Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Peste 250 de orădeni au participat la primele dezbateri publice ale proiectelor înscrise în cadrul bugetării participative

Cetățenii votează

Peste 250 de orădeni au participat la primele dezbateri publice ale proiectelor înscrise în cadrul bugetării participative

Miercuri, 18 aprilie, au început dezbaterile publice în cartierele din Oradea, în cadrul etapei a doua a proiectului de bugetare participativă.

Primele două astfel de întâniri au avut loc în cartierul Nufărul, la Grădiniţa 56 (Strada Liszt Ferenc) și la Liceul Onisifor Ghibu.
Peste 250 de orădeni au luat parte la aceste întâlniri organizate de municipalitate pentru etapa votului cu urna al proiectelor de bugetare participativă pe care cetățenii le doresc a fi implementate în oraş.
Viceprimarul Florin Birta și directorul Eduard Florea le-au prezentat participanților cele mai importante proiecte care privesc cartierul Nufărul, dar au explicat că la vot vor putea alege din toate cele 42 de proiecte care au trecut de votul online. S-a votat cu ajutorul buletinelor de vot și a urnelor, iar cetățenii au avut posibilitatea să voteze câte un proiect pentru fiecare categorie din cele opt pentru care au fost depuse propuneri.
,,Pentru cartierul Nufărul au fost făcute şase propuneri. Acestea se referă la acoperirea cu material elastic a liniilor de tramvai pentru atenuarea şocurilor la traversarea cu maşina sau bicicleta, amenajarea unui loc de joacă pe Str. Onisifor Ghibu 26, construirea unei pasarele pietonale peste Peţa în zona OTL din Strada Atelierelor, amenajarea unui loc de joacă în parcul Salca 2, amenajarea unei piste pentru alergare din tartan în aceeaşi zonă şi amenajarea parcului etnografic Onisifor Ghibu. Dumneavoastră veţi putea consulta pe aceste planşe toate cele 42 de proiecte şi le veţi putea vota pe oricare dintre ele", le-a spus viceprimarul Florin Birta celor prezenţi.
Buletinele de vot au cuprins rubrici în care este obligatorie menţionarea numelui, adresei şi codului numeric personal al celui care l-a completat pentru evitarea votului multiplu. Calendarul întâlnirilor următoare este:
1.Oncea Şcoala Gimnazială ,,Ion Bogdan" Oradea Luni, 23.04.2018 ora 18
2.Centru Primăria Municipiului Oradea - Sala Mare Marți, 24.04.2018 ora 18
3.Ioșia Liceul Don Orione - Sala de sport Miercuri, 25.04.2018 ora 18
4.Rogerius Liceul Teologic Ortodox Episcop Roman Ciorogariu - Sala Festivă Vineri 27.04.2018 ora 18
5.Rogerius Orășelul Copiilor Miercuri, 2.05.2018 ora 18
6.Rogerius Școala Gimnazială Nr. 16 - Sala de sport Joi, 3.05.2018 ora 18
7.Episcopia Cămin Multifuncţional Episcopia „Bocskai Istvan" Vineri, 4.05.2018 ora 18
8.Podgoria Hotel Terra Str. Făcliei, Nr. 29 Luni, 7.05.2018 ora 18
După finalizarea întâlnirilor cu cetățenii din cartiere, municipalitatea va organiza întâlniri în incinta primilor 10 angajatori din Oradea, unde angajații vor putea și ei vota proiectele din cadrul bugetării participative.
Pentru selecția finală a celor 10 proiecte, 50% va reprezenta ponderea votului online iar 50% votul din cadrul dezbaterilor publice.
Cele 10 proiecte care obțin cel mai mare punctaj în urma votului online și a dezbaterii publice urmează să fie cuprinse în bugetul Primăriei Municipiului Oradea pentru anul în curs.
Valoarea bugetului propus, începând cu anul bugetar 2018, în cadrul procesului de bugetare participativă este de 1.500.000 euro/an bugetar. Valoarea estimată pentru un proiect propus trebuie să se încadreze în suma maximă 200.000 euro, inclusiv TVA. (B.P.)
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Peste 250 de orădeni au participat la primele dezbateri publice ale proiectelor înscrise în cadrul bugetării participative.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:44:05 Ora de vară a Europei de Est