Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Educație de valoare, educație pentru valori”

,,Ce bun ai fost, Doamne, cu mine/ Când să fiu dascăl mi-ai menit!”

,,Educație de valoare, educație pentru valori”

Gazda Cercului pedagogic al cadrelor didactice din învățământul primar, sector Oradea Vest, din data de 27 aprilie 2018, a fost Colegiul Național ,,Iosif Vulcan" din Oradea.

Cadrele didactice participante au fost întâmpinate de elevele practicante din clasa a XI-a.
Cu emoție și nostalgie am revenit la școala noastră, locul în care visele noastre au devenit realitate, locul unde dascăli făcuți pe sufletul nostru ne-au modelat, până când ne-am descoperit. Domniilor lor și Creatorului  aș dori să le mulțumesc prin intermediul versurilor Gabrielei Munteanu:
,,Ce bun ai fost, Doamne, cu mine
Când să fiu dascăl mi-ai menit!
N-ai fi putut s-alegi mai bine!
Nu știu de mi s-a cuvenit!
 
Mi-ai dat pe mână lutul bun
Din el să modelez iubire,
Să văd cum cresc din mugur pur
Oameni, ce vieții dau cinstire!"
 a mărturisit cu emoție în glas doamna prof. Valeria Bunica, de la Liceul de Arte din Oradea, chiar dacă nu e la primul contact cu liceul unde s-a format ca dascăl.
Tema cercului la această ediție a fost: Optimizarea  demersului  educațional  din perspectiva  corelării  acestuia  la  exigențele unui  mediu  educațional  stimulativ  pentru progresul  școlar.
Sub genericul ,,Educație de valoare, educație pentru valori", au fost prezentate modalități concrete de optimizare a demersului educațional.
Fiecare dascăl al Colegiului Național ,,Iosif Vulcan" a contribuit la alcătuirea materialelor pentru această activitate, cu filmări, materiale foto, momente din lecțiile desfășurate la clasă, din activitățile perișcolare. Colectivul nostru de cadre didactice are următoarea configurație: clasele pregătitoare: prof. Anamaria Horga, Ioana Huszar, Elena Balaciu, clasele întâi: prof. Angela Clonda, Aurelia Susan, Anca Marincean, Ionuț Andrei, clasele a II-a: prof. Hera Florica/ Tifor  Georgeta, Panti Rodica, Meza Rodica, Barabaș Adriana Florica, clasele a III-a: prof. dr. Maria Donca, Maria Duma, Emilia Nagy, Ghenț Rodica, clasa a IV-a: prof. Maria Dronca, Lavinia Sabău, Lazăr Cătălin.
La partea practică, muncind pe echipe, au fost proiectate activități extrașcolare închinate Centenarului Marii Uniri. Organizatorii și participanții intenționează să transforme aceste activități proiectate în realitate și să se stabilească acorduri de parteneriat între instituții școlare diferite, astfel Cercul pedagogic ar avea o finalitate practică.
,,Colegiul Național „Iosif Vulcan" este școala a cărei misiune se înscrie între tradiție, actualitate și perspective: Educație de valoare, educație pentru valori. Moștenirea atât de valoroasă ne obligă să promovăm o educație de calitate, care să facă cinste înaintașilor și care, la rândul ei, să devină istorie..." apreciază directorul Colegiului Național ,,Iosif Vulcan" Oradea, prof. Simona Martin.
Maria Duma & Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (80 de poze), accesați Galeria foto: ,,Educație de valoare, educație pentru valori”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:47:20 Ora de vară a Europei de Est