de Direcția Silvică Bihor și ocoalele silvice din structura sa în această perioadă.
În plan tehnic, în această perioadă Direcția Silvică Bihor a realizat programul anual de regenerare a pădurilor în proporție de 98%, însemnând 390 de hectare de regenerări dintr-un program pentru anul 2018 de 397 de hectare. Din regenerările menționate 275 de hectare reprezintă regenerările naturale, iar 115 hectare împăduriri. Au mai rămas de realizat câteva hectare de împăduriri în zona de munte unde nu s-a putut interveni până la această dată datorită condițiilor meteo improprii (stratul de zăpadă persistă). Estimăm pentru finele campaniei de regenerare din primăvara 2018, o depășire a programului de regenerare.
Director, dr. ing. Jurcău Adrian
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Au fost regenerate 390 de hectare din cele 397 planificate.

Trimite email
sâmbătă, 21 decembrie 2024, 18:21:40 Ora standard a Europei de Est