Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Dă-i viaţă sufletului tău, nu droguri!

Proiectul antidrog

Dă-i viaţă sufletului tău, nu droguri!

Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu" Oradea va participa şi în acest an şcolar 2017-2018 la Concursul Național de Proiecte Antidrog „Împreună", iniţiat de Ministerul Educaţiei Naţionale cu proiectul antidrog ,,Dă-i viaţă sufletului tău, nu droguri!", echipa fiind formată din patru elevi și un profesor coordonator - în persoana doamnei prof. Jăhăleanu Violeta la etapa județeană și ulterior la etapa națională, dacă vom reuşi să impresionăm juriul cu proiectul nostru.

Activităţile derulate în proiect au ca scop informarea şi conştientizarea liceenilor cu privire la consumul de cannabis, se vor derula în perioada martie - mai 2018, luna iunie fiind alocată jurizării portofoliilor realizate.
Echipa va aborda tematica concursului din punctul de vedere al artistului prin realizarea compoziţiilor plastice tematice, a afişului, fluraşilor, al omului de știință prin informaţiile pe care le vom primi de la specialiştii în domeniu și al omului de rând, prin implicarea lor în tot felul de activităţi tematice.
Atingerea obiectivului echipei, educarea adolescenţilor cu privire la consecinţele nocive ale consumului de cannabis în vederea promovării unui comportament de viaţă sănătos şi evitarea sau întârzierea consumului, este plănuită ca fiind o operațiune complexă ce se va întinde pe o perioadă de câteva luni de zile. Va mobiliza și se va folosi de ajutorul multor instituții și parteneri oficiali. Campania subiectivă va fi propagată puternic în Oradea prin intermediul diverselor mijloace publicitare. Se vor organiza numeroase colaborări practice, direct utile campaniei, echipei și a publicului implicat.
Parcursul este unul foarte îndrăzneț. Necesită dedicație trup și suflet din partea echipei, cunoștințe în multe domenii, utilizarea tuturor resurselor disponibile, management eficace și va accesa toate valențele personalului de proiect, fiecare membru având sarcini specializate pe un anumit domeniu. Prin existența versiunii finale a acestui proiect ce va servi direct comunitatea românească în conștientizarea acestei probleme teribile a uzului de droguri, nu doar că va exista un material cu baze științifice solide, un proiect de top în cadrul acestui concurs național, ci această echipă all-star își va demonstra capacitățile uimitoare, argumentând fiecare acțiune executată, fiecare frază sintetizată, analizată; echipa își va argumenta meritul de a fi  onorată cu premiul întâi.
Prima activitate propusă ,,Împreună suntem mai puternici" are în vedere încropirea echipei realizate din patru elevi și un profesor coordonator, sesiuni de lucru în cadrul echipei proiectului pentru stabilirea programului activităţilor, selectarea materialelor informative şi a conţinuturilor, locul de desfăşurare și perioada de implementare, aplicarea chestionarelor pre-curs, şi promovarea şi semnarea proiectului de către parteneri.
A doua activitate  ,,Ridică-te şi luptă, cinci te ajută!" are în vedere prezentarea proiectului - teme, obiective, desfăşurare, perioada de implementare, diseminarea activităților propuse de echipa de proiect, promovarea proiectului în mediul virtual pe pagina de Facebook - Logo Împreună, articole publicate în diverse reviste, bloguri, paginile personale de Facebook, participări la diferite concursuri antidrog  şi nu numai.
Activitatea ,,Mai informat - mai greu de manipulat!" se doreşte a fi un seminar realizat de invitaţi reprezentanţi ai Fundației ,,Încrederea" şi ai Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al judeţului Bihor şi elevi al claselor a IX-a.
„Picături de curcubeu" este titlul sugestiv al expoziţiei ce va fi realizată cu lucrările plastice tematice ale elevilor din şcolile partenere.
,,Hai hui, prin oraş! Oradea prin obiectiv" - activitatea doreşte să prezinte şi să promoveze frumuseţea arhitecturii orădene, elevilor, prin cunoaşterea de către aceştia a principalelor stiluri arhitecturale.
,,Drogurile -  închisori ale sufletului" activitatea are în vedere deplasarea la Biserica de lemn din Felix - Oradea, pentru a cunoaşte specificul bisericilor de lemn din zona Bihorului, precum şi poziţia bisericii în ce priveşte consumul de droguri.
,,Adolescent, într-o lume plină de provocări!" activitatea se va desfăşura în parcul Salca, şi va fi realizată în parteneriat cu Asociaţia Părinţilor Adoptivi Oradea şi se bazează pe discuții dirijate cu copiii și coordonatorii lor, precum şi angrenarea elevilor şi copiilor prezenţi în parc în diferite jocuri.
,,Stă în puterea noastră!" - flashmob antidrog realizat în curtea Liceului Teoretic ,,Onisifor Ghibu" Oradea ce va cuprinde o tombolă cu premii, precum şi o competiție sportivă în parteneriat cu Liceul Teoretic ,,Aurel Lazăr", Oradea
 ,,Voluntariada cadourilor" este  o activitate de voluntariat în cadrul SNAC şi vizează strângerea de haine şi încălţăminte pentru un orfelinat.
,,După faptă, şi răsplată!" se va  aplica un chestionar post-curs şi se va întocmi raportul de evaluare finală  a proiectului şi realizarea portofoliului proiectului.
Membrii echipei sunt patru elevi, coordonaţi de prof. Violeta Jăhăleanu. La realizarea acestui proiect şi-au adus contribuţia: inspector școlar Florin Negruțiu - Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Bogdan Axinte - Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al judeţului Bihor, Ioan Radu - Fundația  ,,Încrederea" Oradea, Marcela Sana - Asociația Părinților Adoptivi, Oradea, Violeta Fetea - Liceul Teoretic ,,Aurel Lazăr" Oradea, Pop Dorina - Școala Gimnazială ,,Octavian Goga", Oradea, prof. Felicia Goina - Școala Gimnazială ,,Avram Iancu", Oradea; Cinema Palace Oradea, Carrefour Lotus Oradea.
Dr. Nemțeanu Sefora Marcela,
specialist Marketing, Active Monitor
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Dă-i viaţă sufletului tău, nu droguri!

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:43:19 Ora standard a Europei de Est