Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

#MaratonCOOLtural2018

Duminică, la Oradea, Beiuș și Salonta

#MaratonCOOLtural2018

Duminică, 22 aprilie 2018, a avut loc evenimentul #MaratonCOOLtural2018 care face parte din proiectul CititOradea, finanțat de Fundația Comunitară Oradea prin programul Bursa Talentelor.

Organizatorii proiectului sunt Asociația Good Life Performers și Mark C. Lukács, organizator de evenimente și consultant.
Proiectul CititOradea are în vedere premierea a cinci localuri pro cultură din județul Bihor și dotarea acestora cu minibiblioteci, organizarea unui maraton cultural și demararea primului Festival Internațional de Carte din Oradea, în perioada 22-24 iunie.
În cadrul maratonului din 22 aprilie, au avut loc simultan diverse activități culturale în Oradea, Beiuș și Salonta și au fost inaugurate patru din cele cinci minibiblioteci amenajate în localurile pro cultură selectate și premiate.
,,Fiecare Colț al Cititorilor, așa cum l-am denumit noi, este o minibibliotecă formată din 100 de volume care tratează subiecte diverse atât pentru cei mici cât și pentru adulți, de la beletristică și până la cultură generală. Prin aceste minibiblioteci ne propunem să promovăm cititul și experiența inegalabilă a lecturării unei cărți tradiționale, tipărite. Facem acest lucru prin aducerea cărții acolo unde oamenii petrec tot mai mult timp atunci când vine vorba de muncă, studiu și relaxare și anume în cafenele, ceainării sau restaurante. A câștiga titlul de ,,Local promotor al culturii" nu e doar un privilegiu, e și o mare responsabilitate, iar premiul reprezintă de fapt un angajament pe termen lung din partea localului de a promova lectura și cultura, integrând în țesutul brandului și această misiune.", a declarat Mark C. Lukács, coordonatorul proiectului CititOradea.
Maratonul a debutat în Oradea la ora 8.00, cu o întâlnire degajată la Rewine Bar la care au participat câțiva iubitori de lectură și cultură și a fost inaugurat și Colțul Cititorilor din incinta localului. La ora 11.00, a început seria de activități organizate la Cafeneaua literară R et R, prin  atelierul ,,Ajută-ti copilul să vorbească!", susținut de logopedul Laura Hărdălău. La eveniment au luat parte peste 30 de participanți, fiecare plecând acasă cu un mic cadou din partea trainerului. A urmat o prezentare interactivă susținută de tânăra Petra Boantă, autor, copywriter și babysitter-educator. Prezentarea s-a intitulat ,,Babysitting educativ prin joacă și povești?" și a captat interesul a zeci de mămici. Activitatea avut și o parte practică, cu jocuri, în care au fost implicați copiii prezenți spre bucuria acestora.
De la ora 15.00 la 16.00, în cadrul evenimentului Meet & Greet, invitatul Mircea Pricăjan, autor și traducător, a susținut o prezentare despre lumea cărții, greutățile cu care se confruntă un autor și un traducător în timpul carierei și despre viitorul său roman. A urmat un dialog între autor și participanți.
Expoziția de artă vizuală a artistei Teodora Vlaicu a atras zeci de vizitatori în decursul zilei, iar în momentul inaugurării expoziției artista a fost înconjurată de mai mulți prieteni și pasionați de artă.
De la ora 18.00 la 19.00, iubitorii de carte și-au dat întâlnire în Piața Unirii, răspunzând afirmativ neașteptat de mulți la întrebarea ,,Ieșim la o carte?" care a fost de fapt și numele evenimentului cu pricina. Cei peste 100 de participanți au citit câteva minute în grup, au primit câte o carte cadou din partea organizatorilor, au citit stând pe iarbă și au făcut o mulțime de poze cu diverse afișe care conțineau mesaje precum: "#MaratonCOOLtural2018", ,,Ieșim la o carte?", ,,Ne vedem la Festivalul Internațional de Carte Oradea!" sau ,,Like Fico".
Serata muzicală susținută la cafeneaua R et R de participanții la Master Class-ul Național de Muzică de Cameră și inaugurarea minibibliotecii #ColțulCititorilor de la Cafeneaua literară R et R au fost activitățile care au încheiat maratonul în Oradea și s-au desfășurat cu sala plină.
Evenimentele din Beiuș și Salonta au fost organizate independent, de grupuri de inițiativă locale, cu sprijinul localurilor în care s-au desfășurat activitățile.
În Beiuș, pasionații de cultură au putut participa la evenimentul ,,Time out for reading", care a avut loc la cafeneaua TimeOut între orele 18.00-20.00. Participanții care s-au prezentat la eveniment având la ei o carte au primit 50% reducere la consumație din partea localului, a fost inaugurată minibiblioteca Colțul Cititorilor, a avut loc un recital de poezie, lecturi publice, dar și un moment artistic oferit de trupa de teatru Re Open Theater.
În Salonta, Pizzeria ,,Melody" a găzduit un eveniment care a cuprins inaugurarea minibibliotecii din cadrul localului, un show muzical realizat de doi artiști locali, precum și o campanie prin care cei care se prezentau cu o carte beneficiau de 50% la consumație.
Organizatorii anunță că acest eveniment a pregătit terenul pentru cele care vor avea loc în cadrul primului Festival Internațional de Carte din Oradea care va avea loc în perioada 22-24 iunie și la care vor participa nume grele din lumea culturală.
Mark C. Lukacs
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: #MaratonCOOLtural2018.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 16:05:58 Ora standard a Europei de Est